Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 10 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

De helende en kalmerende effecten van naaien (met garen, niet met mensen)

We weten inmiddels allemaal wel dat mediteren goed voor ons is. Maar mocht je dat nu te saai of te zweverig vinden, zijn er ook andere wegen die leiden naar stilte in ons rusteloze brein. Door je te concentreren op het handwerk kun je innerlijke onrust verlichten, emoties beter verwerken en jezelf gezonder maken.

Net als bij pottenbakken en breien, ervaar je bij naaien een vlaag van rust, focus en creativiteit. Precies wat we nodig hebben in ons o-zo-drukke leven, dat gevuld is met afspraken, carrière, vrienden, familie en sporten.

De flow die je voelt als je aan het werk gaat met stoffen, garen en de naaimachine kan zelfs verslavend werken. Als er iets moois uit je handen komt, voel je je blij – ongeacht of het perfect gemaakt is of niet.

Het gevoel van voldoening kan de geestelijke gezondheid bevorderen en ons immuunsysteem verbeteren, omdat het de druk van multitasken vermindert. De focus die nodig is op één ding, namelijk jouw naaiwerk, kalmeert de geest en vermindert stress.

Natuurlijke anti-depressiva

Naaien wordt zelfs steeds meer erkent als een effectieve manier om depressie te bestrijden. In een wereld waar we steeds minder met onze handen werken en alles steeds meer geautomatiseerd is, wordt naaien een waarborg voor welzijn.

Lichaam en geest leren in harmonie samen te werken, om te maken wat er in ons hart ligt. Dit klinkt misschien als een reclamecampagne voor een naaimachine, maar er is daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Lees ook: Mindfulness zoals het oorspronkelijk bedoeld is

Zo heeft de British Journal of Occupational Therapy een onderzoek gedaan, waarbij 3500 naaisters over de hele wereld zijn ondervraagd. Maar liefst 81 procent daarvan liet weten zich gelukkiger te voelen na het naaien. Dit is waarschijnlijk omdat naaien zorgt voor dopamine in de hersenen en dat werkt als een natuurlijke anti-depressiva. Ook ervoer 85 procent van de ondervraagden minder stress, 56 procent meer zelfvertrouwen, 43 procent betere concentratie en 23 procent meer geheugen na het naaien.

Bloeddruk en hartslag gaan omlaag

Ook de Home Sewing Association deed wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp en concludeerde dat naaien je bloeddruk kan verlagen. De studie leerde ook dat de gemiddelde hartslag van ervaren naaisters daalde met 11 slagen per minuut en onder beginnende naaisters met 7 slagen per minuut. De hartslag werd ook gemeten tijdens andere activiteiten, waaronder kaartenspelletjes spelen, de krant lezen en video-gamen. Hier steeg de hartslag van de deelnemers zelfs van 4 naar 8 slagen per minuut.

Het mooiste is natuurlijk als je uiteindelijk ook nog een leuk kledingstuk, kussen of ander accessoire hebt gecreëerd, waar je trots op bent. Maar voor de meeste gezondheidsvoordelen is het niet nodig om dit einddoel te bereiken. Dus ook al bak je er helemaal niks van, pak die oude naaimachine van je oma en ga aan de slag met wat kleren die je toch niet meer draagt. Wie weet wat het je allemaal brengt!

Meer mindfulness?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De helende en kalmerende effecten van naaien (met garen, niet met mensen)
Sluiten