Manon Sikkel
Manon Sikkel Featured 3 jul 2017

Dit zijn de 5 groepen mensen die iedereen nodig heeft (voor een rijk en gelukkig leven)

Wie lang en gelukkig wil leven, kan dat niet alleen. Uit talloze onderzoeken blijkt dat je verbinden met andere mensen noodzakelijk is om gelukkig te zijn, of te worden. Maar het gaat niet om het aantal mensen, maar om welke mensen. De Amerikaanse psycholoog Zach Brittle stelde een lijst samen van de vijf groepen mensen die iedereen nodig heeft. Bekijk ze, en vraag je af of jouw lijst compleet is.

Zet de vijf groepen naast elkaar op een vel papier en schrijf eronder welke van je vrienden, kennissen en bekenden in welke categorie vallen. In het beste geval staat er bij elke groep minstens één.

De boekenclub

Dat zijn de mensen met wie je praat over belangrijke dingen. Hardop denken, vragen stellen en met elkaar het leven evalueren. Dat hoeft natuurlijk geen boekenclub te zijn, maar kan ook een eetclub zijn, een forum van mensen met een zelfde interesse, collega’s of een wandelclub. Ze helpen je om de wereld om je heen beter te begrijpen. Ze dagen je uit om anders naar het leven te kijken.

De beste vriend(in)

Iedereen heeft een beste vriend of vriendin nodig. Iemand die altijd aan jouw kant staat. Die naar je luistert zonder te oordelen. Die je door en door kent en die je advies kan geven als je daarom vraagt. Iemand die je dingen kunt vertellen die je aan niemand anders wil of kan vertellen. Het hoeft niet de schoolmeisjes-versie van de beste vriendin te zijn, die met wie je nog samen in de zandbak hebt gezeten. Het kan ook je moeder zijn, je zus, je buurman of een collega die je toelaat in jouw denkwereld. Iemand die je genoeg vertrouwt om je diepste zieleroerselen mee te delen.

De band

Zoals de boekenclub niet hoeft te lezen, hoeft de band geen muziek te maken. Als je maar lol hebt samen. Het kan de yogaklas zijn, de tennisclub, oude studievrienden of een stel vrienden of vriendinnen met wie je heel erg veel lol kunt maken. Gesprekken hoeven niet diepzinnig te zijn, als je elkaar maar aan het lachen kunt maken. Dit zijn de mensen bij wie je je dagelijkse zorgen kunt vergeten. Samen spelen, dat is wat je doet.

Familie

Je familie kun je zo groot of klein maken als je zelf wil. Je hoeft elkaar niet eens vaak te zien, maar het zijn wel de mensen die gedurende je hele leven ergens aanwezig zijn. Ze vormen de link naar je verleden en ze zijn er tijdens feestdagen, verjaardagen of begrafenissen. Ze zijn er in verhalen, foto-albums en in gedachte. Ze hebben je gevormd tot wie je bent. Je maakt met elkaar deel uit van dezelfde cultuur en geschiedenis. En jullie delen hetzelfde erfelijk materiaal. In moeilijke tijden zullen ze er voor je zijn, en ze zijn met zo velen dat je altijd wel één iemand vindt met wie je een speciale band hebt. En heb je geen familie, dan kun je er altijd zelf nog een ‘maken’. Door de familie van je geliefde te adopteren, of wanneer je kinderen krijgt.

De buren

Misschien vier je elk jaar burendag of steek je elke zaterdag samen de barbecue aan. Misschien beperkt je contact zich tot vriendelijk naar elkaar knikken in de lift. Maar stel je voor dat je om vijf uur ’s ochtends op het vliegveld van IJsland wacht op een vertraagde vlucht en stel je dan voor dat je buurman of buurvrouw naast je zit. Je zult beide verrast zijn en merken dat je toch iets samen deelt. Een goede buur is beter dan een verre vriend, luidt de tegeltjeswijsheid. En tegeltjeswijsheden zijn meestal waar. Want wie geeft ’s zomers je planten water, helpt je de auto met lege accu starten of gooit een kaartje in de bus als je ziek of verdrietig bent?

Deze vijf groepen mensen vormen een vangnet en een spiegel. Ze zijn de ijkpunten in je leven en je helpers in nood. Ze maken je aan het lachen en zijn de toeschouwers van het leven dat jij leidt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste vriendschappen elke zeven jaar vernieuwd worden. Elke verhuizing levert nieuwe buren op, bij elke nieuwe liefdesrelatie krijg je er nieuwe vrienden bij en raak je oude kwijt. Met elke levensfases dienen zich andere groepen aan met wie je iets gemeen hebt. Schoolpleinmoeders, hardloopvrienden, collega’s en zelfs Facebookvrienden komen en gaan. Maar je hebt altijd deze vijf groepen nodig. Je zou het kunnen zien als een treinreis waarbij mensen in- en uitstappen. Sommige reizen met je mee tot het eind, anderen voegen zich later bij je en weer anderen zitten gewoon zwijgend tegenover je de krant te lezen. Maar dit zijn de mensen met wie je reist. Wees zuinig op ze.

Meer lezen?

Een ode aanvriendschap, en waarom vrienden zo belangrijk zijn.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit zijn de 5 groepen mensen die iedereen nodig heeft (voor een rijk en gelukkig leven)
Sluiten