Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 4 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Vandaag is het Eet Geen Dierendag: het effect als iedereen op dierendag géén vlees eet

Jaarlijks vieren we op 4 oktober Dierendag. De dag dat we even extra stilstaan bij onze huisdieren. Maar waarom alleen aan je huisdieren denken en niet de dieren op je bord? Als je vandaag géén vlees eet, bespaar je niet alleen het leven van veel dieren, maar ook 80 procent (!) CO2-uitstoot.

De hond krijgt een bot en de kat een extra aai over z’n bol. Maar waarom zijn we alleen extra lief voor huisdieren? Hoe zit het met de dieren op je bord?

Het effect van één dag geen vlees

Als we op Dierendag in Nederland geen vlees eten, is dat niet alleen fijn voor de dieren (dagelijks liggen er zo’n 500.000 dieren op ons bord), ook heeft het een enorm positief effect op het milieu. Wakker Dier rekende uit dat als we 1 dag onze hamburger inruilen voor een vegaburger er 80 procent CO2 uitstoot wordt bespaard, 85 procent water en 80 procent landbouwgrond. Om je een idee te geven: dat zijn 4500 voetbalvelden.

We schreven al eerder dat 1 dag in de week geen vlees eten hetzelfde effect op het milieu heeft als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. En – na een grondige check van de NRC – blijkt dat je met 1 dag geen rundvlees eten evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen. Een kleine moeite dus, met een groot effect!

Lees ook: Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Daarom roept Wakker Dier iedereen op in Nederland om mee te doen aan de Eet Geen Dierendag op 4 oktober en zo wordt het écht de dier-vriendelijkste dag van het jaar. Via het Facebookevent kan je jezelf ‘aanmelden’ en vrienden en familie uitnodigen.

Hier ga je vega(n) uiteten

Omdat je uit vlees de belangrijke voedingsstoffen vitamine B1, B6 en B12, ijzer en eiwitten binnenkrijgt, is het belangrijk deze te vervangen. Gelukkig is dat hartstikke makkelijk én zijn er heel veel vegetarische, voedzame alternatieven.

Dit zijn de lekkerste vegan ontbijtplekjes in Amsterdam en deze vegan lunch in Breda wil je echt niet overslaan. Zin in een lekkere wintermaaltijd? Ga dan eens vegan kaasfonduen bij Mr. & Mrs. Watson. En Rotterdam loopt hartstikke voor wat betreft vegetarische restaurants. Dit zijn onze favorieten!

Ook interessant: De lekkerste vegan herfstrecepten voor de donkere dagen

De lekkerste vega(n) recepten voor thuis

Omdat de herfst inmiddels is aangebroken, zochten we naar de lekkerste en simpelste vegetarische recepten die je hartstikke makkelijk zelf kan maken é heerlijke seizoensgroenten bevatten.

Gepofte zoete aardappel met avocado

Dit recept is ideaal, want met gepofte zoete aardappels en avocado haal je een klein beetje Mexico in huis. Daarnaast is dit recept erg makkelijk te maken en heb je niet veel ingrediënten nodig. Lees hier het hele vega recept.

Salade met spinazie, geroosterde pompoen en bietjes

De salade met spinazie, geroosterde pompoen en bietjes van Culy is perfect voor een grote lunch of een licht diner. Fris en toch vullend.

tempeh burger

Vegaburger

Heb je gewoon zin in een burger vandaag? We verzamelden de állerlekkerste vegaburgers die je helemaal zelf kan maken. De recepten variëren van tempeh tot kikkererwten en van tofu tot jack fruit!

Meer lezen over de effecten van de vee-industrie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Vandaag is het Eet Geen Dierendag: het effect als iedereen op dierendag géén vlees eet
Sluiten