Nina Pierson
Nina Pierson Planet 23 mrt 2018

De vier mooiste en groenste plekken van Kaapstad en omstreken

Geïnspireerd op het artikel ‘waarom we meer moeten rusten om beter te werken’ vertrok ik vorig jaar samen met mijn man en dochtertje voor een maand naar Kaapstad. En speciaal voor Bedrock verzamelde ik gedurende die maand de fijnste tips. Dan begrijpen jullie ook beter waarom dit land met stip in mijn top 3 aan favoriete vakantiebestemmingen in de wereld is binnengekomen. Om te beginnen mijn 4 favoriete groene plekken in Kaapstad en omstreken, hoewel dat ook moeilijk kiezen was omdat er zoveel moois te zien is daar.

De botanische kruidentuinen van Babylon

Babylonstoren, vernoemd naar de mythische hangende tuinen van Babylon die volgens beschrijvingen in de 6e eeuw v. Chr. gebouwd werden in opdracht van de Babylonische koning Nebukadnezer. Hij liet de tuinen aanleggen om zijn terneergeslagen kersverse echtgenote Amytes op te vrolijken aangezien zij afkomstig was uit bergachtige streken en gewend was om veel groen om zich heen te hebben.

Een romantisch verhaal waar de moderne tuinen van Babylon, een boerderij gelegen in het plaatstje Fransschoek (30 minuten van Kaapstad) daterend uit 1692, niks voor onderdoen. Je kan met een gerust hart dagen ronddwalen in de 3.5 hectare (dat zijn maar liefst 7 voetbalvelden) tellende tuinen waar je meer dan 300 verschillende groente-, plant- en kruidensoorten tegenkomt. De tuinen zijn opgedeeld in 6 compartimenten waar je fruit, groenten, bijen, planten, kaktusbomen, eendjes, kippen en veel meer kunt vinden.

Ze laten zich bij de boerderij helemaal leiden door de botanische diversiteit van de tuin. Dat betekent dat de ingrediënten op je bord lokaal en seizoensgebonden zijn. Dat zie je met name terug in het restaurant met de toepasselijke naam The Greenhouse, waar je een bord krijgt (zo’n ruime portie die je het makkelijk kunt delen) met alles wat de ‘tuin’ op dat moment te bieden heeft.

Na een dag te hebben rondgedarteld in de tuinen kun je een weg banen naar The Winery waar je de lekkerste wijnen (natuurlijk uit de eigen tuin) krijgt geserveerd tijdens een tasting. Om vervolgens rozig de dag af te maken in het fine dining restaurant Babel waar je kunt kiezen uit een geel, groen of rood voorgerecht bestaande uit alleen maar groenten in de gelijknamige kleur.

Kortom een plek waar ieders vingers groen van kleuren. En als je je opgedane inspiratie gelijk in de praktijk wil toepassen in je eigen tuintje of Frans balkonnetje hier in ons koude kikkerlandje, kun een boost krijgen van tips uit de gratis ‘Gardening App’ van de boerderij.

De plek waar elke carnivoor opslag veganist wordt

Het bestaat echt: een restaurant waar je zo lekker veganistisch kunt eten dat zelfs de grootste carnivoor geen gemis ervaart. Bij Raw & Roxy maakt het niet uit wat je op de kaart kiest, het zal altijd een verantwoorde keuze zijn.

In het boek Ikigai beschrijven de auteurs hoe je zo lang mogelijk een gelukkig en gezond leven kunt leiden. Eén van de conclusies is gebaseerd op hun onderzoek in het Japanse dorp Okinawa waar mensen opvallend langer leven en gezonder oud worden. Een van de gewoontes van de meeste inwoners, ook wel centinariums genoemd omdat ze de 100 lang en breed gepasseerd zijn, is dat ze dagelijks gemiddeld meer dan 17 verschillende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Met één etentje bij Raw & Roxy zit je al aan dat streven. Ik kan niet wachten tot zo’n tent ook in Nederland opent. Die zal dan met één klap alle vooroordelen over een veganistisch dieet van tafel vegen. Want het is een mythe dat een plantaardig dieet eenzijdig en saai is. En met gerechten als de ‘Organic fermented Sendai miso soup with raw veggie noodles and cauliflower rice with mushrooms, sweet corn, seaweed, nama shoyu, spring onions and cashews’ is de Raw & Roxy daar het levende bewijs van.

Waarom iedereen een keer offline moet gaan in een natuurpark

Churchhaven, door de lokale bevolking ook wel church-heaven genoemd is de oase waar iedereen kan ontsnappen aan het drukke dagelijkse bestaan. Je verblijft in een van de tientallen pittoreske witte stenen huisjes die voornamelijk gedreven worden op zonne-energie (let dus op dat je na een bewolkte dag niet teveel verbruikt zodat je ineens zonder stroom komt te zitten), waardoor je dus ook nog eens ecologisch verantwoord bezig bent. Iedereen krijgt een curfew wat betekent dat je in de zomermaanden voor 18:30 uur binnen moet zijn en in de wintermaanden voor 17:30 uur.

Je mag niet zomaar overal uitstappen omdat familie Struisvogel of een kudde Springboks je zomaar tegen het lijf kunnen lopen. En wat ik nog niet genoemd heb zijn de parelwitte stranden en helder blauwe zee (die overigens een tikkie koud is, dat wel) bij Kraalbaai waar je, als je geluk hebt, het rijk helemaal voor jezelf alleen hebt.

Maar wat misschien nog wel het grootste pluspunt van Churchaven is, is dat dit één van de weinige plekken op aarde is waar er gewoon geen WIFI is. En geen internet betekent dat niet elk moment gevuld moet worden met èven iets op die telefoon bekijken, wat automatisch leidt tot rust. En waar rust is, is ruimte om te voelen.

En laat dat nou net in een maatschappij gedreven door groei, prestatie en prikkels, soms zo nodig zijn. Loop je tegen een burn-out aan of ben je enorm toe aan een kleine reset of gewoon een beetje rust, gun jezelf dan een weekje Churchhaven en ik verzeker je dat je er volledig opgeladen vandaan komt. Via Perfect Hideaways kun je prachtige huisjes huren die wel wat groter zijn, dus vraag gelijk je familie of wat vrienden mee.

Voor een duppie op de eerste wijnrang

Een rijke ervaring hoeft niet altijd veel te kosten en dat bewijst Beau Constantia. Een lokale boetiek wijnboerderij, waar ze net genoeg druiven verbouwen om te kunnen voorzien in de vraag van hun eigen bar en restaurant. Als het gaat om een wine tasting betaal je maar liefst €3 voor vijf royaal ingeschonken wijnglazen.

Van een Shiraz tot Chardonnay, ze komen allemaal aan bod. Nippend aan je vijfde glaasje wijn, uitkijkend over de prachtige druivenvelden die datzelfde wijntje hebben geproduceerd, kun je zomaar eens heel gelukkig en tevreden achterover leunen en denken: het leven is goed, het leven is mooi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De vier mooiste en groenste plekken van Kaapstad en omstreken
Sluiten