Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 13 jan 2017

Deze apps houden precies bij hoe verslaafd je bent aan je smartphone

Zit je dagelijks op je smartphone, maar heb je geen idee hoeveel tijd je er eigenlijk aan kwijt bent? Deze apps houden precies bij hoeveel tijd je op je telefoon spendeert, óók aan welke apps. Best confronterend misschien.

Apps die je schermtijd tracken

Wil je inzicht krijgen in je schermtijd, dan zijn er twee apps die je hierbij kunnen helpen. Voor team Android is er Quality Time en voor team iPhone is er Moment. Beide zijn bedoeld om je bewust te maken van je smartphone gebruik en kunnen je helpen om de controle over je gebruik terug te winnen.

Lees ook: 5 x onze favoriete mindfulness apps

De apps houden gedurende de hele dag op de achtergrond bij hoe vaak jij je telefoon aanzet. Je kunt exact zien hoeveel tijd je naar het schermpje op je telefoon hebt lopen turen, en weet dus ook hoeveel tijd je eigenlijk had kunnen besteden aan nuttigere zaken. Nog leuker aan de app Quality time is dat je kunt zien aan wélke apps je de meeste tijd besteedt. Whatsapp, Facebook of Instagram; je grootste valkuilen worden direct zichtbaar. Moment biedt deze functie ook, maar kan momenteel alleen apps in het Engels tracken.

Schermtijd minderen

Nu je weet wat je zwakke plek is omtrent telefoongebruik kun je ervoor kiezen om vrolijk verder te gaan, maar je kunt er natuurlijk ook wat aan doen. De apps bieden de optie om per app meldingen in te stellen voor wanneer je een zelfgekozen gebruiksduur overschrijdt. Het is niet zo dat je de app niet meer mág gebruiken, je wordt alleen even door jezelf op de vingers getikt. En dat is helemaal niet verkeerd. Door jezelf beperkingen te stellen kun je zoeken naar de juiste balans tussen online en offline.

Quality Time is te downloaden via Google Play en Moment via de App store.

Meer lezen?

Tips om je telefoon mindful in te richten.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze apps houden precies bij hoe verslaafd je bent aan je smartphone
Sluiten