Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 28 okt 2016

Wasabi heeft een helende kracht en kan op verrassende manieren gecombineerd worden

De Wasabi Japonica plant stamt af van de mosterdfamilie en staat bekend om de pittige aromatische smaak en wordt door ons vaak gepaard sushi. Naast de lekkere smaak staat wasabi ook bekend om zijn helende krachten. We spraken Schilo van Coevorden over zijn keuze voor wasabi in het nieuwe menu van Taiko in het Conservatorium hotel, Nick Russel van de Wasabi Company over deze bijzondere plant én sommen de gezonde werkingen op.

De helende werking

Wasabi zit bomvol isothiocyanaten, die volgens de Linus Pauling Instituut voortkomen uit het afbreken van glucosinolaten. Allemaal ingewikkelde termen, maar waar het op neer komt is dat isothiocyanaten verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen van wasabi. Er moet nog veel meer onderzoek naar gedaan worden, maar dit zijn een paar van de positieve effecten die zijn gevonden.

Kanker

Volgens de Linus Pauling Instituut zijn isothiocyanaten medeverantwoordelijk voor het remmen van de ontwikkeling van bepaalde kankers in dieren als long-, lever-, slokdarm-, dunne darm-, dikke darm- en borstkanker. Er zijn volgens LPI nog niet voldoende studies die aantonen welk effect dit op mensen heeft, maar het blijft daardoor niet minder interessant.

Ontstekingsremmend

Volgens onderzoeken heeft wasabi een sterk ontstekingsremmend effect, wat weer invloed heeft op allergieën, astma, hartaanvallen en artritis.

Nick Russel van de Wasabi Company in Groot-Brittannië voegt daaraan toe dat wasabi sinds “1600 voor Christus niet alleen bekend stond om de uitstekende smaak, maar ook om de kracht die het bezit om de negatieve gevolgen van een voedselvergiftiging te verminderen.” Russel vervolgt: “wasabi heeft een heel laag cholesterol- en natriumgehalte en is rijk aan vitamine C. Het is ook een bron voor vitamine B6, calcium, magnesium, kalium en mangaan.” Hij benadrukt dat wij geen pure wasabi eten als we het in de supermarkt in een tube kopen. “Daar zit slechts zo’n 2% echte wasabi in.” Je kunt dus het beste verse wasabi kopen.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Genoeg redenen voor Schilo van Coevorden om te kiezen voor de Japanse plant als ingrediënt van het jaar. Geïnspireerd door het Chinese Nieuwjaar viert Taiko iedere verjaardag van het restaurant met een zogenaamd ’Taiko New Year’. Traditioneel kiest Chefkok Schilo van Coevorden ieder jaar een ingrediënt dat het komend jaar centraal zal staan. Afgelopen jaar was dat Hida Wagyu vlees.

Schilo’s voorliefde voor wasabi komt voort uit een herinnering uit zijn jeugd toen zijn vader hem als kleine jongen meenam naar een Japanse delicatessenwinkel. Hier proefde Schilo op aandringen van zijn vader voor het eerst wasabi en hij was direct verkocht.

Waarom heb je wasabi gekozen?

“Mijn liefde voor de Japanse keuken is begonnen bij wasabi. De meeste mensen zeggen wasabi tegen de groene mierikswortel uit het tubetje. In werkelijkheid is het een zeer veelzijdige plant waarvan de wortel, de bloemen, de stengels en de bladeren bruikbaar zijn. Het is zo’n extreem lekker ingrediënt, dat ik me er op verheug iedereen kennis te laten maken met pana cotta, sorbet, soep en yoghurt waarin het verwerkt is.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Wat is je lievelingsgerecht met wasabi?

“Het liefst eet ik wasabi in combinatie met een vette vis zoals Toro, de buik van tonijn. Daarbij gebruik ik geen sojasaus. De reden daarvan is dat wasabi zo het vet afbreekt en daarmee het perfecte mondgevoel creëert en voor een kick naar de hersenen zorgt.”

Wat is een bijzondere smaakcombinatie met wasabi?

“Uitgehangen boerenyoghurt (hangop) op smaak gemaakt met verse wasabi, gerookte maple syrup en bramen.”

Tot en met wanneer kunnen we van jouw wasabi gerechten genieten?

“Wasabi heeft altijd een bijzondere plek op onze menukaart maar in dit geval geven wij extra aandacht aan wasabi tot na de zomer van 2017.”

Hier vind je meer informatie over Taiko in het Conservatorium Hotel.

Meer lezen

Onkruid in je tuin? Deze vier kun je gewoon eten?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Wasabi heeft een helende kracht en kan op verrassende manieren gecombineerd worden
Sluiten