Rosa Bertram
Rosa Bertram News 24 okt 2019

‘De staat van het klimaat’ is vanaf vanavond jaarlijks te zien om te polsen hoe het zit met de klimaatdoelstellingen

Het is geen nieuws dat het niet geweldig gaat het klimaat en daarmee met de wereld. Om ‘de staat van het klimaat’ te polsen – met oog op de klimaatdoelstellingen van Parijs in 2030 – zien we de komende 11 jaar (ja, je leest het goed) het programma ‘De staat van het klimaat’ op de Nederlandse televisie.

Het nieuwe, veelbelovende programma De staat van het klimaat wordt vanavond voor het eerst uitgezonden op NPO 1 om 20.30u.

De staat van het klimaat

Het jaarlijks terugkerende programma controleert de klimaatdoelen van Nederland. Waarom en wat is er precies aan de hand? In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 spraken we (Nederland) af dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent moet zijn afgenomen. Veel wetenschappers zijn pessimistisch over dit doel, omdat de uitstoot de laatste jaren namelijk alleen maar is gestegen.

Must read: Dit moet hét klimaatdecennium worden en zo kan jij helpen

We hebben dus nog 11 jaar! Wat gebeurt er, wat is er al gebeurd, wat moet er nog gebeuren en wat kunnen we zelf doen?

Inzoomen op het klimaat per onderwerp

Omdat we nog 11 jaar hebben, komt het 50-minuten durende live-programma, de komende 11 jaar elk jaar terug. Er wordt ingezoomd hoe het zit met de staat van het klimaat op 4 onderwerpen: wonen, eten, reizen en industrie.

Dat wordt natuurlijk niet zomaar gedaan, dat gebeurt met experts. Het tv-programma wordt gepresenteerd wordt door Tim Hofman die wordt bijgestaan door wetenschapsjournalist Diederik Jekel en meteoroloog Gerrit Hiemstra.

Deze vragen worden gesteld

Hofman en zijn team bekijken de volgende vraagstukken: Wat stoot de voedselindustrie uit? Hoe ziet het menu van de toekomst er uit? Is de consumptie van vlees het nieuwe roken? Hoe belastend is het massatoerisme voor het klimaat?

Ook interessant: Waarom de argumenten van klimaatontkenners nergens op slaan (en hoe je dat bewijst)

Welke technologische ontwikkelingen zijn er om de impact van vliegreizen terug te dringen? Moeten we minder met het vliegtuig, is vliegen te goedkoop? Hoeveel energie verbruiken we met hoe we nu wonen?

Wat kun je aan je woning doen dat echt zoden aan de dijk zet? Kan dat zonder dat dat tot torenhoge kosten leidt? Welk deel van de co2-uitstoot komt van de grote industrie en wat is hun verantwoordelijkheid? Wie gaat het allemaal betalen?

Omroep Human

Het programma wordt live uitgezonden vanaf de TU Delft en is een initiatief van Omroep Human. Behalve op tv, radio en online is de omroep bezig om in het onderwijs actuele onderwerp aan te kaarten om positieve verandering op gang te brengen! Een geweldige zet, als je het ons vraagt.

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

De staat van het klimaat wordt dus een soort Prinsjesdag van het klimaat. Het programma keert de komende 11 jaar ieder jaar op de vierde donderdag van oktober terug.

Wij zijn reuze benieuwd naar vanavond!

Tips om jouw ecologische voetafdruk te verlagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
‘De staat van het klimaat’ is vanaf vanavond jaarlijks te zien om te polsen hoe het zit met de klimaatdoelstellingen
Sluiten