Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 21 okt 2017

De sportbeha: handig, overschat of belangrijk voor je borsten?

Sportcollecties schieten als paddenstoelen uit de grond, met felgekleurde tops en sportleggings in de allernieuwste prints. En daar hoort natuurlijk ook een bijpassende sportbeha bij. Maar is het echt nodig om zo’n speciale sportbeha dragen? En wat gebeurt er als we dat niet doen? Laten we eerst even de anatomie van de borst bespreken. Borsten bestaan uit vet- en bindweefsel, vocht en (melk)klieren. Borsten hebben dus geen spieren die bewegingen tijdens het sporten kunnen opvangen. Bovendien zitten borsten alleen vast aan de borstwand, waardoor ze super gevoelig zijn voor beweging. Gelukkig is er hier een oplossing voor; een sportbeha.

Voor vrouwen met een grote cupmaat is het dragen van een sportbeha geen overbodige luxe. Het is eerder noodzaak. Los zijn het net twee skippyballen die niet weten welke richting ze uit willen. Ze kunnen vreselijk in de weg zitten én ook nog eens pijn doen. En dan te bedenken hoe het eruitziet…

Wat gebeurt er met je borsten tijdens het sporten?

Tijdens het sporten span je de spieren in je lichaam aan. Het probleem bij je borsten is alleen dat hier helemaal geen spieren in zitten. Hierdoor kunnen je borsten de weerslag van de bewegingen die je maakt niet opvangen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat borsten tijdens het sporten een acht-vormige beweging maken. Afhankelijk van het gewicht van je borsten komt er tijdens het sporten veel druk op te staan. Onderzoek laat zien dat een gemiddelde borst (tussen de 200 en 300 gram) ongeveer acht centimeter op en neer beweegt tijdens het sporten. Borsten met een grote cupmaat kunnen wel tien centimeter op en neer bewegen.

Als je zonder beha gaat sporten, kan het gewicht van je borsten ervoor zorgen dat je houding verslechtert: je hoofd gaat meer naar voren en je ribbenkast wordt naar beneden geduwd. Bij vrouwen met een grote cupmaat kan dat mogelijk tot pijn leiden, ongemak en zelfs hoofdpijn (als gevolg van gecomprimeerde zenuwen in de nek). Het meest directe effect van borsten die niet genoeg ondersteund worden, is een scherpe of brandende pijn.

Gewone beha?

Er zijn vrouwen die hun gewone beha aanhouden tijdens het sporten. Een stuk makkelijker natuurlijk, maar een gewone beha is eigenlijk niet geschikt om in te sporten. De materialen van een gewone beha zijn niet berekend op transpiratie: het ademt niet en rekt niet mee. En dan zijn er ook nog de beugels, die kunnen irriteren aan de borst.

Een sportbeha heeft vaak een bredere onderband dan een gewone beha, wat een betere ondersteuning geeft. Uit onderzoek blijkt dat een gewone beha tot 38% van de beweging opvangt tijdens het sporten, terwijl een speciale sportbeha tot wel 74% aan beweging kan opvangen. De stof rekt mee en is gemaakt van functioneel materiaal, waardoor transpiratievocht snel kan worden afgevoerd. Daarnaast zorgt een sportbeha voor meer bewegingsvrijheid en minder kans op irritaties.

De natuur doet wat ze wil

Vrouwen met een kleine cupmaat kunnen prima zonder sportbeha sporten, ervan uitgaande dat ze een goede houding hebben. Sportbeha’s zijn geschikt om je work-out minder pijnlijk te maken. Maar als je geen pijn ervaart, dan hoef je niet per se een sportbeha te dragen. Je hoeft niet bang te zijn dat je borsten hierdoor gaan uitrekken. Op de lange termijn doet een sportbeha namelijk niet zoveel. Borsten verliezen hun elasticiteit geleidelijk als we ouder worden. De zwaartekracht zal vroeg of laat bij iedereen zijn intrede doen. Aan goede genen heb je in dit geval dus meer dan aan een sportbeha.

Oké, dus wel of geen sportbeha?

Ben je in bezit van een flinke borstpartij, dan heb je waarschijnlijk geen keus. Een sportbeha helpt je om een goede houding aan te nemen tijdens het sporten en pijn te verlichten. Voor de vorm van je borsten maakt het niet zoveel uit of je wel of geen sportbeha draagt. Als je het niet prettig vindt zitten en de pijn je bespaard blijft, kun je ze dus net zo goed los laten. Het dragen van een sportbeha is wel aan te raden als je zwanger bent of borstvoeding geeft, aangezien hormonen de gevoeligheid van je borsten verhogen gedurende deze periode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De sportbeha: handig, overschat of belangrijk voor je borsten?
Sluiten