Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 18 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom de papieren kassabon overbodig is (dit bedrijf heeft een alternatief)

‘Wilt u het bonnetje?’ Zodra je de vraag hoort, blijft je hand in de lucht hangen en staak je het boodschappen inpakken. Je kijkt de nep-glimlachende caissière vertwijfeld aan. Ja, je wilt weten of die frambozen wel écht in de aanbieding waren. Maar wat moet je nou met een kassabon? Die gooi je thuis toch weer in de prullenbak. ‘Wilt u het bonnetje?’ Zodra je de vraag hoort, blijft je hand in de lucht hangen en staak je het boodschappen inpakken. Je kijkt de nep-glimlachende caissière vertwijfeld aan. Ja, je wilt weten of die frambozen wel écht in de aanbieding waren. Maar wat moet je nou met een kassabon? Die gooi je thuis toch weer in de prullenbak.

En je bent niet de enige die dat doet. Al die superlichte, kleine papiertjes bij elkaar, zorgen jaarlijks voor zo’n 30 miljoen kilo afval – en dat alleen al in ons kleine landje! Daarnaast is er voor het produceren ervan zo’n 13 miljoen liter olie en maar liefst 55 miljoen liter water nodig.

Een digitale kassabon met Klippa

Klippa vindt het ongelooflijk dat dit nog kan anno 2018, en wij zijn het daarmee eens. We zijn daarom ook fan van het bedrijf, dat een digitale versie van de kassabon rechtstreeks vanuit de kassa bij jou op je smartphone zet. Dat wil zeggen, als de desbetreffende kassa daar een speciaal apparaatje voor heeft. Nu is dat vaak nog niet zo, maar Klippa heeft grootse plannen.

Het bedrijf werkt bijvoorbeeld volledig CO2-neutraal. Niet dat de uitstoot groot is, maar de CO2-uitstoot die er wél is, wordt gecompenseerd door bomen te planten. Volgens ondernemer Yeelen past de digitale kassabon in de trend van kleine gedragsveranderingen die een grote impact hebben op het milieu. We krijgen al geen gratis plastic tasje meer, waarom dan nog wel een gratis papieren kassabon?

 

Klippa digitale kassabon

Voor de Wereld van Morgen

Met zijn innovatieve idee won Yeelen de ASN Bank Wereldprijs 2017. De onderneming is bovendien onderdeel van Voor de Wereld van Morgen, de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt – niet alleen met financiering, maar ook met kennis, publiciteit en een netwerk.

Op de website Voor de Wereld van Morgen vind je dan ook nog veel meer bedrijven die er écht toe doen. Daar kun je dus inspiratie opdoen voor de leukste duurzame initiatieven, maar óók om bijvoorbeeld je eigen bedrijf op te starten. Als het je droom is om de wereld te verbeteren, wat houdt je dan tegen?

In samenwerking met ASN Bank

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom de papieren kassabon overbodig is (dit bedrijf heeft een alternatief)
Sluiten