Cato van Ee
Cato van Ee Column 17 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

De ultieme slaaphandleiding voor vele vlieguren

Het is wel erg toepasselijk dat ik deze column vanuit het vliegtuig schrijf. Deze week telt maar liefst vijf vluchten, vijf luchthavens en dus ook vijf keer weer de douane in en uit gaan. Ik krijg vaak de vraag hoe ik dat nou doe met zoveel reizen en of ik er niet doodmoe van word? Ja, het reizen kost energie en daarom probeer ik alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Ik vind het vliegen zelf helemaal niet erg, maar het continue wachten in die oneindig lange rijen is wat me elke keer sloopt.

Van reissysteem tot handbagage

Om er toch voor te zorgen dat de reis van hotel tot vliegtuigstoel tot studio tot wederom vliegtuigstoel zo soepel mogelijk verloopt heb ik mijn eigen reissysteem gecreëerd. Altijd handig als je er weer een keer abrupt vandoor moet. Paspoort, portemonnee en andere belangrijke papieren heb ik altijd op dezelfde plek, dan hoef ik me nooit zorgen te maken dat ik die kwijt ben.

Bedrock Travel: kamperen in een busje op de reizende camping ‘de Camphanen’

Het liefste reis ik met alleen handbagage. Tot 3 weken lukt het me alles in een klein koffertje te stoppen en bespaar ik mezelf het wachten bij de bagageband. Want elk minuutje extra niet wachten is weer mooi meegenomen! Een kleine confession; ik heb ’t geluk dat ik tijdens mijn werk niet mijn eigen kleding draag, dus dat scheelt natuurlijk wel wat ruimte.

Het uitklaptafeltje als kussen

De vele uren die ik, kilometers hoog, boven de wolken doorbreng vind ik nooit erg. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig plekken op deze aardbol waar je een moment voor jezelf hebt zonder gestoord te worden.

Geen bereik, geen internet (ook al zie ik dat steeds meer in toestellen verschijnen, jammer!) en het feit dat je afgesloten bent van de buitenwereld geeft me het ultieme gevoel van rust. De luchtdruk maakt me altijd slaperig. Hierdoor lig ik vaak de hele vliegreis knock out in mijn stoel, of zelfs op het uitklaptafeltje. Het is een kunst van mij geworden om in elk voertuig in slaap te kunnen vallen, aangezien ik elk moment dat het kan mijn rust moet pakken.

There is no such thing as too much beautysleep. En ik gebruik nooit een slaappil. Mijn ultieme prestatie is 12 uur slapen in een middenstoel op een vlucht van Sydney – San Francisco. Mijn buurmannen tijdens de vlucht waren net zo verbaasd als ik!

Adem in, adem uit, de turbulentie wiegt je in slaap

Maar dan heb je nog altijd die onverwachte turbulentie. Met het vele vliegen heb ik grote schommelingen in de vliegmachine meegemaakt. Vroeger kon ik nog in lichte paniek raken waar vooral de hysterie van mijn medepassagiers daaraan ten grondslag lag. Ik heb inmiddels geleerd om bij mezelf te blijven.

6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

Je hebt nou eenmaal geen enkele controle over de situatie dus het heeft ook geen zin om je er maar enigszins zorgen over te maken. Mocht je, jezelf in een dergelijke situatie vinden blijf dan rustig en concentreer je op de je ademhaling. Je zal merken dat je lichaam dan vanzelf kalmeert. Ik weet uit ervaring dat vliegtuigen vele verschrikkelijke weersomstandigheden aan kunnen en nu zie ik zelfs een turbulent vliegtuig als een wieg die me in slaap schommelt.

Heb een rijke fantasie!

Tot slot wil ik mijn ultieme tip voor slapen in het vliegtuig met jullie delen. Zie je vliegtuigstoel als je bed. Ga erin zitten en probeer gelijk te gaan slapen. Oogmasker op, oordoppen in en ready for take off! Sla de maaltijd en film over, want ik heb gemerkt dat wanneer je eerst een paar uur in de stoel zit en er dan een ‘bed’ van probeert te maken het veel moeilijker is om in dromenwereld te duiken.

Ik heb makkelijk praten met mijn talent in de slaapkunde, maar ik raad deze mentale benadering van dat o-zo-comfortabele plastic slaapstoeltje enorm aan. Sleepy & safe travels!

3 prachtige treinreizen door Europa als medicijn tegen vliegschaamte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De ultieme slaaphandleiding voor vele vlieguren
Sluiten