Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 6 mrt 2018

Dit kantoormeubilair is gemaakt van ‘Amsterdam Canal Plastic’

Net als de oceanen wereldwijd hebben ook de Amsterdamse grachten te maken met ladingen drijvend plastic. Treurig, maar bij de pakken neerzitten is geen optie. Actie ondernemen wel. Plastic Whale geeft het goede voorbeeld. Het bedrijf vist plastic uit de Amsterdamse grachten en maakt daar kantoormeubilair van. Plastic Whale heeft een vergadertafel, bureaustoel en lamp ontwikkeld. In de tafel zitten zo’n 1000 PET-flesjes verwerkt, in de stoel ongeveer 70 en in de lamp 25. De houten elementen die je ziet, zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd eikenhout en de stalen elementen van afvalstaal.

Het meubilair is volgens de initiatiefnemers nog te duur voor de consument, daarom richt Plastic Whale zich eerst op bedrijven. En de eerste drie afnemers – het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, frisdrankfabrikant Vrumona en Nationale Nederlanden – zijn al binnen gehengeld. In de toekomst is het de bedoeling dat er ook goedkopere meubelstukken op de markt komen.

Op dit moment betaal je voor een bureautafel met acht stoelen 20 duizend euro. Een boottrip door de grachten en verschillende workshops zitten bij de prijs inbegrepen.

Bovendien wordt 10 procent van de opbrengst besteed aan initiatieven en organisaties die wereldwijd plastic opruimen. “Op deze manier kunnen bedrijven die niet weten hoe ze een bijdrage moeten leveren aan het milieu toch iets doen”, zegt oprichter Marius Smit tegen Trouw.

Eerder maakte Plastic Whale al tien sloepen van plastic dat uit de het water werd gevist. Lees en bekijk hier meer over andere projecten van het Amsterdamse bedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit kantoormeubilair is gemaakt van ‘Amsterdam Canal Plastic’
Sluiten