Dit is waarom je die Valentijnsborrel níet moet overslaan

Wij, de mediamens, we houden van een feestje. Bij het minste of geringste wordt er geproost en de zak chips opengetrokken. Natuurlijk is er de volgende ochtend vaak geen reden meer voor een feestje, maar of we ons nu met vrienden als beesten gedragen of op een feest: als het even kan gaan we los. De één een paar keer per week, de ander één keer in het jaar. Erg gezond? Voor ons lichaam misschien niet, maar voor onze geest is het onmisbaar.

In de podcastserie Roes, aflevering ‘Feesten om te leven’ onderzoekt Audiocollectief SCHIK waarom we ons verliezen in het feest. In de aflevering horen we Walter Weyns, professor sociologie verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Weyns vertelt ons dat, antropologisch gezien, feesten misschien een van de meest menselijke eigenschappen is. “Dieren,” zegt Weyns “feesten niet.”

Maar waarom feesten we? Volgens Weyns zijn wij mensen sociale dieren die op bepaalde momenten hun ‘socialiteit’ vieren. Die ‘socialiteit’ is het vermogen om de grenzen van je eigen lichaam en de grenzen van je eigen beperkte bestaan te overschrijden en dat te delen met anderen. Normaal gesproken houdt iedereen zich aan strikte sociale afspraken in het leven. Iedereen kent zijn eigen plaats in de maatschappij en de rol die hij/zij zou moeten vervullen. Of je nu mediaplanner bent, huisvader, strateeg of designer: jij hebt een rol in de wereld en mensen verwachten dat jij in die rol blijft.

Tijdens het feesten gebeurt er iets merkwaardigs: die rol valt weg. De regels waar we ons overdag aan vastklampen lijken niet te bestaan. “Op het feest zal je oom een dansje doen met een hondje dat toevallig passeert,” zegt Weyns. “Je tante speelt piano en zingt een lied dat je nog nooit gehoord hebt. Plotseling gebeuren er allerlei vreemde dingen: dát is een feest. Je mag dronken zijn, je mag zingen, je mag luidkeels praten tegen bomen, niemand die je daar op aanspreekt. In het normale leven is dat een indicatie voor waanzin.” Maar tijdens het feest kunnen we al die regels laten gaan.

 

Zonder feest is het leven een gevangenis

Dus, is het nu goed of slecht om af en toe flink te feesten? Weyns stelt dat, zodra we niet zouden feesten, we ongetwijfeld zouden verzanden in routine. Iedereen zou sociaal gezien op dezelfde plaats blijven zitten. “Dan is het leven een gevangenis,” zegt Weyns kordaat. “Dan blijven we te rationeel. Ratio betekent letterlijk het zien van verhoudingen. In het feest heb je geen verhoudingen, dan is alles mateloos.” Dat Weyns feesten een warm hart toe draagt moge duidelijk zijn als hij met zijn vuist op tafel slaat: “Dan besta je, tijdens het feest! Een rationeel wezen bestaat alleen in rationeel beperkte zin, die is nooit volledig. Echt bestaan is iets raars. Er zijn, dat is iets fantastisch weet ge?”

We zijn ons allemaal bewust van de slechte kanten van feesten: de alcohol, nachtsnacks, het slaaptekort, de onzin die je uitkraamt en de dronken appjes die we versturen als het ons echt allemaal niets meer kan schelen. Toch is het goed om je niet al te schuldig te voelen als je tijdens de Valentijnsborrel en verkleed als Cupido op je snufferd gaat. Own it. Dit is wat je mens maakt.


Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit is waarom je die Valentijnsborrel níet moet overslaan
Sluiten