Nina Pierson
Nina Pierson Beweging 6 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom je yoga moet doen als je zwanger bent

Mijn zwangerschap is voor mij dè tijd om stil te staan bij hoe ik leef. Niet alleen omdat ik het allerbeste voor mijn baby wil, maar ook omdat ik me aan het voorbereiden ben voor misschien wel de grootste transformatie van mijn dagelijkse bestaan sinds mijn eigen geboorte. Geen zaterdagochtend krant, met decafé koffie geitenmelk en alleen de noten van jazz legende Junior Wells die door de speakers galmt meer. Geen ochtend-meditatie met mijn man op een zelf gekozen tijdstip en niet meer die spontane avondjes met vriendinnen in de stad waar we tot het ontwaken van de zon opblijven.

Besef moment van de week

Maar wat maakt het ook uit, je krijgt er zo onwaarschijnlijk veel voor terug, zeggen ze. Voor mij des te meer reden om van deze negen maanden extra te genieten. En yoga helpt me daarbij. Het is mijn moment van bezinning, in dagen die vooral bestaan uit het opzetten van BEDROCK.

Ik probeer tussendoor momenten te hebben dat ik even contact maak met de kleine Licious (zo hebben mijn man en ik haar tijdelijk gedoopt), maar er echt bij stilstaan komt voor mij pas bij mijn wekelijkse yogalessen.

Yoga als middel tegen stijfheid, pijn en angst

Als dochter van een Zweedse yogadocente en Nederlandse klamboeboer die monnik werd kreeg ik mindfullness al met de paplepel ingegoten. De zwangerschap veranderde niks aan mijn liefde voor yoga en meditatie. Ik merk vaak dat zwangere vrouwen denken dat ze bijna niks meer met hun lichaam kunnen. Dat de baby in de knel komt of dat elk pijntje een alarmerende waarschuwing is om direct te stoppen waarmee je bezig bent voordat je straks je baby iets aan doet.

Hoe je door te dansen leert loslaten

Maar wat er gebeurt is dat je daardoor in een vicieuze cirkel van meer pijn en meer stijfheid belandt. Geloof me, een wekelijkse yogasessie kan die angsten wegnemen. Je wordt namelijk voorzichtig uitgedaagd nieuwe grenzen te verkennen en zo kom je er ineens achter dat de baby in je buik helemaal ok is met het feit dat je even met je benen in de lucht zwiert (overigens de perfecte houding tegen spataderen) en dat je baby echt niet fijn gedrukt wordt terwijl je al squattend je bekkenbodem voorbereidt op de bevalling.

En ja dat gebeurt zuchtend en puffend, want het lichaam wordt nou eenmaal steeds gevoeliger, maar dat is dan een mooie uitdaging om je mentale weerstand te trainen tegen die fysieke ongemakken.

Wekelijks praatclubje voor zwangere vrouwen

Hoe ziet zo’n sessie er dan precies uit? Ik volg nu voor de tweede keer de zwangerschapscursus bij Mangalam in Amsterdam. De allerfijnste lessen die er zijn, hoewel ik misschien ook een beetje gekleurd ben omdat ze worden gegeven door mijn eigen moeder. Je krijgt in een groep van maximaal 8 vrouwen 1,5 uur per week les.

De eerste helft bestaat uit het rekken van ons lichaam en het in posities krijgen waar ik niet van wist dat het mogelijk was. De tweede helft oefenen we met ademhalingsoefeningen die perfect van pas komen tijdens de bevalling, krijgen we een ultieme ontspanningsoefening in de vorm van yoga nidra dat gelijk staat aan twee uur slaap (perfect voor de ben-nog-nooit-zo-moe-geweest-fases) en eindigen we met een korte meditatie.

5 yogahoudingen waar je je bed niet voor uit hoeft

Na afloop zitten we volledig ontspannen en opgeladen met de 8 mammies-to-be rond de tafel verse gemberthee met honing en citroen te drinken. En eindelijk de buiken, bevallingen en onwetende papas-to-be gesprekken de vrije loop te laten.

Vertrouwen: het grootste cadeau van allemaal

Naast een flexibel lichaam en moment van bezinning heeft yoga mij ook onverwachts iets onbetaalbaar gegeven: vertrouwen. Met mijn aankomend moederschap kreeg ik er gratis en voor niets nieuwe onzekerheden bij. Kan ik wel goed voor mijn baby zorgen? Wat weet ik nou van opvoeden? Heb ik al mijn persoonlijke problemen opgelost zodat ik haar de volledige ruimte kan geven zich te manifesteren tot wie zij moet zijn? Eet ik wel gezond genoeg?

Yoga verandert in feite niks aan deze vragen maar helpt me er wel anders naar te kijken. Een goede vriend van mij herinnerde me er tijdens een koffie-afspraak afgelopen week ook nog aan: de antwoorden zitten al in jou. Het enige dat je moet doen is ernaar kijken en het aanschouwen. En dan voel je diep van binnen het immense, onvoorwaardelijke vertrouwen in jezelf opborrelen dat het echt wel goed komt en eigenlijk ook al goed is zoals het nu is. Ohm baby ohm.

Fijne plekken voor zwangerschapsyoga

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is waarom je yoga moet doen als je zwanger bent
Sluiten