Ilse Beekhof
Ilse Beekhof Better World 14 mrt 2016

Deze 7 initiatieven maken de wereld al een beetje mooier

Ondanks dat de feestdagen meer weg hadden van een krokusvakantie en de Elfstedentocht alleen nog plaatsvindt in fotoalbums, is de planeet er toch niet zo verschrikkelijk aan toe als het journaal ons meestal doet geloven. Neem de klimaattop in november. Een historisch moment. Bijna 200 landen zijn het toen eens geworden over een reeks maatregelen, zoals het beperken van de opwarming van de aarde tot ‘ruim onder de 2 graden.’

Ook in eigen land hebben het afgelopen jaar mijlpalen plaatsgevonden. Ter inspiratie delen we zeven initiatieven van mensen die klimaatsverandering niet zien als een crisis, maar als een uitdaging om al je creativiteit op los te laten.

De Correspondent organiseerde de ‘Ik Stap Over Van Bank Week’

Al meer dan zeven jaar maken we ons kwaad over banken, bonussen en investeringen. Toch blijven de meesten van ons gewoon bij dezelfde bank. De Correspondent gaf die mensen het laatste zetje. Op Facebook meldden 5.500 mensen zich aan voor de ‘Ik Stap Over Van Bank Week.’ Op Twitter werd #ikstapovervanbank trending topic. En Triodos en ASN Bank spraken allebei over ‘enkele duizenden’ overstappers.

Goed initiatief voor een circulaire stad: Stadsgas zet voedselresten om in energie

Boyan Slat maakte het afval in de oceaan inzichtelijk

De Nederlandse entrepreneur Boyan Slat bedacht in 2013 een methode om het afval in de oceaan op te ruimen. Intussen geeft de eenentwintigjarige leiding aan tientallen mensen om The Ocean Cleanup werkelijkheid te maken. Afgelopen zomer voer hij met een vloot van dertig schepen van Hawaï naar San Francisco. Tijdens deze expeditie onderzocht hij hoe groot de afvalberg in de Stille Oceaan precies is en hoe diep de troep ligt. Informatie die hem helpt om de oceaan blinkend schoon te krijgen in 2020.

The True Cost werd wereldwijd gepresenteerd

Na ‘De slag om de klerewereld’ ging in mei 2015 een nieuwe confronterende documentaire over de mode-industrie in premiere. The True Cost van Andrew Morgan onthulde welke prijs de makers van je kleding betalen. In de film komen arbeiders aan het woord, maar ook inkopers en designers. ‘Staggering’ schreef the LA Times. ‘Gut-wrenching and alarming’ vond Elle. Na screenings over de hele wereld is de film nu via Netflix te streamen in meer dan 190 landen.

Verschillende ontwerpers gingen aan de slag met duurzame materialen

IKEA sloeg bijvoorbeeld de handen ineen met de voormalig hoofdredacteur van ELLE Decoration: Ilse Crawford. Het resulteerde in een prachtige collectie met kurk in de hoofdrol. Een vernieuwend, recycleerbaar en biologisch afbreekbaar materiaal. Andere innovatieve materialen zagen we op de Dutch Design Week 2015. Daar presenteerde onder meer designer Nienke Hoogvliet haar project. ‘Colors of the Oosterschelde’ creëert een meer duurzame textielindustrie door stoffen te kleuren met, jawel, zeewier.

Wauw! Een mooi initiatief dat mensen bij elkaar brengt

Daan Roosegaarde lanceerde de Smog Free Tower

Wat begon als een crowdfunding campagne, werd hetzelfde jaar nog werkelijkheid. De Smog Free Tower van Studio Roosegaarde is sinds september de ‘happy infiltrator’ van Rotterdam. De toren onttrekt fijnstofdeeltjes uit de lucht en blaast schone lucht weer uit. Later zal de Smog Free Tower een wereldtournee maken, om mensen te stimuleren anders naar het probleem te kijken. Zo kun je met de toren smogvrije parken creëren. Een oase in de stad.

De Tiny Houses Movement won terrein in Nederland

De Tiny Houses Movement kwam overwaaien uit de Verenigde Staten. Een beweging waarbij mensen bewust op een heel klein oppervlakte wonen, zodat hun vaste lasten en ecologische voetdruk verminderen. In Amerika staan er al zo’n 10.000 tiny houses. Er is een realityserie over en elk jaar een Tiny House-beurs. In Nederland willen steeds meer mensen een huis met minder spullen en meer vrijheid. Het eerste architectenbureau voor kleine huisjes is vorig jaar opgericht.

De eerste verpakkingsvrije winkels openden hun deuren

Er was er al eentje in Antwerpen. En in Berlijn. Maar Nederland kende tot voor kort nog geen verpakkingsvrije winkel. Dit zijn vaak kleine supermarkten waar je helemaal geen verpakkingsmaterialen tegenkomt. Die neem je namelijk zelf mee. Doordat je precies opschept wat je nodig hebt, ga je voedselverspilling tegen en bespaar je ook nog eens een heleboel plastic afval. Zin om op te scheppen? Sinds vorig jaar kun je terecht bij Opgeweckt Noord in Groningen of bij Bag&Buy in Utrecht.

Een mooi initiatief dat obesitas én honger tegelijkertijd aan wil pakken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze 7 initiatieven maken de wereld al een beetje mooier
Sluiten