Cato van Ee
Cato van Ee Psyche 3 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de levenslessen die ik uit Disney-films haal

Jasmine in Aladdin is verreweg mijn favoriete prinses. Als ik nu terug kijk snap ik wel waarom. Allereerst, ze heeft een tijger als huisdier. Daarnaast kan ze met haar prins op een tapijt de wereld rond vliegen (jullie weten langzamerhand wel hoeveel ik van vliegen houd) en als persoon staat ze ook zeker haar vrouwtje! Eerlijkheid staat voorop en ze legt de nadruk op het innerlijk, ze laat zien hoe de binnenkant van iemand meer telt dan het zogenaamde ‘plaatje’ aan de buitenkant. Één van mijn guilty pleasures is tekenfilms, en met name Disney-films. De Disney-liedjes kunnen me in een klap opvrolijken. Als klein meisje wilde ik niks liever dan Jasmine zijn, vliegend op een magisch tapijt.

Nog steeds geniet ik ervan naar The Lion King of andere animatiefilms te kijken. Nu ik ouder ben en deze films stiekem iets te vaak gekeken heb, zie ik in deze briljant getekende wereld ook belangrijke levenslessen.

Hakuna Matata

Mijn favoriete quote van jongs af aan is dan ook ‘Hakuna Matata,’ which means no worries, for the rest of our days! Deze Swahilise uitdrukking werd gebruikt door Timon en Pumbaa om Simba duidelijk te maken geen zorgen te hebben. Het leven is niet altijd even makkelijk, maar je kan kiezen voor deze ‘problem free philosophy’…

Ook interessant: Prinsen en prinsessen: hoe Disney heeft bijgedragen aan het vormen van onze norm van liefde

Geen stress! Voor een stresskip als ik is het niet heel gek dat die spreuk mij altijd zo heeft aangesproken. Vlucht gemist? Hakuna Matata! Keuzestress? Hakuna Matata! Het komt allemaal wel goed.

Luister naar je lichaam

Aan de andere kant mag ‘Geen Zorgen’ je niet weghouden van de waarheid. Simba onderdrukt met deze uitspraak het verleden. Gelukkig laat de oude Rafiki hem zien dat hij het verleden niet weg moet stoppen, maar er juist van kan leren.

Voor mij is het belangrijk geweest goed naar mijn emoties en lichaam te luisteren. Hoe eerder je daar achter komt hoe makkelijker het voor je is. Thanks voor de les, Rafiki.

Geëmancipeerde vrouwen

Als vrouw zijnde is het natuurlijk ook leuk om te zien dat Jasmine een redelijk geëmancipeerde prinses is: “I am not a prize to be won!” is een quote waar ik me goed in kan vinden!

Must read: Podcast tip: Feminists Don’t Wear Pink (een genuanceerde kijk op feminisme)

‘Colours of the wind,’ de soundtrack van Pocahontas, stond vroeger op repeat bij mijn zus en ik. Zo heb ik vaak de les ‘Listen to your heart‘ meegekregen en dus ook hoe belangrijk het is je intuïtie te volgen en naar je gevoelens te luisteren.

Levenslessen zijn tekens

Eigenlijk kan je levenslessen overal tegenkomen. Het zijn zogenaamde ‘tekens’ die belangrijk voor je zijn zodra ze je opvallen. Alle lessen die ik uit Disney heb gehaald zie ik dan ook als dingen die voor mij persoonlijk belangrijk zijn. Je hoeft niet altijd ver te zoeken, een spirituele boodschap zit af en toe dichterbij dan je denkt.

Disney heeft ook vaak genoeg in negatief daglicht gestaan, door een verkeerd zelfbeeld aan jonge meisjes te geven. Hulpeloze meisjes die maar wachten op hun prins op het witte paard… Nu met de komst van The Princess and the Frog, Brave en Frozen is er een komst van echte Power Vrouwen.

Pak de positieve boodschappen uit de oude tekenfilms en geef ze mee. Als je ze langzamerhand vergeten bent, wordt het misschien weer tijd in de oude filmdoos te duiken; heb je toch een reden om schaamteloos naar een tekenfilm te loeren.

Meer levenslessen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de levenslessen die ik uit Disney-films haal
Sluiten