Josephine Kay
Josephine Kay Better World 18 feb 2016

De vluchtelingencrisis: hoe kun jij helpen?

De krantenkoppen schreeuwen het uit, vrienden op Facebook delen gruwelijke beelden en het is de gespreksstof van de dag: de vluchtelingencrisis. Nu kun je twee dingen doen. De eerste is elke dag de krant lezen, schrikken van het nieuws, en ‘m daarna wegleggen. De tweede is in actie komen om vluchtelingen te helpen waar mogelijk. Maar waar moet je beginnen en hoe kun je bijdragen? Abby van den Berg vroeg zich dat een aantal maanden geleden ook af. “Ik had op dat moment geen freelanceklussen. Heel stom eigenlijk, maar ik had gewoon tijd over en dacht, misschien kan ik iets doen. Op dat moment heerste er in de media een paniekgevoel. Ik zag alleen maar berichten van ‘ze komen’ en ‘het zijn er teveel.’ Mijn halve familie werkt bij het Leger des Heils, dus ik vroeg hen of ik iets kon betekenen. Ik had geen idee hoe het werkte, stuurde een mailtje, en kreeg binnen no time een reactie met de vraag wanneer ik beschikbaar was. De dag erna stond ik in een van de opvangcentra, de Havenstraat in Amsterdam-Zuid. Dat is een gevangenis die is omgebouwd tot een opvangcentrum voor mannen. Ik werd meteen in het diepe gegooid: ‘Dit is de keuken, dit is de kledingwinkel waar de kleding binnenkomt en er staan mensen die zich eenzaam voelen, dus ga maar aan de slag.’”

Beter dan een psycholoog

Zo simpel is het dus. Je stuurt een mailtje naar het Leger des Heils en een dag later sta je kleding te sorteren. “Ik zette de lunch klaar, zocht kleding uit en maakte een praatje met iedereen. Voor zover mogelijk in het Engels, en anders met handen en voeten. De 1 op 1 momenten zijn het meest waardevol van het werk. Niet alleen voor hen, maar ook voor jezelf. Je realiseert je dan weer wat er echt toe doet. Ik had nooit verwacht dat het mentaal zo’n impact op me zou hebben. Het brengt je eigen (kleine) problemen in perspectief. De gesprekken waren meteen heel persoonlijk en warm. Je duikt even in hun wereld, verdiept je in hun verhaal. Het is uiteraard de kunst om dit naderhand los te kunnen laten. Maar sommige verhalen zijn zo heftig. Gisteren kwam er een man binnen op krukken en ik vroeg heel naïef aan hem of hij was gevallen en hij antwoordde: ‘Nee, dit komt door een bom in Syrië.’ Later die dag zat ik aan de lunchtafel toen er een klein jongetje op mijn schoot sprong. Zijn moeder liet een foto zien van haar zesjarige dochter die nog in Syrië zit. Wanneer (en of) ze naar Nederland komt, wist de vrouw niet. Echt hartverscheurend.”

Meteen aan de slag

Er zijn tal van initiatieven die het meehelpen vergemakkelijken. Zo kun je in Amsterdam via de Facebook-pagina ‘Wat is er nodig voor vluchtelingen’ veel informatie vinden. Iedereen kan lid worden en een oproep plaatsen met wat ze te bieden hebben. Bijvoorbeeld, als je een keer wil voetballen met vluchtelingen of iemand een dagje mee wil nemen naar een museum. Een dame coördineert de groep en brengt vrijwilligers in contact met vluchtelingen.

Heb je niet perse iets wat je wilt doen met een vluchteling, dan kun je je aanmelden via de groep Refugees Welcome. Zij verwelkomen vluchtelingen op Amsterdam Centraal. Hier komen veel internationale treinen aan. ‘s Avonds vang je de vluchtelingen op en geef je ze wat te drinken en te eten. Vanuit hier worden de vluchtelingen naar de Regenboog gebracht. Hier kunnen ze een nachtje blijven voordat ze hun reis voortzetten naar andere opvangcentra door Nederland.

[source id=”attachment_3001″ align=”center”][/source]
Focus Forward is een initiatief dat Abby zelf heeft opgezet. “Nogmaals, zo simpel is het. Ik heb dit platform samen met Konnektid opgezet. Konnektid is een site waar mensen met elkaar in contact komen om kennis en ervaring uit te wisselen. Ik ben door zoveel mensen vrijwillig geholpen. Dit was voor mij echt het bewijs dat veel mensen graag hun steentje bij willen dragen op hun eigen manier. Dit idee is ontstaan doordat ik merkte dat de vluchtelingen graag iets wilden doen, maar niet wisten hoe. Er zijn veel vluchtelingen die ons iets kunnen leren, en wij kunnen hun ook weer iets leren, zoals Nederlands. Je moet niet vergeten dat deze mensen vier tot zes maanden zitten te wachten op een verblijfsvergunning. Ze zitten dus vaak zes maanden te niksen, en dit zijn dan bankiers, artsen, juristen of artiesten. Allemaal mensen met skills die niet worden benut.”

Nog een mooi initiatief is Refugee Company. Doel van dit platform is om bedrijven (groot en klein) in contact te brengen met vluchtelingen. Via deze weg kunnen bedrijven werk aan vluchtelingen bieden. Ze sparen dan hun salaris op, en krijgen uitbetaald als de verblijfsvergunning rond is. Vluchtelingen die zelf een bedrijfje willen opstarten krijgen via deze instantie ook ondersteuning.

De conclusie is dat vluchtelingen helpen heel erg simpel is. Of je nu gebruik maakt van de luchtbrug van Movement On The Ground om naar Lesbos te vliegen of je eigen idee uitwerkt; er is eigenlijk geen excuus om die krant weg te leggen. “De vluchtelingen zijn zo dankbaar voor al de hulp die ze ontvangen. Het is jammer dat dat nooit in het nieuws komt,” aldus Abby.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De vluchtelingencrisis: hoe kun jij helpen?
Sluiten