Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 15 dec 2016

Nieuwe favoriet: kookprogramma van Sanne Vogel met eten dat goed is voor jezelf én voor de wereld

Houd je van groente, maar kies je al snel voor de standaard courgette of de geliefde paprika? Dan is Birdy’s Kitchen een uitkomst. In het nieuwe online kookprogramma deelt actrice, regisseur en schrijfster Sanne Vogel een aantal van haar heerlijke recepten, met veel nieuwe groenten en biologische producten. We vroegen haar welke keuzes zij maakt op het gebied van voeding, zodat ook wij daarvan kunnen leren.

Een eigen manier van eten

Doordat Sanne een slechte stofwisseling heeft en niet goed tegen tarwes en koemelkproducten kan, heeft ze de afgelopen jaren een eigen manier van eten ontwikkeld, die goed voor haar werkt. “Ik ben heel lang vegetariër geweest, maar ik ben op een gegeven moment weer een beetje vis gaan eten omdat ik uitslag kreeg. Ook ben ik weer kip gaan eten. Inmiddels heb ik een hele eigen manier van eten ontwikkeld: 50% veganistisch, 40% vegetarisch, 5% duurzaam gevangen vis en 5% biologische kip. Nog steeds moet ik oppassen met wat ik eet. Suiker zorgt bijvoorbeeld voor uitslag in mijn gezicht.”

[source id=”attachment_23355″ align=”center”][/source]

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Nieuwe groenten uitproberen

Uit gemakzucht kiezen we vaak voor wat we al kennen, maar Sanne houdt ervan om nieuwe groenten uit te proberen. “Ik was vorige week op de Noordermarkt en daar hadden ze purple flower sprouts. Het is een nieuw soort spruitje, maar het ziet er uit als een bloemetje. Als ik groenten zie die ik nog nooit eerder heb gezien, denk ik; wauw, wat is dit? En dan ga ik er meteen mee koken.”

Zoveel mogelijk biologisch

Sanne vindt het belangrijk dat wat ze eet zo min mogelijk schade aan de wereld aanricht. “Ik eet heel veel dingen niet, omdat ik het niet oké vind voor de wereld. Vooral als het dierlijke producten zijn zoals eieren, geitenkaas en kip wil ik per se dat het biologisch is. En vis moet eerlijk gevangen zijn, anders eet ik het niet. Qua groenten en fruit eet ik ook het liefst biologisch, maar dat lukt niet altijd. Bij sommige fruitsoorten (zoals zacht rood fruit) vind ik het belangrijker, omdat er veel gif op gespoten is.”

[source id=”attachment_23353″ align=”center”][/source]

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Ook als je weinig tijd hebt kun je gezond eten

Het liefst kookt Sanne heel uitgebreid. Maar omdat daar niet altijd de tijd voor is, maakt ze van tevoren al wat klaar. “Eén keer in de week kook ik heel veel, zodat ik in ieder geval pesto’s en pompoensaus op voorraad heb. En als ik snel iets wil maken eet ik bijvoorbeeld Albacore tonijn, een tonijnsoort die niet met uitsterven is bedreigd. Daar maak ik dan een chutney van tomaten bij. In de serie Birdy’s Kitchen maak ik soms hele snelle recepten en soms hele uitgebreide.”

Gebruik een rookoventje

Ben je niet goed thuis in veganistisch koken? Schaf een rookoventje aan. “Mijn rookoventje vind ik echt fantastisch. Wat ik bijvoorbeeld vaak maak, is een veganistische stamppot. Dan doe ik rode ui en paprika eerst even in een rookoven en daarna bak ik het. Het smaakt echt een beetje naar gebakken spekjes, maar het is helemaal veganistisch. Ook rook ik er wel eens feta in en bijna elke groente. Het is gewoon een klein bakje dat je op je fornuis kan zetten. Super makkelijk en leuk om mee te werken.”

Benieuwd geworden naar de serie? Bekijk hier alvast de eerste en de tweede aflevering.

Birdy’s Kitchen komt iedere woensdag om 16.00u online op YouTube.

Meer lezen?

Allemaal de keuken in: bekende bakwonder Anna Olson ziet bakken als een vorm van meditatie.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Nieuwe favoriet: kookprogramma van Sanne Vogel met eten dat goed is voor jezelf én voor de wereld
Sluiten