Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 13 mrt 2020
Leestijd: 7 minuten

DGTL Festival: “Het is duurzamer om naar ons festival te komen dan thuis te blijven”

Zero waste: de ideale levensstijl waarbij je op een plasticdieet gaat en geen afval produceert. Maar waar begin je? En hoe ver ga je? In deze rubriek neemt Bedrock je mee in het zero waste-leven van personen en organisaties. Zij delen hun weg, tips en toekomstdromen.

Deze week spreken we met Gerke de Groot (35), global director van het meest duurzame festival van Nederland: DGTL. Inmiddels produceer je minder afval als je met je heupen staat te schudden op DGTL dan wanneer je een dagje thuis blijft. Win-win dus, voor zowel jezelf als de aarde.

Wie heeft DGTL opgericht?

“DGTL is een initiatief van Jasper Goossen, Reinier Suyderhoud, David Opdam en Tom Veldhuis. 8 jaar geleden begon het project als een soort fusie tussen Pleinvrees en Strafwerk, festivals die we ook organiseren.

DGTL
Modular stage
Beeld: Tom Doms

Hoe kwamen jullie op het concept?

“Het eerste jaar was het een vrij recht toe recht aan festival: een goede line-up en een vette locatie. Vanaf het tweede jaar zijn we ons in het concept gaan verdiepen. We voegden duurzame initiatieven toe. Duurzaamheid werd steeds belangrijker en daar zijn we ieder jaar iets meer voor gaan doen.”

Op welke manier is DGTL duurzaam?

“We gaan slim met onze energie om. Van tevoren een uitgebreid stroomplan maken, scheelt veel geld. Veel generatoren op festivals staan de helft van de tijd voor niets te draaien, omdat je geen idee hebt hoeveel energie je nodig hebt. Wij weten dat wel. Daarmee besparen we 70 tot 80 procent van onze energie. Daarnaast doen we projecten met duurzame energie. Twee jaar geleden draaide het grootste podium op 2 batterijen die volledig draaiden op zonne-energie. Ook verkopen we geen vlees. Hiermee laten we zien wat de impact van vlees op het milieu is. We introduceerden bekers met statiegeld die je weer terugbrengt naar de bar. Bij de bar hebben we daardoor bijna helemaal geen afval. Een paar jaar terug jaar hadden ook de foodkraampjes een compostmachine neergezet, zodat daar ook geen afval was.”

Ook interessant: Hoe BlueCity Rotterdam tot voorbeeldstad voor de circulaire economie wil maken

Waarom maken jullie het festival duurzaam?

“Voor ons is het heel simpel: duurzaamheid is leuk. Je kan het beter omdraaien: waarom zijn heel veel festivals niet duurzaam? Een gemiddeld festival is natuurlijk niet duurzaam, omdat het maar 1 of 2 dagen duurt. Je bouwt heel veel op, en breekt kort daarna alles weer af en dan is het voorbij. Wij laten zien hoe makkelijk en leuk het is om dingen te veranderen aan je festival, waardoor het misschien nog wel leuker wordt. Het is veel creatiever om vanaf het begin af aan al te bedenken wat je met het afval gaat doen, in plaats van dat je het gewoon weggooit.”

Op DGTL kon je ook je urine recyclen. Hoe ging dat?

“Bij een gedeelte van de toiletten kon je urine laten recyclen. De urine van de mensen die daar naar het toilet gingen, werd teruggebracht naar drinkwater. Mensen vinden dit heel vreemd, maar alles wordt er uitgefilterd en dan is het gewoon drinkbaar water. Er waren toch wat mensen die het wilde proberen en er theewater van zetten. Je proeft er natuurlijk niks van, maar het idee is gek. En soms doen we expres iets vreemds, zodat we mensen aan het denken zetten. Toen we geen vlees verkochten, kregen we ook heel het internet over ons heen van: ‘ik wil gewoon een hamburger eten op een festival’, maar uiteindelijk bleek de grote meerderheid het een goed idee te vinden.”

DGTL
De Semilla Sanitation Hub waar je thee kon drinken, gemaakt van water uit urnine
Beeld: Tom Doms

Er is ook een poep- en plasproject. Dat klinkt leuk, vertel ‘s.

“Binnen het watersysteem van de toekomst, wordt water op duurzame wijze onttrokken uit de aarde en worden zoveel mogelijk grondstoffen en nutriënten gewonnen uit afvalwater. Urine en poep is dus niet vies, maar een bron van waardevolle grondstoffen. Daarom draait DGTL dit jaar een grootschalige pilot met een circulaire sanitatie keten, in samenwerking Stichting Rondgang, Semilla, Wetbox, de Revolution Foundation, §de stad, de NDSM-Werf en aantal andere festivals en evenementen als Sail. DGTL fungeert in dit geval als levend laboratorium en eventuele succesvolle innovaties uit deze pilot kunnen toegepast binnen de stedelijke omgevingen of andere evenementen.”

Een circulaire wattes?

“Een circulaire sanitatie keten betekent simpel gezegd dat DGTL urine en poep gescheiden zal gaan inzamelen binnen een van de toiletgroepen, door middel van nieuwe urinoirs en composttoiletten van Wetbox. Voor vrouwen wordt er zelfs geëxperimenteerd met een heus “vrouwen-urinoir”, om de vrouwelijke urine zo puur en onvervuild mogelijk in te kunnen zamelen.”

“Vervolgens zal innovator Peter Scheer van Semilla tijdens het festival de urine filteren en zuiveren door middel van ruimtevaarttechnologie, waardoor er weer een schone stroom grijs water ontstaat. Deze stroom is bewezen schoon genoeg te zijn om de andere toiletgroepen mee door te kunnen spoelen. Zo ontstaat er een gesloten waterkringloop, terwijl er ook nog waardevolle grondstoffen uit de urine worden gewonnen, als struviet en fosfaat. Deze stoffen kunnen weer gebruikt worden voor bemesting. Verder zal de geproduceerde poepstroom ook gescheiden ingezameld worden en uiteindelijk door Stichting Rondgang worden verwerkt tot compost.”

Hoeveel waste gaan jullie tegen?

“Twee jaar terug hadden we 7 keer zo weinig afval als een normaal festival. Dat is 180 gram per persoon, per dag. Dus als je al dit afval bij elkaar optelt – wat de bezoekers in de prullenbak gooien, maar ook het materiaal wat wij niet meer kunnen gebruiken – en dit deelt door het aantal bezoekers, dan is dat nog geen 180 gram. Dat is minder afval dan als je thuis zou blijven. Dus als je thuisblijft, maak je meer afval dan als je naar DGTL gaat.”

Met zero waste is het altijd de vraag: ‘hoe ver ga je?’. Hoe ver gaan jullie?

“Dat is een punt waar we nu mee zitten. We hebben super weinig afval per persoon en we kunnen daar nog 100 procent moeite in stoppen om de laatste paar gram afval volledig uit te roeien. Maar we kunnen ook zeggen: we zijn zo circulair as it gets, en nu kijken we wat we op andere vlakken kunnen behalen. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat iedereen met het openbaar vervoer naar DGTL komt. Helemaal volledig circulair kan niet. Als we achter iedereen aan lopen die een sigaret op de grond gooit en dat diegene helemaal moet omlopen om het weg te gooien, wordt het festival er natuurlijk niet gezelliger op. Het moet vooral leuk blijven.”

Wat is je droom op het gebied van zero waste?

“Mijn droom is dat DGTL uiteindelijk regeneratief is: dat ons festival meer oplevert voor het klimaat dan als het er niet was. Zo laten we niet alleen geen footprint achter, maar gaan we nog een stap verder door zelfs een positieve impact achter te laten op het milieu. Binnen 2 jaar willen we volledig circulair zijn. Dat zit ‘m bij ons in 3 gebieden: zo weinig mogelijk uitstoten, zo weinig mogelijk afval en we willen de doelgroep laten zien dat duurzaamheid heel makkelijk is.”

DGTL
Het circulaire foodcourt, met in het midden de compostmachine
Beeld: Jordy Brada

Het grootste probleem van zero waste gaan is misschien wel dat we niet weten waar te beginnen. Wat is jouw gouden tip voor een zero waste levensstijl?

“Als je echt grote stappen wilt zetten in duurzaamheid, dan zijn er 3 dingen die je moet doen: niet elke dag vlees eten, overstappen naar een duurzame bank en overstappen naar een duurzame energieleverancier. Dan ben je al 90 procent duurzamer dan je medemens. Het zijn niet de meest spannende dingen om te doen, maar het heeft veel meer impact dan bijvoorbeeld een nieuw leven zoeken voor je spullen.”

Meer over een zero waste levensstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
DGTL Festival: “Het is duurzamer om naar ons festival te komen dan thuis te blijven”
Sluiten