Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 4 jul 2017

Zangeres Kris Berry: ‘Ik geloof heilig in de kracht van positief denken’

Zangeres Kris Berry maakte in de aanloop naar haar tweede album ‘Berry Street’ een periode van groei en ontwikkeling door. Met Bedrock deelt ze haar verhaal. “Ik geloof dat ik met mijn geest tot op zekere hoogte mijn eigen lot kan sturen.”
“Onbewust ben ik altijd al een spiritueel persoon geweest,” vertelt Kris Berry aan de telefoon. Ze herinnert zich dat haar moeder vroeger heel erg last had van migraine-aanvallen. “Ze was een hardwerkende carrièrevrouw, maar werd gekweld door die heftige hoofdpijnaanvallen. Als klein meisje legde ik heel intuïtief mijn handen op haar hoofd. Zo probeerde ik de hoofdpijn weg te nemen. We snapten allebei niet waarom, maar het werkte vaak wel.”

Sommige mensen zouden het zweverig noemen, maar voor Kris is het juist alles behalve dat. Voor haar is spiritueel zijn juist met beide benen op de grond staan en met nuchtere blik naar jezelf en het leven durven kijken. “Ik denk veel na. Over mijzelf, mijn karakter en mijn energie. En over wat ik mijn omgeving geef en wat zij mij geven. Het is een bewustwordingsproces. Ik geloof dat er een soort collectief bewustzijn ontstaat als we allemaal meer aandacht voor het onzichtbare zouden hebben. We weten zoveel over de menselijke anatomie, over psychologie, over hoe het brein werkt, maar eigenlijk maar heel weinig over de werking van onze ziel en geest. Terwijl dat zoiets krachtigs is.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Dat ontdekte ze zelf ongeveer drie jaar geleden tijdens een lastige periode. “Ik bezocht een psychotherapeut om te praten over hoe het verleden en de toekomst mij bezig hielden. Hij hielp me inzien dat ik verlatingsangst had, maar dat ik helemaal niet bang hoefde te zijn, omdat ik allang verlaten was. Dat klinkt misschien hard, maar dankzij die realisatie viel er een last van mijn schouders. Stapje voor stapje kon ik die verlatingsangst loslaten. Ik leerde grenzen te stellen en op een ander niveau naar mezelf te kijken. Zo ontdekte ik dat ik niet alleen mijn lichaam ben, maar ook mijn geest en gedachtes. Wanneer je je dat écht ten diepste beseft, is dat zo verlossend en verrijkend.”

Het was de start van een mentale, spirituele én muzikale ontdekkingstocht. “Tijdens het maken van mijn eerste plaat kwam ik net kijken in het muziekwereldje. Ik had een bepaalde sound en dat sloeg aan. Geweldig, want daardoor kon ik van mijn muziek leven. Tegelijkertijd was er zoveel meer wat ik wilde verkennen. Zo was ik in 1997 op slag verliefd op de plaat ‘The Carnival’ van Wyclef Jean. Die invloeden wilde ik óók gebruiken. Deze nieuwe plaat heb ik geprobeerd met open vizier te maken. Zonder teveel vast te houden aan een bepaalde stijl.”

Het resultaat is een mengelmoes van invloeden: van soul, r&b en hiphop tot pop, gospel en jazz. Het album werd goed ontvangen. In recensies wordt het haar ‘persoonlijkste werk tot nu toe’ genoemd. Grappig, vindt Kris zelf. “Muziek is voor mij altijd persoonlijk. Ook mijn vorige album was dat. Voor mij gaat dit album over empowerment en over de kracht in jezelf vinden. Het liedje ‘Ninja’ gaat bijvoorbeeld over het beseffen dat je zelf je eigen held bent. Dat weet ik nu meer dan ooit. Ik geloof dat ik met mijn geest tot op zekere hoogte mijn eigen lot kan besturen.”

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Uit die wetenschap put Kris veel steun nu ze afgelopen november de diagnose ‘frontal fibrosing alopecia’ kreeg, een zeldzame vorm van alopecia die ervoor zorgt dat haar haarlijn vroeg of laat zal terugtrekken. “Ik was behoorlijk van slag toen ik dat hoorde. Niet alleen als artiest was mijn volle bos haar een soort trademark, het was sowieso verweven met mijn identiteit. Sinds ik mijn office job heb opgegeven om muziek te maken, ging ik au naturelle. Ik had een enorme bos krullen. Gisteren heb ik mijn haren af laten knippen door Jordan, een lieve kapper bij Toni & Guy aan de Rozengracht in Amsterdam. Nu heb ik een kort androgeen koppie and I love it. Ik liep de salon in en vond het heel spannend. De laatste keer dat ik kort haar had, was toen ik vijf jaar oud was. Nu ben ik blij dat ik het gedaan heb. Zo heb ik mezelf bevrijd. Ook met een kort koppie ben ik gewoon wie ik ben.”

De diagnose was een extra wake-up call om bewuster te leven. “Ik geloof heel erg dat het leven je signalen geeft waardoor je kunt ontdekken wat je écht nodig hebt. Ik kon die diagnose zien als iets negatiefs, maar ook als een kans. Ergens denk ik dat ik de alopecia zelf heb aangetrokken. Door perioden lang door te razen met heel weinig slaap, door niet gezond genoeg te eten en niet goed genoeg te luisteren naar mijn lichaam en persoonlijke grenzen. Dat zorgde voor blokkades in mijn lichaam. Begrijp me niet verkeerd, ik geloof ook heel erg in medicijnen en de wetenschap, maar ik denk óók dat de medische wereld integraler naar zulke dingen zou moeten kijken. Ik geloof dat alles in het lichaam met elkaar samenhangt.”

Volgens artsen moest Kris zich erop voorbereiden dat ze haar lokken kwijt zou raken. “Ze zeiden: je kunt malariapillen slikken om het proces te vertragen. Maar ik ga natuurlijk niet zomaar zulke zware pillen slikken. Zelf geloof ik erg in de kracht van positief denken en goed voor jezelf zorgen.”

Sinds kort volgt Kris een volledig plantaardig dieet en probeert ze een gebalanceerd leven te leiden. “Ik vertrouw erop dat mijn lichaam zelf aangeeft wat het nodig heeft. Als ik bijvoorbeeld heel erg zin heb in appelstroop geloof ik dat dat duidt op een ijzertekort, snap je? Mensen doen daar vaak schamper over, maar ik weet dat het werkt. Sinds ik heel bewust naar mijn lichaam luister, voel ik me zoveel rustiger, schoner en energieker. Voor mij een teken dat ik het juiste pad bewandel.”

Op haar tweede album gaat het liedje ‘Rocking chair’ over haar oudtante Aida. “Zij is honderd jaar en woont nog zelfstandig. Ze heeft al haar tanden nog, eet supergezond, deed tot kortgeleden nog aan yoga en zit vol levenslust. Ze is een waanzinnig mens en een absoluut voorbeeld voor mij. Ik hoop dat ik het leven als bewustwordingsproces net zo lang mee mag maken als zij.”

Meer lezen?

De therapeutische werking van muziek.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zangeres Kris Berry: ‘Ik geloof heilig in de kracht van positief denken’
Sluiten