Deze Amerikaanse app meet de invloed van jouw aankoop op de wereld

Met elke euro die je uitgeeft bijdragen aan een betere wereld… Klinkt als een reclameslogan van een bank die jou met een prachtige belofte over de streep wil trekken om tóch bij hen te komen bankieren. Natuurlijk kun je op een bepaalde schaal invloed uitoefenen op het effect van jouw geld, door te kiezen voor fair trade producten bijvoorbeeld. Maar bij elke uitgave precies meten wat jouw zuurverdiende geld doet met de wereld, is dat mogelijk? In Amerika wel.

De Amerikaanse bank Aspiration heeft namelijk een app ontwikkeld waarmee je de invloed van je uitgaven op de wereld kunt meten. Aspiration Impact Measurement heet het, en het laat zien hoe jouw uitgave scoort op het gebied van People en Planet. Het werkt als volgt: elke uitgave die je doet krijgt twee beoordelingsscores op een schaal van 100. Eén cijfer beoordeelt de manier waarop het bedrijf omgaat met mensen, het andere geeft aan hoe het zit met de omgang van het betreffende bedrijf met de planeet. Al die scores van al je uitgaven worden bijgehouden. Het resultaat: de impact van jouw koopgedrag op de mensheid en de planeet in beeld.

Waarover oordeelt de app?

Als klant van Aspiration en gebruiker van de app AIM worden je uitgaven dus beoordeeld op het welzijn van de mensen en op duurzaamheid. Salaris, gezondheidsvoorzieningen en diversiteit onder de arbeidskrachten zijn enkele van de factoren die gemeten worden om de menselijke score te bepalen. Voor het bepalen van de duurzaamheidsscore kijkt de app onder andere naar het gebruik van broeikasgassen, efficiënt energiegebruik en het gebruik van recyclebare energie.

Hoe zit het met de duurzaamheid van Nederlandse banken?

Eén van de doelen van de app is dat consumenten meer gaan verwachten van de bedrijven waaraan zij hun geld uitgeven. Als inzichtelijk wordt dat de bakker waar jij altijd je brood haalt aanzienlijk slechter scoort dan de bakkerij twee straten verderop (want ja, er zit ook een vergelijkingsfunctie in de app), dan is je bewuste keus voor een betere wereld snel gemaakt, is de gedachte.

Met de app laat Aspiration nadrukkelijk zien een duurzame, groene firma te zijn die het welzijn van mens, dier en natuur voorop stelt. De bank positioneert zich als een bedrijf dat jou en jouw geweten voorop stelt en waarop je zelfs verliefd kunt worden. Tikkeltje Amerikaans, maar wel een mooie gedachte.

Eerlijke Bankwijzer

In Nederland bestaat (nog) geen initiatief als de AIM app. Wel is er de Eerlijke Bankwijzer die je een inkijkje biedt in de al dan niet duurzame keuzes van jouw bank. En, hoe zit het met de duurzaamheid van Nederlandse banken?

Projectleider Peter Ras is redelijk positief. “Banken worden steeds duurzamer. Dat verdient een pluim,” zei hij tegen de Volkskrant. Maar ruimte voor verbetering is er zeker. Zo wordt klimaatverandering en belastingontwijking door de meeste banken niet of onvoldoende ambitieus aangepakt, blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

De individuele invloed van onze aankopen op de wereld kunnen we in Nederland dus nog niet meten. Wel kun je bewust kiezen voor een bank die belegt volgens jouw normen en waarden. De Bankwijzer helpt je daarbij en geeft tips voor hoe jij ervoor kunt zorgen dat banken eerlijker investeren.

Met elke euro die je uitgeeft bijdragen aan een betere wereld… Een mooi streven, en Aspiration heeft de eerste stap gezet.

Meer lezen

Hoe zo duurzaam mogelijk te eten zonder veganist te worden.

Reageer op artikel:
Deze Amerikaanse app meet de invloed van jouw aankoop op de wereld
Sluiten