Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 29 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

DGTL festival zet met ‘zero food waste’ grote stap naar volledige circulariteit

DGTL festival amsterdam duurzaam zero wasteKomend weekend barst met DGTL het festivalseizoen los in Amsterdam. Cool festival op de NDSM-werf, waar je kunt dansen op deephouse, techno en andere elektronische muziek. Duurzaam dansen, om precies te zijn. En dat maakt ons natuurlijk extra enthousiast. DGTL loopt voorop als het op duurzaamheid aankomt. Het festival heeft de afgelopen jaren al grote sprongen gemaakt om hun missie – het eerste zero-waste, circulaire festival te worden in 2020 – te volbrengen.

De circulaire foodcourt van DGTL

Eerder kwam DGTL al met duurzame implementaties zoals vegetarische catering, het verbannen van wegwerpbekers en zelfs het recyclen van urine. Aankomende editie gaan ze nog een stukje verder en komt er een volledig circulaire foodcourt. Hier wordt binnen 24 uur het overgebleven biologisch afval en de biologisch afbreekbare wegwerpbordjes en bestek omgezet in compost. Dit wordt vervolgens verdeeld onder deelnemende stadsboeren ten behoeve van de teelt van ingrediënten voor DGTL 2019.

Op DGTL worden ruim 10.000 vegetarische gerechten per dag geconsumeerd. Hierdoor ontstaat er een enorme stroom met organisch afval en tienduizenden gebruikte disposables. Dit jaar komt daar verandering in. Al het afval dat wordt gecreëerd op de food court (dus inclusief al het eetgerei) zal door het gebruik van een geavanceerde compost machine worden omgezet in compost. Door dit te doen vecht het festival terug tegen onze plastic-verslaving en bewijzen ze dat zelfs groot voedselverbruik volledig duurzaam kan worden gemaakt.

Nieuwe circulaire voedsel benaderingen zijn een noodzakelijk goed om ons huidige systeem te veranderen en onze wereld te verbeteren. Ruim een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, belandt bij het afval en maar 3 procent wordt omgezet in compost. De overgebleven resten worden doorgaans verbrand of belanden op een vuilstortplaats.

Speeddate evenement voor stadsboeren

DGTL roept het onnodig verspillen van voedsel tot een halt op hun eerste event van het jaar in hun hometown, Amsterdam. Alle compost die tijdens Pasen wordt gecreëerd wordt naderhand naar aangesloten stadsboeren gebracht. Deze boeren hebben afspraken gemaakt met de cateraars van het festival, tijdens een speciaal ‘speeddate’ evenement, om de cateraars te voorzien van biologische producten die zij nodig hebben voor hun menu in 2019.

dgtl, festival, amsterdam, duurzaam, zero waste

Met deze nieuwe plannen wil de festivalorganisatie een nieuw georganiseerd voedselproductiesysteem introduceren wat geënt is op het verminderen van voedselverspilling en afvalstromen. Bij succes kan DGTL hiermee een precedent stellen voor wereldwijde implementatie van zero-waste food courts op festivals.

Komend weekend vindt het festival plaats in Amsterdam. Later dit jaar volgen Barcelona, São Paulo en Tel Aviv. En natuurlijk het Amsterdam Dance Festival (ADE), waar DGTL meerdere evenementen organiseert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
DGTL festival zet met ‘zero food waste’ grote stap naar volledige circulariteit
Sluiten