Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 25 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Te veel gedronken? Dit gebeurt er met je hersenen als je een black-out hebt

Wie weleens een black-out heeft gehad door de drank weet hoe vreemd de ochtend erna kan zijn. Het lijkt alsof er stukken uit je geheugen zijn geknipt. De avond ervoor is één groot raadsel. Wat is er gebeurd? En misschien ook wel interessant: wat gebeurt er in je hersenen tijdens een black-out? Eén ding kunnen we je helaas niet vertellen. En dat is natuurlijk wat je tijdens een dronken nacht allemaal hebt uitgespookt. Wat we wél kunnen delen is wat er in je hoofd gebeurt als je een black-out hebt, en wanneer je een black-out kunt krijgen.

Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)

Het geheugen

Om te snappen hoe je herinneringen kunnen ‘verdwijnen’, is het belangrijk om eerst te snappen hoe je hersenen herinneringen opslaan. Het zit zo: herinneringen starten in het onmiddellijke (ook wel sensorische) geheugen. Belangrijke boodschappen worden vervolgens opgeslagen in het kortetermijngeheugen, wat het eerste bewuste geheugen is. Vanaf hier maken herinneringen tot slot de sprong naar je langetermijngeheugen.

De mentale kater: je rot voelen na een avond te veel drinken (+ hoe je er overheen komt)

Wanneer je in rap tempo veel alcohol consumeert gaat er een soort wegversperring omhoog tussen het onmiddellijk geheugen en het korte-termijn geheugen. Een studie gepubliceerd in de journal Alcohol Research & Health toont aan dat de receptoren in de hersenen die herinneringen creëren in de hippocampus, tijdens een black-out worden stilgelegd. Je kunt hierdoor alleen dingen herinneren die in de 30 tot 90 seconden voor een black-out hebben plaatsgevonden.

Wanneer krijg je een black-out?

Nu denk je misschien: iemand die een black-out heeft zal wel te veel gezopen hebben. Eigen schuld. Maar dat is dus niet per se het geval. Uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Addiction Medicine blijkt dat het meer gaat om de snelheid waarmee je drinkt, dan om de hoeveelheid drank die je consumeert. Dus als Pietje drie wodka kort na elkaar achterover tikt, dan heeft hij meer kans op een black-out dan Jantje, die twee keer het alcoholpromillage binnenkrijgt, maar dan over een langere tijd.

Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat vrouwen meer kans hebben op een black-out dan mannen. Dit zou komen doordat de hersenen van vrouwen langzamer herstellen van cognitieve stoornissen, en omdat ze alcohol op een lager tempo verwerken. Het gevolg: er komt meer alcohol in de bloedbaan terecht.

Schijn bedriegt

Er is één lichtpuntje voor mensen die weleens een black-out hebben. Volgens hoofdonderzoeker M.E. Rose betekent het niet per se dat je zwalkend over straat hebt gelopen en dronkenmanstaal uit hebt lopen slaan op de avond van je black-out. Omdat alcohol onze cognitieve functies eerst beïnvloedt, stelt hij, is het mogelijk dat je totale BAC (de hoeveelheid alcohol in je bloed) snel genoeg is gestegen om de black-out te triggeren. Nog vóórdat het je motorische functies beïnvloedt dus.

Maar, hoe weet je dan of iemand een drankje (of 8) te veel heeft gehad? Rose komt met het idee om hen te vragen over iets dat ongeveer 15 minuten geleden is gebeurd. Als ze het zich niet meer kunnen herinneren, dan weet je dat het foute boel is.

Easy on the booze?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Te veel gedronken? Dit gebeurt er met je hersenen als je een black-out hebt
Sluiten