Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 6 jul 2017

Voor iedereen die huilt tijdens het snijden van uien: in de toekomst hoeft dat misschien niet meer

Iedereen die weleens de keukenprinses (of prins) uithangt zal het wel herkennen: je perst even wat knoflook, snijdt een uitje, en.. Aii. Je ogen beginnen te prikken. Al snel voel je een traan langs je wang rollen en even later sta je snikkend boven de snijplank.

Nu kan het natuurlijk zijn dat je erg emotioneel wordt van een goed gerecht, maar laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat de ui de reden voor je tranen is. Maar waarom eigenlijk? En waarom bestaat er niet iets zoals een ui waarvan je niet hoeft te tranen (spoiler: die bestaat dus wél)?

De oorzaak van onze natte ogen ligt bij de stoffen die een ui bevat. Zo bevatten uien aminozuur-sulfoxiden (zwavelverbindingen die gemakkelijk om te zetten zijn in een gas) en heeft iedere cel van een ui een zakje met het enzym allinase. Zolang je de ui niet snijdt is er niets aan de hand. Maar op het moment dat je dit wel doet maak je de cellen kapot, waardoor de enzymen vrijkomen. Doordat er lucht bijkomt zetten deze enzymen de aminozuur-sulfoxiden om in een gas genaamd propaanthial-S-oxide. Het is deze stof die ervoor zorgt dat je ogen gaan prikken. En je tranen? Die helpen je eigenlijk alleen maar. Ze zijn er om het zwavelzuur uit je ogen weg te spoelen.

No more tears

De meeste mensen hebben wel een trucje om het tranen te verminderen. Zelf houd ik bijvoorbeeld altijd een slok water in mijn mond terwijl ik een ui snijd, en ik moet zeggen: dat werkt aardig goed. Maar over een tijdje is dat wellicht niet meer nodig. In Japan zijn wetenschappers er namelijk in geslaagd om een ui te produceren die je niet aan het huilen maakt.

Say what? Ja echt. Zoals gezegd komt bij het snijden van een ui een enzym vrij dat door chemische reacties tranende ogen veroorzaakt. Maar de onderzoekers hebben nu een manier gevonden om het gen dat dit enzym activeert uit te schakelen. Hierdoor kun je dus zorgeloos een ui snijden. Alleen is het nog even wachten tot ze op de markt komen..

Meer lezen?

Houd je niet van koriander of juist wél? (daar is een wetenschappelijke verklaring voor)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Voor iedereen die huilt tijdens het snijden van uien: in de toekomst hoeft dat misschien niet meer
Sluiten