Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 25 mrt 2019

Yes: Denemarken gaat 9 (!) eilanden bouwen die duurzame energie opwekken

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: Denemarken heeft plannen voor kunstmatige eilanden die niet alleen duurzame energie zullen opwekken, maar ook de biodiversiteit verbeteren.

Origineel is de naam van het project niet: ‘Holmene’ betekent letterlijk ‘de eilandjes’. 9 eilandjes, om precies te zijn. 9 eilandjes die zo’n 10 kilometer onder Kopenhagen gebouwd zullen worden als het grootste landaanwinningsproject van Scandinavië. Althans, dat is het plan van de Deense regering – het moet nog wel even worden goedgekeurd.

Tekening van eilanden met duurzame energie in Denemarken 2

Eilanden die duurzame energie opwekken

De regering zou in 2022 met de bouw willen beginnen, zodat de kunstmatige eilanden uiteindelijk in 2040 helemaal klaar zijn. Dat duurt nog even, maar dan heb je ook wat: samen gaat het om 3 miljoen m2 land, allemaal gemaakt met 26 miljoen m3 grond die over is van bouwprojecten in de regio. Daarmee wordt overigens ook een natuurlijke stormvloedkering gemaakt.

Dat land kan vervolgens op meerdere manieren worden gebruikt om duurzame energie op te wekken. Uiteraard zullen er windmolens komen te staan, maar op de eilanden moet ook het afvalwater en groenafval van zo’n 1,5 miljoen mensen worden omgezet in schoon water en biogas.

In totaal moet dat zo’n 300,000 MWh aan herbruikbare energie opleveren, wat ongeveer een kwart van de inwoners van Kopenhagen van energie zou moeten kunnen voorzien.

Tekening van eilanden met duurzame energie in Denemarken 3

Maar de eilanden krijgen ook nog andere functies. Sommige moeten bijvoorbeeld gaan dienen als sport- en recreatiegebieden of tech hubs. Andere worden juist ontoegankelijk, zodat daar wilde natuur kan groeien voor meer biodiversiteit. Ook handig: als het project doorgaat, zou het zo’n 12.000 nieuwe banen creëren – die eilanden met duurzame energie hechten zich immers niet zomaar aan Denemarken vast.

Eén ding is zeker: als de regering dit voor elkaar krijgt, willen wij al helemáál naar Kopenhagen emigreren.

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Inhabitat

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Yes: Denemarken gaat 9 (!) eilanden bouwen die duurzame energie opwekken
Sluiten