Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 15 jan 2017

Deze gezonde manier van afvallen is voor iedereen haalbaar (volgens een Britse tv-dokter)

Vergeet het paleo-dieet, het eliminatie dieet en het mediterrane dieet. De Britse tv-dokter Xand van Tulleken weet een veel makkelijkere manier om af te vallen, die voor iedereen haalbaar is. Zijn advies is eigenlijk heel simpel: gewoon goed kauwen.

In het Britse programma How to Lose Weight Well – dat wordt uitgezonden op Channel 4 – experimenteert van Tulleken met verschillende manieren om af te vallen. In iedere aflevering neemt hij een populair dieet onder de loep, en kijkt hij of het dieet werkt en vol te houden is. De proefkonijnen? Het publiek natuurlijk.

Het experiment

Tijdens één van de uitzendingen liet van Tulleken 20 vrouwen een bord pasta eten. De helft van de vrouwen kreeg de opdracht om iedere hap 15 keer te kauwen. Dit is het aantal dat jij en ik gemiddeld ook doen tijdens het eten. De andere vrouwen werd gevraagd om 35 keer te kauwen voordat ze de hap doorslikten. Stoppen met eten mocht pas wanneer de vrouwen het gevoel hadden vol te zitten.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Nadat de vrouwen hun maaltje hadden verorberd werd de hoeveelheid pasta gewogen die nog op het bord lag. Wat blijkt? De vrouwen in de tweede groep aten 30% minder dan de vrouwen in de eerste groep. De vrouwen die per hap 15 keer kauwden werkten gemiddeld 468 calorieën naar binnen, terwijl de tweede groep genoeg had aan 342 calorieën. Het verschil van 126 calorieën in slechts één maaltijd is uitzonderlijk, zegt Dr. Van Tulleken in de Daily Mail.

De ultieme tip?

Waarom het werkt? Volgens van Tulleken zijn wetenschappers het erover eens dat kauwen een trigger kan zijn voor het vrijkomen van hormonen, die ons een signaal geven als we vol zitten. Het kan een uitkomst zijn voor mensen die wat gewicht willen verliezen. In tegenstelling tot veel andere diëten is kauwen volgens de tv-dokter een veilige, goedkope en bewezen manier om af te vallen. Je moet er alleen wel de tijd én het geduld voor hebben.

Meer lezen?

Waaro, je niet altijd afvalt als je op dieet bent.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Deze gezonde manier van afvallen is voor iedereen haalbaar (volgens een Britse tv-dokter)
Sluiten