De wetenschap achter zoenen: ontdek het in ARTIS-Micropia

Elke week selecteert de Bedrock-redactie de mooiste nieuwe locaties, meest interessante to do’s en fijnste producten. Allemaal Bedrock Approved. Vandaag: een app met ademhalingsoefeningen, een herfstige geurkaars, natuurlijk beddengoed en een tentoonstelling over zoenen.

De wetenschap achter zoenen

Waarschijnlijk vind je het niet zo’n fijn idee om je voor te stellen dat er in iedere mond maar liefst tien miljard microben zitten – maar interessant is het wel. Als je iemand zoent, ben jij dus niet de enige die contact heeft met de ander: jullie microben komen ook met elkaar in aanraking. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat er tijdens een tongzoen van tien seconden zo’n 80 miljoen microben (!) worden uitgewisseld. Microben bepalen zodoende wat onze meest ideale partner is, hoe we ruiken en ‘smaken’ als we zoenen, én of een zoen voor herhaling vatbaar is. Daarnaast trainen ze het immuunsysteem en ‘versterken ze de biodiversiteit in de mond’.

Benieuwd geworden naar deze interessante – en een beetje kriebelige – wetenschap? In ARTIS-Micropia kun je nu naar de tentoonstelling ‘The science of love‘. Daarbij leer je niet alleen alles over de microben, maar óók hoe je het beste kunt tongzoenen (en waardoor vlinders in je buik ontstaan). Altijd handig.

‘Resonantie’ door een app

Sta jij op met een complete to do-list in je hoofd en ga je slapen met een lichaam vol stress over de dingen die je niet hebt kunnen doen? Grote kans dat de momenten daartussenin ook niet bepaald stress-loos zijn. En dat terwijl kalmte wel nodig is in je leven (maar dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen). Om je daarbij te helpen, lanceerde Moby, in samenwerking met de bekende yogi Eddie Stern én spiritueel New York Times-bestseller Deepak Chopra, de Breathing App.

De begeleide ademhalingsoefeningen in de app zijn gebaseerd op ‘resonant breathing‘, dat ontstaat wanneer we onze ademhalingsfrequentie verlagen van 15 tot 18 keer, naar nog maar zesmaal per minuut (ook het tempo dat yogi’s en monniken aanhouden). Bij resonantie komen hartritme, bloeddruk en hersengolven op een ‘coherente frequentie’. Zo’n moment van resonantie zorgt voor minder stress en meer innerlijke rust. Als je de app een paar minuten per dag gebruikt, zou dat al merkbaar effect moeten hebben. Handig! De Breathing App is nu al gratis te downloaden voor iOS, en is binnenkort ook beschikbaar voor Android.

De herfstgeur in huis

Marie-Stella-Maris is voornamelijk bekend van het natuurlijke mineraalwater en hun verzorgingsproducten, maar nu lanceert het merk ook een ander product (waar wij heel blij van worden): geurkaarsen! De kaarsen zijn een mix van natuurlijke sojawax zonder GMO’s, bijenwas en koolzaadolie, en hebben een warme kruidige aroma dat je helemaal in de najaarssferen brengt. No.95 Stella Voyage ruikt naar, om het in hun eigen woorden te zeggen, een combinatie van ‘rokerig oud met een aardse basis van patchouli, ruw leer en amberhars, noten van saffraan, zwarte peper en kruidnagel, tonen van de beste cognac en een hint van zoete aromatische tabak.’ Met andere woorden: herfst.

Ook mooi meegenomen: voor elk product dat je koopt, doneert Marie-Stella-Maris een bedrag aan verschillende projecten voor schoon drinkwater wereldwijd. Alle producten zijn sowieso verkrijgbaar op de site.

Slapend de wereld verbeteren

Je herkent het misschien wel: doorgaan tot in de late uurtjes om toch nog alles gedaan te krijgen, of toch nog ‘even’ op je smartphone kijken voor je gaat slapen. Slaap wordt door veel mensen onderschat, terwijl het juist zo belangrijk is voor je mentale en fysieke gezondheid. Misschien is dit het juiste moment om het beddengoed van Yumeko eens te proberen. Yumeko maakt beddengoed dat niet alleen goed is voor jouw nachtrust, maar ook voor mens en natuur. Al hun producten worden gemaakt van duurzame materialen en onder zeer goede omstandigheden. Altijd fijn om te weten dat je de wereld al slapende een beetje beter kunt maken!

Meer Bedrock

Thee gemaakt van koffie? Cascara Sparkling bewijst dat het kan.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
De wetenschap achter zoenen: ontdek het in ARTIS-Micropia
Sluiten