Joanne Wienen
Joanne Wienen Better World 13 mei 2017

De Ramadan is voor vluchtelingen óók belangrijk: zo kunnen wij helpen

Eind deze maand begint de Ramadan, ook voor de duizenden vluchtelingen die in kampen in Griekenland en Turkije verblijven. De Syrische Jay Assad (53) verbleef zelf in zo’n kamp en legt uit waarom de Ramadan zo’n belangrijke maand is. Waar vorig jaar zelden een dag voorbij ging zonder dat in de media bericht werd over de vluchtelingenkampen in Turkije en Griekenland, horen we er nu een stuk minder berichten over. En hoewel de situatie zeker veranderd is ten opzichte van toen, blijft het feit nog steeds dat duizenden mensen daar wachten tot ze hun leven weer kunnen hervatten. De Syrische Jay Assad (53) was één van hen.

Er was nauwelijks voedsel, af en toe kregen we een boterham met een plakje kaas toegestopt

Eind 2014 belandde hij in een vluchtelingenkamp op Samos nadat hij inzag dat de situatie in Damascus, waar hij destijds woonde, voor hem onhoudbaar werd. “Jarenlang werkte ik als expat in Miami en Dubai. Vlak voor de oorlog uitbrak besloot ik dat ik dichterbij mijn familie wilde zijn. Ik verhuisde naar Damascus, waar niet veel later de hel losbrak. Toen Islamitische Staat oprukte, wist ik dat ik daar weg moest. Ik ben geen praktiserend moslim. Ik wist welk lot mij te wachten stond als ik daar zou blijven. Daarom besloot ik te vluchten. Eerst alleen, later zou mijn familie volgen.” Via Jordanië belandt hij in Samos, Turkije waar hij een tijdlang in een vluchtelingenkamp verbleef. “Het was daar verschrikkelijk. Er heerste chaos. Er was nauwelijks voedsel, af en toe kregen we een boterham met een plakje kaas toegestopt.”

Nina Schmitz, directeur van Movement on the Ground, kent de situatie in de vluchtelingenkampen goed. Als non-profit organisatie zijn zij actief in een kamp op Lesbos. Daar leveren zij onder andere maaltijden aan vluchtelingen. “Er lijkt misschien minder urgentie te zijn omdat de berichtgeving over de vluchtelingencrisis is veranderd. Eind 2015 was de crisis op haar toppen. Er waren gigantisch veel mensen die in bootjes arriveerden op Lesbos en andere eilanden. De eilanden werden overspoeld met mensen die op doorreis waren naar Europa. Die toestroom is afgenomen sinds de EU/Turkije-deal ongeveer een jaar geleden.”

Het gevolg van die deal is wel dat de doorstroom ook is afgenomen. Daarom zitten momenteel duizenden mensen vast op Lesbos die eindelijk zouden moeten doorstromen naar Athene om daar hun asielprocedure te vervolgen. Het probleem: ook in Athene is het overvol. Hoewel de Europese landen afspraken met elkaar hebben gemaakt over het aantal asielzoekers dat ze zouden opnemen, houden ze zich daar in de praktijk niet aan waardoor het hele proces stagneert. Nina: “Daardoor zitten duizenden mensen in erbarmelijke omstandigheden al maandenlang te wachten.”

Het is een tijd waarin je je bewust wordt van je slechte gewoonten en probeert te leven als de beste versie van jezelf

Volgende maand begint de Ramadan, een belangrijke maand voor veel moslims – praktiserend of niet. Tijdens de Ramadan vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Zolang het licht is, wordt er niet gegeten of gedronken. Bovendien is de maand ook een tijd van bezinning, vergeving en reiniging. Jay: “Het is eigenlijk wel een beetje te vergelijken met de advent- en kersttijd voor christenen. Het is een tijd waarin je je bewust wordt van je slechte gewoonten en probeert te leven als de beste versie van jezelf. Bovendien wordt er extra omgekeken naar de zwakkeren in de samenleving. Als iemand bijvoorbeeld eenzaam is, wordt hij/zij sowieso bij anderen uitgenodigd om na zonsondergang met elkaar te eten. Het is ook een tijd van samenzijn met familie en vrienden, net zoals kerst dat is voor christenen en seculiere westerlingen. Voor mensen die vastzitten in vluchtelingenkampen is juist deze maand heel belangrijk.”

Op dit moment zitten er ongeveer duizend tot vijftienhonderd mensen in het kamp waar Movement on the Ground actief is. Dit is het kamp waar de meest kwetsbaren verblijven. Ouderen, zieke mensen, alleenstaande moeders en kinderen. Juist voor hen is de Ramadan een enorm belangrijke maand. Ze zijn weggerukt van huis en haard en zitten in een ellendige situatie, maar door met elkaar te eten na zonsondergang kunnen ze dat heel even vergeten. Nina: “Het is niet makkelijk om aan de Ramadan te doen daar. Het is er ten eerste al superheet, waardoor het lastig is als je niet mag drinken. Bovendien hebben ze zelf geen keuken of mogelijkheden om te koken. De normale maaltijden die aan hen worden uitgedeeld, worden gewoon op normale tijden geserveerd. Tijden dat zij niet kunnen eten.”

Om deze mensen tegemoet te komen en extra voedzame maaltijden te kunnen bieden heeft Movement on the Ground de handen ineen geslagen met SLA. De winst die gemaakt wordt met de salade van de maand gaat naar de organisatie, die dat geld speciaal besteedt aan de Ramadan. “Die maaltijden worden ‘s avonds laat pas bereid en vervolgens uitgedeeld bij de portocabins. Voedzame maaltijden zijn sowieso al heel hard nodig, maar zeker in de Ramadan. We zijn heel blij dat SLA en Movement on the Ground op deze manier iets voor hen kunnen betekenen.”

Ook meehelpen? Bestel de maandsalade bij SLA. Van de opbrengsten van één salade kan Movement on the Ground één voedzame maaltijd verzorgen voor een vluchteling op het Griekse eiland Lesbos. Meer weten over deze actie? Kijk op www.ilovesla.com/motg

Meer lezen?

De vluchtelingencrisis: hoe kan jij helpen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De Ramadan is voor vluchtelingen óók belangrijk: zo kunnen wij helpen
Sluiten