De NASA bevestigt: 2016 is het warmste jaar aller tijden

Voor het eerst is het warmterecord in drie achtereenvolgende jaren gebroken. 2014 was al een record, 2015 opnieuw, en op het moment spant 2016 de kroon. De gemiddelde temperatuur lag vorig jaar 0,1 graad Celsius hoger dan het jaar ervoor. Zou 2017 ook al in de running zijn?

In een interview dat eind vorig jaar werd gepubliceerd door de NOS stelt meteoroloog en klimaatdeskundige Peter Kuipers Munneke dat het in 2016 ongeveer een graad warmer was dan in 1850: het jaar waarin werd begonnen met het bijhouden van de temperatuur. Afgelopen woensdag heeft ook de NASA dit bevestigd. De eerste 6 maanden van 2016 waren de warmste maanden ooit gemeten.

Warmer weer en smeltend ijs

De temperatuurverhoging heeft volgens Munneke te maken met drie dingen. Het eerste is dat de aarde al 150 jaar aan het opwarmen is; eigenlijk sinds we zijn begonnen met het uitstoten van broeikasgassen door het verbanden van olie, kolen en gas. Het tweede effect is El Niño: heel warm oceaanwater in de Grote Oceaan dat zorgt voor hoge temperaturen. Het derde effect dat Munneke noemt is de warme Noordpool, waar de temperaturen zo’n 5 tot 10 graden hoger zijn dan normaal gesproken. En daarmee is nog een record verbroken. Op de Noordpool en op Antartica was vorig jaar het minste ijs ooit.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Hoewel we normaal gesproken trots kunnen zijn op een (wereld)record, is het warmterecord iets waar we op z’n zachts gezegd helemaal niet blij mee hoeven te zijn. Hoewel de gemiddelde temperatuur op het moment weliswaar ‘pas’ een graad hoger is, kan dat getal de komende jaren versneld toenemen. Er is de laatste 40 jaar tenslotte meer CO2 geproduceerd dan ooit, en daarom schreven we op Bedrock waarom er nú iets moet veranderen.

Meer lezen?

Donald Trump is een milieuramp in het witte huis: dit kunnen de gevolgen zijn.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
De NASA bevestigt: 2016 is het warmste jaar aller tijden
Sluiten