Rosa Bertram
Rosa Bertram News 18 nov 2019

Good news: Denemarken koopt de laatste circusolifanten om ze met ‘pensioen’ te laten gaan

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Denemarken koopt de laatste circusolifanten van het land om ze met pensioen te laten gaan. 

De goede daad van Denemarken – een land waar we sowieso veel van kunnen leren – heeft zo’n €1,4 miljoen gekost.

Circusolifanten gered in Denemarken

Er waren nog 4 circusolifanten in het Scandinavische land en het wordt hoogtijd hen met pensioen te laten gaan, zo vindt ook de Deense overheid. De overheid is van plan de wetgeving zo aan te passen, dat eind dit jaar nog alle wilde dieren in het circus verboden zijn.

Lees ook: Naar de dierentuin gaan: wel of niet oké?

De geredde olifanten, genaamd Ramboline, Lara, Djunga en Jenny, hoeven heus niet ineens in het wild te overleven, de Deense overheid is nog op zoek naar een plek die waar ze zich thuis kunnen gaan voelen zonder dagen lang mensen te moeten entertainen.

Engeland stopte al eerder

Eerder dit jaar, in mei, nam Engeland eveneens het besluit dat wilde dieren niet meer mochten meerijzen en überhaupt werken in circussen. “Reizende circussen zijn geen plek voor wilde olifanten in de 21e eeuw,” aldus de Britse politicus Michael Gove tegen BBC. Groot gelijk natuurlijk.

Wie nu bang is dat Nederland nog achterloopt; geen zorgen. Deze nieuwe wetgeving werd hier in 2015 al doorgevoerd. Onder wilde dieren wordt ondermeer: verstaan zebra’s, tijgers en olifanten.

Must read: Ontroerend én indringend: docu Naledi over een babyolifantje op Netflix

Het is ook te mal voor woorden dat deze prachtige wilde dieren weg worden gehaald bij hun moeder als ze jong zijn en als een acrobaat worden ingezet voor menselijk vermaak aan de andere kant van de wereld.

Duitsland kwam eerder dit jaar met een geweldig alternatief: daar worden nu hologrammen gebruikt in plaats van echte wilde dieren! Argentinië opende een gloednieuw voetbalstation in dezelfde stijl: een gigantische leeuw brulde op het dak, een hologram-leeuw welteverstaan.

Hoe handig dat we technologie ook op deze manier kunnen inzetten?

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good news: Denemarken koopt de laatste circusolifanten om ze met ‘pensioen’ te laten gaan
Sluiten