We delen zóveel via social media: wordt het niet tijd om daar bewuster mee om te gaan?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fpexels-photo-4759647-e1608549759480.jpeg)
Als je op vakantie gaat roep je vrolijk ‘eindelijk lekker helemaal offline.’ Vervolgens kom je aan op je exotische destination en kun je het niet laten om toch nog even snel aan je Instagram-volgers te laten zien waar jij je nu bevindt.
Waarom kunnen we het niet laten om de hoogtepunten uit ons leven te delen op social media-kanalen? Veel mensen herkennen de lichte paniek als je je telefoon bent vergeten, geen bereik hebt of niet op het wifi-netwerk terecht kunt. Ook als je dit nu leest en heel trots denkt: ‘Ha! Ik heb geen Facebook of Instagram,’ zal je waarschijnlijk weleens een foto naar je familie sturen.
Iedereen voelt de drang om leuke momenten uit hun leven te delen, of dat nu met een grote following is of bij vrienden en familie.
Stel jezelf deze vragen:
- Waar komt deze behoefte vandaan?
- Waarom is het moment an sich, zonder het te delen, niet genoeg?
- Wil ik gewoon opscheppen, of is er een gegronde reden waarom ik het wil delen?
- Ben ik ergens bang voor, dat ik de behoefte om te delen niet kan bedwingen?
Schrijver Leo Babauta merkte tijdens zijn vakantie, toen hij aan het hiken was, op dat hij de behoefte had om momenten te delen en besloot met deze drang bewust om te gaan. Tijdens zijn wandeling merkte hij dat hij het ongeveer om het uur voelde. Dit waren zijn persoonlijke bevindingen:
Je telefoon thuis laten liggen helpt
Doordat je je telefoon niet bij de hand hebt, kun je simpelweg bepaalde momenten niet delen. In het begin voelde hij zich machteloos en daarna ging hij dit gevoel onderzoeken. Waarom voelde hij zich zo? Wat voelde hij fysiek in zijn lichaam?
Tip: 10 mental health accounts die je wilt volgen op Instagram
Waar kwamen de angsten vandaan en kon hij een goede reden vinden waarom hij het wilde delen? Doordat hij geen manier had om de momenten te delen, creëerde hij ruimte om over de situatie na te denken.
We willen er fantastisch uitzien
Volgens Babauta zijn we sociale dieren en daarom is het niet verrassend dat we willen dat anderen onze positieve kanten zien. We willen dat ze denken dat we een goed leven leiden, dat we de buitenlucht op zoeken, avontuurlijk zijn, nieuwe plekken aan het ontdekken zijn en bewonderen.
Foto’s delen is een vorm van dit gevoel van bewondering willen delen, maar ook om te laten zien aan anderen hoe cool we zijn dat we deze bewonderingswaardige dingen aan het doen of ontdekken zijn.
Lees ook: Afkicken van Instagram gaat met ups en downs (en waarom jij dat ook wilt proberen)
Babauta benadrukt dat het niet erg is om de behoefte te voelen om er goed uit te zien bij anderen. We zouden immers niet zijn wie we zijn als we deze behoefte niet voelden, en degenen die zeggen dat ze deze behoefte niet hebben, houden zichzelf waarschijnlijk voor de gek.
Wat maakt het uit als je deze behoefte voelt? Maar het is wél goed om te beseffen dat we het niet hoeven te doen om ons gelukkig te voelen. We hoeven niet de bevestiging van hoe fantastisch we zijn van anderen te krijgen.
We willen dat vrienden en geliefden meegenieten
Als we iets bijzonders meemaken, willen we dat anderen ook mee kunnen genieten, zodat zij ook deel uitmaken van deze bijzondere gebeurtenis. Misschien worden ze er ook vrolijk van of raken ze geïnspireerd.
Dit is een positieve reden om te delen. Babauta vertelt hoe hij op deze manier ook zelf geïnspireerd is geraakt om bijvoorbeeld ergens naartoe te reizen.
Ook interessant: Zet je Instagram-notificaties uit en beland in de wondere wereld van rust
Zo kun je een positieve draai geven aan waarom je iets deelt: om anderen te inspireren. Uiteraard zijn er ook mensen die het vervelend of moeilijk vinden om de leuke dingen te zien die anderen delen, omdat ze het beschouwen als opschepperij of zelf jaloezie voelen. Denk dus goed na over het effect dat jouw delen op een ander zou kunnen hebben.
Dit moment is genoeg
Als je een mooie zonsondergang ziet, kun je het zo mooi vinden, dat je het wil delen. Maar waarom eigenlijk? Babauta heeft zichzelf gedwongen om te reflecteren op de mooie momenten die hij meemaakte: zijn ze an sich genoeg? Hij kwam, keer op keer, tot de conclusie dat het wel zo was.
We kunnen van het moment genieten zonder het te delen met anderen. We kunnen er van genieten, helemaal alleen, zonder de hulp van een ander. Het voelt misschien incompleet zonder het deelaspect, maar dat is het eigenlijk niet: het is fantastisch en bijzonder, zonder het te delen.
Babauta concludeert dat je echt niet hoeft te stoppen met het delen van foto’s op je social media-kanalen. Maar misschien is het goed om iets bewuster met het deel-proces om te gaan. Sta stil bij wat je doet, waarom je het doet en wat je voelt terwijl je het doet.
Meer over social media?
- Verslaafd aan social media en wil je er niet vanaf? Zo ga je verstandig met je verslaving om
- Dit is de invloed van social media op je liefdesrelatie (een deskundige vertelt)
- Deel je te veel op social media? Deze methode helpt je erachter te komen