Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 25 dec 2016

De kerstman is 200.000 keer sneller dan Usain Bolt en andere onzinnige kerstfeiten

Kerst is bij ons thuis een big deal. Nee, eigenlijk is het een huge deal, door een Engelse vader die van het feest hield. Op 24 december sliepen mijn zusjes en ik in dezelfde kamer zodat we om stipt half zeven op 25 december de trap af konden stormen om te zien hoeveel cadeautjes Santa Claus voor ons achtergelaten had. Feest! Want hij kwam altijd.

Pas na mijn zevende begon ik me af te vragen hoe hij dat deed, al die cadeautjes op tijd bij iedereen bezorgen. Dat waren duidelijk de eerste kleerscheuren van het ‘geloven in.’ Omdat het vandaag eerste kerstdag is, delen we een paar grappige en luchtige wetenschappelijke feitjes over kerst.

Dr. Katy Sheen onderzocht voor de University of Exeter’s Science of Christmas festival hoe snel de kerstman de wereld over moet racen om op tijd iedereen van een cadeautje te voorzien. Komt ‘ie: hij moet meer dan 9,5 miljoen kilometer per uur reizen om aan 700 miljoen kinderen cadeautjes te bezorgen, gedurende 31 uur. Dat is ruim 200.000 keer sneller dan Usain Bolt’s snelste tijd van ruim 44 kilometer per uur. Ook grappig, hij moet het voor elkaar krijgen om ondertussen de cadeaus allemaal netjes onder de boom te leggen. Best een uitdaging.

En wat gebeurt er volgens de wetenschapper als je zo snel reist? “Gekke dingen gebeuren als je zo snel reist. Tijd gaat bijvoorbeeld langzamer. Dat kan een goede verklaring zijn voor waarom hij nooit ouder lijkt te worden.” Hier voegt ze aan toe dat items die zo snel bewegen kleiner lijken te worden, volgens Einstein’s relativiteitstheorie. “Daarom kan niemand hem zien. Hij gaat zo snel dat hij bijna onzichtbaar wordt.”

Tot slot legt ze uit waarom kinderen de kerstman niet horen als hij over het dak heen loopt. “Dat is simpel: het Doppler effect. Omdat de belletjes zo hoog rinkelen, horen wij ze niet. Je hond hoort ze trouwens misschien wel.”

Zie je wel…kinderen en hun geloof zijn zo gek nog niet.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
De kerstman is 200.000 keer sneller dan Usain Bolt en andere onzinnige kerstfeiten
Sluiten