Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Betere wereld 28 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit gebeurt er met je afgedankte kleding

De herfst komt eraan. Langzaam wordt het kouder en dat betekent dat je wintergarderobe weer van zolder kan. Maar wees eens eerlijk; hoeveel items in je kast ga je nog écht dragen? Kan er niet een groot gedeelte linea recta de container in? De kledingcontainer bedoelen we dan. Want als je je oude vodden daarin gooit krijgen ze sowieso een tweede leven. De Nederlandse modesector houdt per jaar ongeveer 21,5 miljoen onverkochte kledingstukken over, schreven we eerder. Ná uitverkoop en sample sales is dat. En dat wordt allemaal weggegooid en dus verbrand. En dan hebben we nog het niet eens over de hoeveelheid te kleine broeken, verwassen shirtjes of miskopen die we zélf bij het vuilnis zetten. Jaarlijks wordt er in Nederland 124 miljoen kilo aan kleding weggegooid volgens Eureco.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Hoog tijd om daar wat bewuster mee om te gaan. En heel ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Je kunt ál je kleding namelijk kwijt bij het goede doel. Zelfs je kapotte sokken. In zo’n container van Sympany bijvoorbeeld. De stichting haalt 23,5 miljoen kilo kleding per jaar op en verwerkt dat in verschillende sorteercentra. Daar worden rare items eruit gefilterd, zoals een bankpasje dat nog in iemands jaszak zat, maar ook afval dat door grapjassen in de containers gegooid is. NRC Next maakte een mooie reportage over zo’n sorteerbedrijf en de mensen die er werken.

Vintage

70% van dat gesorteerde textiel wordt doorverkocht en opnieuw gedragen. Ook veel vintage uit jouw favoriete winkeltjes kan bijvoorbeeld afkomstig zijn uit zo’n soort kledingcontainer. In Amerika en Europa staan er duizenden, van Sympany dus, maar ook Het Leger des Heils, Humanitas en De zak van Max zamelen kleding in. “Zo’n Leger des Heils zamelt de spullen in en verkoopt ze per kilo door aan kledingsorteerderijen. Voor dertig cent per kilo als de boel is opgehaald in Amsterdam-Noord. Voor veertig cent als de container in Zuid staat,” vertelde Laura Dols, van de gelijknamige winkel in Amsterdam, aan Het Parool.

Slechts een klein percentage is maar goed genoeg voor hippe vintage winkels. De tweede klasse – niet vintage, wel mooi – gaat naar Oost-Europa. Afrikaanse handelaren kopen de derde klasse op, schreef Het Parool. Er gaat dus ook kleding direct naar de ‘arme landen’, maar ook daar moeten mensen het gewoon kopen en zijn er kwaliteitseisen. In bijvoorbeeld India, Pakistan en Oost-Afrika wordt het als tweedehands kleding verkocht. Jaarlijks verkoopt Sympany bijvoorbeeld al 1,5 miljoen kilo gedragen kleding aan Afrikaanse handelaren. En de kwaliteit moet dus goed zijn, als meer dan 5% niet voldoet aan de norm hebben inkopers het recht een lagere prijs te betalen. De opbrengst gaat bij Sympany naar verschillende ontwikkelingsprojecten.

Afrika

Hoewel de kleding in Afrika wordt verkocht met goede intenties, om de economie daar een zetje te geven, zijn ze er daar steeds minder blij mee. De handel staat onder druk omdat Oost-Afrikaanse landen een importverbod overwegen om zo hun eigen industrie te beschermen. De regering van bijvoorbeeld Kenia hoopt inwoners daarmee zover te krijgen meer plaatselijk geproduceerde kleding te kopen. “De invoer van tweedehandskleding is in meer Afrikaanse landen onderwerp van discussie”, vertelde Marc Vooges van Sympany in de Volkskrant. Volgens critici is het nog maar de vraag of zo’n importverbod helpt. Het zou veel werkgelegenheid opleveren en de lokale industrie niet per se verder helpen. Vooges: “Landen als China exporteren op grote schaal goedkope, nieuwe kleding naar Afrika.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Wat uit de kledingcontainers trouwens écht niet meer geschikt is om te dragen, wordt gerecycled tot nieuwe stof of er worden schoonmaakdoeken van gemaakt of het wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Er zijn bovendien plannen om oude stof te recyclen tot nieuw garen, maar zo ver zijn de kledinginzamelaars nog niet.

Zelf doen


Reden genoeg om dus zélfs je oude sokken niet in de vuilnisbak te gooien, maar liever in een textielbak óf te doneren aan een goed doel. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf creatief zijn en de schaar in een versleten spijkerbroek zetten. De lappen kun je prima gebruiken om je ramen mee te lappen. Ook een leuk idee: met een groepje vrienden een kledingruil organiseren.

De start van de herfst lijkt ons een mooi moment om bewuster om te gaan met je oude én nieuwe wintergarderobe. Hoe? Grist.org maakte een té simpel lijstje.

  • Koop minder;
  • Zoek merken die duurzaam produceren;
  • Kies voor tijdloze ontwerpen die je veel draagt;
  • Don’t trash your fash;
  • Was je kleding minder vaak.

Easy does it.


Meer lezen?

Fashion schijf van 5: handvatten voor duurzaam shoppen & Wil je duurzame mode-keuzes maken? Deze app helpt een handje

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je afgedankte kleding
Sluiten