Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 3 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Deze Amsterdamse familie ging op zoek naar hoe we allemaal ‘earth keepers’ kunnen worden

Eerder deze maand stond er in het Financieel Dagblad een prachtig artikel over Rolf Winters en Renata Heinen. Samen met hun drie kinderen woonden ze aan het Vondelpark in Amsterdam: voor velen een droomplek. En toch gaven ze alles op. De drang naar méér in het leven was zo groot dat ze besloten een nieuw avontuur aan te gaan, welke is vastgelegd in de documentaire ‘Down to Earth’. De film geeft geen antwoorden, maar is bedoeld om mensen te inspireren. Het was 2005 en alles liep op rolletjes. Rolf en Renata genoten van het leven en hadden een goede baan. Hij was werkzaam in de consultancy en zij als beeldend kunstenaar. Om geld zaten ze niet verlegen. Maar toch knaagde er iets. Was dit het nou?

In een interview met het Financieel Dagblad zegt Rolf het volgende: “We begonnen onszelf steeds meer af te vragen: waarom is het dat we alles wat essentieel is, in onze maatschappij hebben uitbesteed? De geboorte en de opvoeding van onze kinderen, onze voeding, onze gezondheidszorg, de zorg voor onze ouderen. Het enige wat we moeten doen is zorgen dat we geld verdienen, dat we alles draaiende kunnen houden en schijnzekerheden kunnen creëren: dat we de verzekeringen kunnen betalen, en onze hypotheek en pensioenpremie.”

Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Een nieuwe start

Rolf en Renata besloten de boel de boel te laten en een nieuw avontuur aan te gaan, samen met hun kinderen van twee, vier en zeven jaar oud. Met maar één rugzak per persoon vloog het gezin naar Noord-Amerika en sloot zich aan bij een Native American clan van de Anishinaabe in Hiawatha Forest, Upper Michigan. Waarom ze de keuze maakten om zich bij de Indianen te vestigen? In het interview zegt Rolf het volgende: “Er ging een enorme inspiratie uit van hun levenswijze en zijnswijze. We hoorden verhalen over hun spirituele leider die een teruggetrokken bestaan in het bos leidde. Nowaten was zijn naam: Hij die luistert.”

Wisdom keepers

Pas na drie jaar werd het gezin bij de spiritueel leider uitgenodigd. Zijn wijsheid en inzichten over de wereld van vandaag maakten op hen zo’n diepe indruk, dat ze besloten de gesprekken met Nowaten te filmen. Later gingen ze ook op zoek naar zogenoemde ‘wisdom keepers’ of ‘earth keepers’ in andere delen van de wereld. Het werd een reis van vijf jaar, over vijf oceanen en 6 verschillende continenten. Van Australië tot aan Peru, overal spraken ze stamoudsten en sjamanen: wijze mannen en vrouwen met een inheemse kijk op de werkelijkheid.

Zo kan jij hoogstpersoonlijk de aarde verduurzamen

Rolf benoemt in het interview wat er nou precies zo bijzonder is aan deze mensen: “Deze ‘wisdom keepers’ hebben geen universitaire studie gevolgd en praten niet in grote concepten. Ze hebben geen formele leiderschapsrol, maar hun stamgenoten zien hen als natuurlijke leiders vanwege hun verbinding met de universele levensbron. Ze hebben niks gemeen qua geografie of culturele achtergrond, en hebben elkaar nooit ontmoet. En toch hebben ze allemaal hetzelfde inzicht. Ze zeggen: als we doorgaan met onze huidige, westerse levensstijl, vernietigen we onszelf.”

Op beeld vastgelegd

In 2015 – tien jaar na hun vertrek uit Amsterdam – kwam het gezin met de documentaire Down to Earth. Rolf en Renata verzorgden alles zelf: van regie tot scenario, en van productie tot distributie. Voor marketing of reclame was geen geld beschikbaar. Dat de documentaire zo’n groot succes zou worden had dan ook niemand voorzien. Binnen enkele uren waren de kaarten voor de film uitverkocht en in vier weken hadden al meer dan 10.000 mensen de film gezien.

In Down to Earth wordt duidelijk gemaakt dat ook wij ‘earth keepers’ kunnen worden. Hoe dat kan? Door ons bewust te zijn van de footprint die wij achterlaten op de wereld.

Kunnen we volledig klimaatneutraal leven (en hoe ziet dat eruit)?

Het echte probleem is een levensstijl van consumptie. Alles wat wij doen, eten en kopen heeft een effect op de wereld. Dat besef is waar het om draait.

De documentaire draait in filmhuizen en bioscopen door heel Nederland. Voor een overzicht van voorstellingen kijk je op downtoearthfilm.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Deze Amsterdamse familie ging op zoek naar hoe we allemaal ‘earth keepers’ kunnen worden
Sluiten