Joanne Wienen
Joanne Wienen Editorial 13 dec 2018
Leestijd: 7 minuten

‘Dit boek veranderde mijn leven’: 7 mensen delen hun favoriet

Niets zo fijn als jezelf verliezen in een goed boek. Zo’n boek dat zorgt dat je de tijd vergeet, dat je het liefst in één ruk uit wil lezen en dat je na afloop iets wijzer dichtslaat dan dat je ‘m open deed. Wij vroegen zeven inspirerende mensen naar hun ultieme leestip – boeken zó goed dat ze life changing voor hen werden.

Bram Bakker – psychiater, schrijver en columnist

“Het fijne van een goed boek lezen, is dat je er zo door kunt worden gegrepen dat je op dat moment gelooft dat het boek dat je leest werkelijk het beste en meest indrukwekkende is dat je ooit las. Ik heb dat heel vaak gedacht, en hoop het ook nog heel vaak te denken. Mijn eerste grote mensen-roman, De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans, was het eerste, daarna volgden de boeken van A.F.Th. van der Heijden (vooral de romancyclus De tandeloze tijd), de romans van Coetzee (Disgrace) en alle dikke pillen van Jonathan Franzen. De meeste impact had recentelijk “Een klein leven” van Hanya Yanigahara, een gruwelijke, maar ook zeer ontroerende roman, die me harder liet huilen dan welk ander boek ook. En weet je wat fijn is? Er komen nog heel veel nieuwe boeken die opnieuw een verpletterende indruk op me zullen maken.”

Slaven Mandic – CEO Wayne Parker Kent

“Het is moeilijk om één boek aan te wijzen dat echt m’n leven heeft veranderd. Er zijn meerdere boeken die, allemaal op hun eigen manier, impact op mij hebben gehad. Als ik er eentje uit zou moeten pikken dan is het toch A Brief History of Time van Stephen Hawking. Hawking geeft op een simpele manier uitleg over wat we tot nu toe weten over de werking van het universum. Het is een prachtige introductie in de natuurkunde. Ik las dit boek toen in een jaartje of 20 was en nog studeerde. Door Brief History wilde ik meer leren. Over het universum, hoe dingen werken, hoe mensen functioneren. Ik ben daarna veel meer non-fictie gaan lezen omdat het me oprecht interesseerde. Ik had ineens honger om te leren. En nu, 12 jaar later, is dat nog steeds het geval.”

Emilie Sobels – Hashtag Workmode-oprichter

“Ik lees momenteel het boek ‘Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt’ van Elaine N. Aron. Het boek gaat over – verrassing- hoog sensitieve personen en het bevat veel tips en uitleg voor hoog sensitieve personen én de mensen in hun omgeving. Ik ben erg gevoelig en emotioneel. Door dit boek leer ik waar die emoties vandaan komen en hoe ik ze als een kracht kan gebruiken. Enorm verfrissend om over herkenbare situaties te lezen.”

Willa Stoutenbeek – eigenaar sustainable branded communication agency W.Green

“Ik lees nu ‘The obstacle is the way’ van Ryan Holiday. Ik kreeg het boek van Mark de Lange (de oprichter van brillenmerk Ace & Tate) omdat het hem zo inspireerde en geef het inmiddels graag zelf cadeau. Het boek gaat over een verandering van 180 graden in je attitude/perspectief. We lopen vast in situaties, voelen dat we gedwarsboomd worden en raken gefrustreerd. Ook al zijn we gewend om dan de handdoek in de ring te gooien of een heftig gevecht in te zetten (met alle gevolgen van dien), zo hoeft het niet te zijn. Er is een ‘simpele’ succesformule die al door vele grote namen door de hele geschiedenis werd toegepast. Van John D. Rockefeller en Amelia Earhart tot Ulysses S. Grant en Steve Jobs. Een manier waarmee ze obstakels in kansen wisten om te zetten.

Mijn belangrijkste les? ‘The impediment to action advances action. What stands in the way becomes the way.’ Een quote van keizer Marcus Aurelius die tussen 161 en 180 het Romeinse Rijk regeerde. Oftewel: ‘verander je perspectief en het obstakel wordt de oplossing.’ In mijn dagelijks leven probeer ik met een klein beetje afstand mijn perspectief te veranderen. Ik heb een pittige school- en pubertijd gehad. Destijds heb ik leren vechten dus mijn natuurlijke mechanisme is de strijd aangaan (dat was lang mijn succesformule). Maar vaak levert dat helemaal niet meer datgene op wat ik wil bereiken en daarnaast is het ook dodelijk vermoeiend. Voor je het weet zit je uitgeblust thuis (gebeurde bij mij een aantal jaren geleden al). Dus soms probeer ik het exact tegenovergestelde van wat ik natuurlijkerwijs zou doen. Vaak is de uitkomst verrassend goed!”

Viktoria Susovits – filosoof en mindfulness trainer

“Het boek dat mijn leven op z’n kop zette was ‘Illusies’ van Ingeborg Bosch. Ingeborg is een Nederlandse psycholoog en grondlegger van Past Reality Integration. Toen ik dit boek las was ik een jonge filosofiestudente en kampte met veel heftige emoties en gedachten die niet zo fijn waren. Een vriend raadde mij dit boek aan. Dit boek beschrijft mooi hoe veel van onze emoties en (nare) gedachten op illusies berusten zonder dat we daarvan bewust zijn. Deze illusies, zoals ‘niemand geeft echt om mij’, ‘ik doe het nooit goed genoeg’ en ‘als ik maar hard mijn best doe vinden ze mij wel aardig’, zijn oude overlevingsstrategieën uit onze kindertijd die toen nuttig waren, maar die voor de volwassene voornamelijk destructief zijn. Het gevolg is dat we meer lijden dan nodig is. Dit boek heeft tot gevolg gehad dat ik deze therapie (PRI) ben gaan volgen en inmiddels zelf de opleiding tot PRI-therapeut ben begonnen.”

Waarom je écht meer moet lezen: je leeft langer als je boeken leest

Tom Hofland – Schrijver en redacteur Bedrock

“Ongeduld (van Stefan Zweig) speelt zich af rond 1914 en gaat over een jonge Oostenrijkse soldaat die op een rijkelui’s feestje uit beleefdheid de dochter van de heer des huizes ten dans vraagt. In zijn feestvreugde heeft hij één detail over het hoofd gezien: het meisje is kreupel en kan onmogelijk dansen. Hij voelt zich zo schuldig om zijn domme fout dat hij het meisje de weken erna blijft opzoeken om haar gezelschap te houden en te bewijzen dat hij het goed bedoelt. Zonder al te veel te verklappen: hij gaat zo ver in zijn medelijden dat hij alleen maar dieper in het moeras van problemen zinkt. Het boek gaat voor mij heel erg over dat medelijden hebben en aardig willen zijn ook hele destructieve gevolgen kan hebben, een prachtige levensles. Ongeduld was daarnaast hét boek dat er voor zorgde dat ik zelf mijn roman ‘Lyssa’ wilde schrijven en ik heb heel veel proberen te leren van de geweldige vertelstijl van Zweig. Ik heb me moeten inhouden niet te veel van hem te jatten, want wat een verteller was die man. Lyssa is mijn eerste boek en verschijnt in maart bij Uitgeverij Querido, dus ik kan zeker zeggen dat ‘ongeduld’ mijn leven heeft veranderd.”

Psycholoog en schrijver Marcelino Lopez

“Het eerste boek dat grote indruk op me maakte was ‘Leven en dood’ van de Indiase filosoof Jiddu Krishnamurti. Ik was 17 en kreeg het van mijn eerste vriendinnetje. Ik was een zoekend mannetje, dus die titel sprak me aan. Krishnamurti, een soort zenmeester, laat je inzien hoe de drang alles te willen begrijpen je soms in de weg zit. Ons brein houdt niet van onzekerheid en heeft de neiging alles wat het ziet, hoort en voelt direct in hokjes en categorieën te plaatsen. Dat geeft de illusie dat je iets begrijpt en onder controle hebt. Maar als je probeert grote levensvragen te beantwoorden, dan raakt je brein in de knoop. ‘Wie ben ik? Welke baan past bij me? Past Marietje wel bij me? Wat is doodgaan?’ Omdat er geen pasklare antwoorden zijn, blijven je gedachten in cirkeltjes draaien.

Krishnamurt brengt de beperkingen van dit type denken helder in kaart en voert je terug naar het hier en nu: het enige moment dat echt bestaat. De meeste mensen zitten klem tussen het ‘hier en nu’ en ‘hoe ze vinden dat dát hier en nu eruit zou moeten zien’. Dat geeft kramp. Op je werk fantaseer je over het strand, op het strand denk je aan je werk, enzovoorts. De hersenen razen maar door. Krishnamurti helpt dat conflict op te lossen zodat je brein tot rust komt. En vanuit die rust zijn die piekergedachten en zorgen een stuk minder relevant. Het boek heeft me eigenlijk laten zien hoe weinig we écht weten, en daar rust in te vinden.”

Meer lezen over boeken?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
‘Dit boek veranderde mijn leven’: 7 mensen delen hun favoriet
Sluiten