Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Betere wereld 9 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe modemerk ARMEDANGELS 100% eerlijke mode produceert

ARMEDANGELS staat niet alleen voor strakke lijnen, minimalistische stukken, stevig denim en zacht katoen. Alles in het productieproces gebeurt verantwoord. Van eerlijke werkomstandigheden tot transport en de recycling van producten. Het modemerk begint haar productieketen met een strenge standaard voor biologisch textiel bij katoenboer Bhimabhai in India. Wij delen hun verhaal om het makkelijker te maken voor duurzame mode te kiezen. In 2007 besloten twee jongens uit Keulen de fashionwereld resoluut te veranderen. Geshockeerd door de ellende in de textielindustrie, wilden ze laten zien hoe het anders kan. Beter. Zonder bizarre werkomstandigheden, belachelijk lage lonen, chemisch gedoe en goedkope massaproductie. In plaats daarvan wilden ze mooie, biologische en eerlijke kleding maken.

Verantwoordelijkheid nemen en het milieu beschermen is geen optie maar een must, vinden ze bij ARMEDANGELS. Het merk werkt uitsluitend met organische producten: biologisch katoen, biologisch linnen, biologisch wol, gerecycled polyester, Lenzing Modal® en Tencel®. Prachtige stoffen, die bovendien langer mooi blijven en goed her te gebruiken zijn.

Klinkt bijna als een té mooie belofte, maar het merk maakt het waar en de kleding wordt al sinds 2007 Fairtrade en sinds 2011 GOTS gecertificeerd. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Misschien wel de meest belangrijke internationale standaard voor biologische kleding. Het keurmerk gaat uit van 100% biologische grondstof en kleding met dit keurmerk moet voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Dit percentage staat vermeld in het etiket van je shirt of broek.

De hele keten, van het oogsten, de grondstoffen, de productie, verpakking en distributie, wordt gecheckt en moet voldoen aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Er wordt gecontroleerd op milieuvriendelijke chemicaliën en naleving van sociale criteria bij de teelt en de verwerking van de stof.

Biologische boer Bhimabhai

Dat weten ze bij ARMEDANGELS en ze houden de boel dus ook nauwlettend in de gaten. Ze kennen hun keten, en die begint in India waar ze hun biologische katoen vandaan halen. Bij Bhimabhai, een van de biologische katoenboeren waarmee het merk samenwerkt. Het katoen wordt met de hand geplukt en verzameld op een grote berg. In een enorme molen wordt de stof gescheiden van het katoenzaad. Het katoen van Bhimabhai wordt biologisch geteeld, zonder vervelende chemicaliën en hij verkoopt zijn product voor een eerlijke prijs.

Alle kleding van ARMEDANGELS is biologisch en fair trade gecertificeerd. En dat is belangrijk voor de makers. Het merk stelde de introductie van hun jeans-lijn bijvoorbeeld uit tot het product aan álle strenge duurzaamheidsvoorwaarden voldeed.

ARMEDANGELS is in Nederland onder andere te koop bij GeitenWollenWinkel en Hartje Oost in Amsterdam, Brand Mission in Haarlem, Nukuhiva en de Bijenkorf. De collectie is ook online verkrijgbaar via ARMEDANGELS.de.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Dit is hoe modemerk ARMEDANGELS 100% eerlijke mode produceert
Sluiten