Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 14 november 2018

Waarom je jezelf vaak lelijker op een foto vindt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel…

'Nee, snel verwijderen die foto, daar sta ik echt lelijk op!' Dat hoor ik een van mijn knapste vriendinnen vaak zeggen als ze een foto van zichzelf ziet. Terwijl ze er op de foto, as per usual, prachtig uitziet, herkent zij zichzelf er niet in. Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit?

Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant. Hierbij komt dat de meeste mensen geen symmetrisch gezicht hebben. Als je je asymmetrische gezicht ‘omflipt’, ziet dat er dus heel anders uit en wordt het vertrouwde beeld dat je van jezelf hebt opeens verstoord. Je ziet dat jij het bent, maar toch klopt er iets niet helemaal. En dus concludeer je dat het een slechte foto van jezelf is.

We vergelijken onszelf meer dan ooit met anderen (alleen kunnen we dat niet aan)

In 1977 is er onderzoek door een paar Amerikaanse psychologen gedaan naar dit fenomeen en werd er wederom geconcludeerd dat mensen hun foto mooier vonden dan hun spiegelbeeld. En waarom dit zo is heeft te maken met het effect van vaak aan iets blootgesteld worden. Als je herhaaldelijk iets ziet (je eigen spiegelbeeld) dan ga je je eraan hechten. Als je dus niet houdt van hoe je er op een foto uitziet heeft dat met je associatie met je spiegelbeeld, je asymmetrische gezicht én het gehecht zijn aan herhaaldelijk hetzelfde zien, te maken.

Maar wees trouwens maar blij dat foto’s niet in spiegelbeeld worden gemaakt. Dan zouden al je vrienden namelijk vinden dat je er gek uitziet, omdat zij gewend zijn aan jouw ‘echte’ uiterlijk en niet aan je spiegelbeeld-uiterlijk. Volg je ‘m nog?

In dit filmpje legt fotograaf Duncan David het nog beter uit.

Duncan Davidson: Why do we hate seeing photos of ourselves?

Duncan Davidson is an author, small-business owner and software developer. He has been the principal photographer for all major TED events since 2009. [Note: We want you to see these talks exactly as they happened! The archive footage might be a little rougher than the usual TED.com talk.]

Meer lezen over zelfbeeld?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom je jezelf vaak lelijker op een foto vindt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel…
Sluiten