Brenda van Noort
Brenda van Noort Mind 5 jun 2017

Dit is wat ik ontdekte toen ik mijn leven minder liet beheersen door bezittingen

Ik woon in Amsterdam in een prachtig appartement. Het heeft grote ramen, een gigantische loungebank, een kast vol boeken, een heel waardevol antiek bureau en een zelfgemaakte salontafel waar ik bovenmatig trots op ben.

In mijn slaapkamer staat een hemelbed omringd met fairy lights (never gets old) en een enorme en goed gevulde open kledingkast met daaronder genoeg schoenen om elke dag van de maand een ander paar te dragen. De keuken is voorzien van life essentials als rode wijn, chocola en verse koffie gemaakt met mijn onmisbare percolator. Er hangt een flatscreen aan de muur en de volledige Apple familie is present. Zo veel mooie spullen, wat een fijn appartement.

En toen ging ik op reis. Bij het zien van de backpack van 40 liter realiseerde ik me al snel dat het onmogelijk was om daarin alles kwijt te kunnen wat ik wilde meenemen voor mijn reis door Zuidoost-Azië. Nerveus probeerde ik avondenlang toch zoveel mogelijk in de tas te proppen. Des te meer items er afvielen, des te nerveuzer ik werd. Hoe ga ik in godsnaam maandenlang uit een backpack leven waar zo weinig in past? Ik heb veel meer nodig dan dit!

Gehersenspoeld door de consumptiemaatschappij heb ik heb mezelf nooit als materialistisch beschouwd

Nog geen drie weken nadat ik uit Nederland vertrok was de inhoud van mijn backpack bijna gehalveerd. Allereerst omdat dagelijks met een backpack van 20kg rondlopen heel vermoeiend is. Maar belangrijker: ik merkte dat veel van wat ik had meegenomen overbodig of ongebruikt bleek. Zo zijn make-up en een stijltang kansloos in het broeierige Aziatische klimaat en is één paar schoenen en één bikini echt genoeg. ‘Fashion over function’ doet wonderen voor Instagram-waardige reisfoto’s maar minder voor de vijf daagse jungle trekking in Chang Mai, dus binnen de kortste keren waren ook alle volledig onpraktische kledingstukken uit mijn tas verdwenen.

De steeds lichter wordende backpack forceerde me na te denken over mijn kijk op bezittingen. Gehersenspoeld door de consumptiemaatschappij heb ik heb mezelf nooit als materialistisch beschouwd (hoewel bovenstaande foto wellicht wat alarmbellen had moeten doen rinkelen). Het was de backpack situatie die me voor het eerst liet inzien hoe gehecht ik was aan mijn verzameling van spullen. Ik leef inmiddels bijna twee jaar zonder veel moeite uit een backpack, terwijl ik voorheen een volledig huis vol ‘onmisbare’ spullen en kleding had. En er kon, of moest, altijd nog wel iets bij. Maar eerlijk is eerlijk, hoeveel jassen heeft een mens nodig? En hoeveel jurkjes hangen na maanden of zelfs jaren nog steeds te wachten op ‘die ene speciale gelegenheid’? We leven in een tijd waarin iedereen alles heeft, nóg meer wil, maar niet per se meer nodig heeft.

Uit één tas leven

Tijdens mijn reis kwamen er meerdere visies op materialisme aan bod. Het wordt veelal gekoppeld aan status, maar materialisme wordt ook vaak geassocieerd met het opvullen van een interne leegte. Als er iets ontbreekt in je zijn is het niet meer dan natuurlijk om dat te willen vullen met externe dingen. Maar dat werkt net zo goed als warme sokken aantrekken omdat je dorst hebt. Niet dus. Materiële objecten (of relaties, for that matter) zullen er nooit in slagen diepe menselijke verlangens en vragen te beantwoorden. Het boeddhisme ziet gehecht zijn aan materiële objecten als de reden voor menselijk lijden. Al deze visies over materialisme hebben eenzelfde conclusie: materieel welzijn zal nooit leiden tot innerlijke rijkdom. Innerlijke rijkdom heeft immers te maken met wie we zijn als persoon en wat we doen, niet wat we hebben.

[source id=”attachment_7952″ align=”center”][/source]

Sinds de bewustwording van mijn eigen materialisme ben ik de afgelopen twee jaar steeds minimalistischer gaan leven en het voelt bevrijdend. Betekent minimalistisch leven dat je afstand moet doen van al je onnodige bezittingen? Niet per se. Het gaat denk ik meer om een verandering in je mindset; je leven minder laten beheersen door bezittingen.

Charles Bukowski wist dit gevoel decennia geleden al mooi te verwoorden: ‘the less I needed, the better I felt’. Het voelt goed om niet meer afhankelijk te zijn van bezittingen en waardevolle tijd en geld te besteden aan mijn dromen en ideeën. Minder spullen betekent meer vrijheid en minder afleiding, zowel in je dagelijkse leven als in je hoofd. Wat je doet is zo veel belangrijker dan wat je hebt. Verzamel mooie verhalen, avonturen en speciale ontmoetingen in plaats van spullen.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit is wat ik ontdekte toen ik mijn leven minder liet beheersen door bezittingen
Sluiten