Dit is de impact die wij op de natuur hebben (in 10 minuten uitgebeeld)

Crash Course is het Amerikaanse YouTube-kanaal van de Amerikaanse schrijver John Green en zijn even slimme als nerdy broertje Hank. Sinds een aantal jaren geven zij, geholpen door andere docenten, crash courses van 10 minuten over belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld wereldgeschiedenis, literatuur, psychologie en filosofie.

In 2013 kwamen ze met een reeks over ecologie: de leer die zich bezighoudt met het natuurlijk evenwicht en dynamiek van planten en dieren in hun omgeving.

In één van die afleveringen legt Hank Green op overtuigende wijze uit welke vijf dingen die wij doen de grootste impact hebben op onze aarde.

Wij zijn als mensen enorm afhankelijk van de verschillende ecosystemen (simpel gezegd levende en niet-levende dingen die samenwerken) die er op onze aarde zijn. Zij doen namelijk dingen die wij zelf niet kunnen: zo zorgen bossen voor zuurstof en het afbreken van C02, zorgt de zee voor voedsel in de vorm van vis enzovoorts. Nu is het heel belangrijk dat er veel verschillende soorten planten, dieren en andere organismen in die ecosystemen leven.

Waarom?

Stel je bijvoorbeeld een veld voor waar alleen bloemen en bijen leven. Als al die bijen een ziekte krijgen en dood gaan, zullen de bloemen ook uitsterven omdat de bijen hun stuifmeel niet meer verspreiden. Daarna zal de grond verzanden omdat er geen bloemen meer staan en voila, er ontstaat een woestijn waar niemand weer wat aan heeft.

Weinig biodiversiteit (alleen bloemetjes en bijtjes) zorgt in dit geval dus voor een instabiel ecosysteem. Maar stel nu dat er ook nog andere insecten en andere planten op dat veld zouden staan. Als de bloemetjes die afhankelijk zijn van de bijen zouden sterven, zouden er nog genoeg andere organismen zijn om het veld levend te houden, en kan het veld zich makkelijk herstellen.

Kort door de bocht: hoe gezonder het ecosysteem, hoe meer biodiversiteit. Maar helaas doen wij mensen er van alles aan om die biodiversiteit om zeep te helpen.

Hank noemt ontbossing een van de meest zichtbare negatieve effecten van onze levenswijze. Neem bijvoorbeeld het Amazonewoud. Op één hectare van het Amazonewoud leven meer verschillende soorten planten en dieren dan in heel Europa. Als er daar één soort de pijp uit gaat, is er dus weinig kans dat het hele ecosysteem instort. Het Amazonewoud is in dat opzicht een sterk ecosysteem, maar let op: in 2013 werd er geschat dat we 8000 hectare Amazonewoud per dag met de grond gelijk maakten om landbouwgrond en hout te winnen.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Je kunt je voorstellen dat dit aanzienlijke impact heeft op de biodiversiteit in dat gebied. Waar er eerst duizenden organismen op zo’n hectare leefden heb je er nu nog maar een paar: wat gras, wat koeien, een paar insecten en misschien wat ratten en muizen.

Maar al die kapotgemaakte ecosystemen hebben ook impact op de ecosystemen er omheen. Zo wordt regen niet meer tegengehouden door de bomen en slaat het rechtstreeks op de grond, wat zorgt voor erosie, en zo worden mineralen en chemicaliën stroomafwaarts gevoerd richting de zee waar ze eem negatieve impact op het ecosysteem daar hebben.

Wil je meer weten? Kijk het hele filmpje. Hank geeft zelf toe dat het een vrij deprimerende aflevering van Crash Course Ecology is, maar bewustwording is de eerste stap naar de oplossing.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit is de impact die wij op de natuur hebben (in 10 minuten uitgebeeld)
Sluiten