Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Mind 12 okt 2017

Hoe cool: deze artsen zingen hun stress weg

Als je aan een plastisch chirurg denkt, zie je waarschijnlijk een serieus kijkende lange man voor je - liefst met enorm ‘ziekenhuisgereedschap’ in zijn hand. Je denkt vast niet aan een vrolijke vrouw die door de gangen danst en de tekst van het nummer ‘Best Day Of My Life’ verandert in ‘Best Face Of My Life.'

Toch is dat precies hoe de inzending van Dr. Suzanne Kilmer voor de Iron Surgeon competition eruit zag – en waar ze mee won. Met dansende medewerkers, vrolijke patiënten en teksten als ‘I’m tired of this wrinkled face, gotta see the laser ace’ is de video een hilarische parodie geworden, die meteen reclame maakt voor haar praktijk. (Overigens won ze niet alléén door haar video; deelnemers werden ook beoordeeld op hun ‘esthetische werk’.)

"The Best Face of My Life" Dr. Kilmer's 2014 ASDS Iron Surgeon…

Here is Dr. Suzanne Kilmer's winning entry for the 2014 ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) Iron Surgeon Competition.Lyrics and vocals by Trent Custis, M.D.Directed, filmed and edited by Jenner Chapman & Lucas Dudley.

Geplaatst door Laser and Skin Surgery Center of Northern California op dinsdag 11 november 2014

Veel perfectionisme

Met haar parodie vond Kilmer meteen een manier om stress tegen te gaan. Dat is ook wel nodig, want de wereld der plastische chirurgie is niet alleen maar rozengeur en maneschijn: burn-outs vieren hoogtij in dat werkveld. ‘Burn-outs worden veroorzaakt door perfectionisme, een eigenschap die artsen wordt aangeleerd tijdens de opleiding. Bij cosmetisch chirurgen is het nog extra erg, want die hebben ook veel te maken met onrealistische verwachtingen van patiënten, legt Mike Drummond, CEO van The Happy MD, uit.

Slechts één derde van de cosmetisch chirurgen is tevreden met zijn of haar baan, aldus een onderzoek in het Journal of the American Medical Association. En dat terwijl burn-outs in dit vakgebied nog minder welkom zijn dan anders, omdat één foutje grote gevolgen kan hebben. Op dit moment wordt zo’n 70 procent van de medische fouten veroorzaakt door burn-outs. En ja, dat is veel.

Zing de stress weg

Natuurlijk is zingen niet dé oplossing tegen een burn-out, maar zingen heeft wel degelijk effect op je lichaam. Een grappig onderzoek keek bijvoorbeeld naar de effecten van zingen in een koor en luisteren naar koormuziek op het afweersysteem, de hoeveelheid van het ‘stresshormoon’ cortisol in het lichaam én het humeur van mensen. Zo blijkt dat zingen meer antilichamen aanmaakt (en dus zorgt voor een beter afweersysteem), en dat de hoeveelheid cortisol afneemt als je naar koormuziek luistert. In een koor zingen maakt je ook nog eens blijer.

En goed nieuws voor degenen die er ook bij willen dansen: ook daarvan word je gelukkiger. Mensen die elke week dansen, hebben minder last van stress en depressie. Waar wacht je nog op?

Meer Bedrock

Stresss! Deze 7 tekens kun je maar beter niet negeren (een burn-out ligt misschien op de loer).

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Hoe cool: deze artsen zingen hun stress weg
Sluiten