Josephine Kay
Josephine Kay Editorial 13 apr 2016

De Droomvrouw: een radicaal eerlijke versie van de universele reis van de mens en de ziel

Het begon allemaal met een extreem knappe man in een trein. “Hij sprak me aan, we stapten bij dezelfde halte uit en hij vroeg me: ‘Ik ga binnenkort op een cursus. Iets met energieën. Ga je mee?’ Ik zei meteen ja. Al vroeg hij me mee te gaan naar Afrika, ik kon geen nee tegen deze man zeggen.” Hermelijn van der Meijden omschrijft het begin van haar spirituele journey als een bijzondere samenloop van omstandigheden. “Ik had een paar treinen gemist, ik had daar helemaal niet moeten zijn. Het voelde alsof het universum mij op die plek had gezet en zei ‘hier begint het’. Nu, jaren later, is Hermelijn’s boek De Droomvrouw, over haar spirituele reis, gepubliceerd.

“Ik kwam aan bij het klooster waar de cursus werd gegeven. Ik zag die knappe man daar staan en dacht wel heel even dat ik bij een sekte was beland. Maar zodra de cursusleider zijn handen op mijn hoofd legde begon ik te tollen. Dat was het moment dat ik voor het eerst energieën voelde. Het voelde als thuiskomen. Alles wat ik al die tijd heb gevoeld en gedacht viel op zijn plek.

Ik werd er bewust van. Na deze cursus heb ik meteen uitgezocht waar ik meer kon leren over energieën. Toen kwam ik bij The Barbara Brennan School of Healing in Oostenrijk uit. Ik volgde de hele pittige en serieuze studie van 5 jaar. En nu ben ik hier. Ik geef healings en readings, en ik heb mijn derde boek geschreven.”

De Droomvrouw

“Mijn boek is een radicaal eerlijke versie van de universele reis van de mens en de ziel, vanuit mijn eigen reis beschreven. Ik ga er vanuit dat iedere ziel op reis is en door een proces gaat. Voor de ene gaat dat wat dieper dan de ander.

Sommige mensen zijn hier misschien om uit te rusten na een intens ander leven, of hun ziel heeft nog niet zoveel diepgang bereikt. Andere mensen zijn hier juist om te ontdekken wie ze werkelijk zijn en wat ze de wereld te bieden hebben.

Ik beschrijf in het boek mijn schaduwkanten, zoals agressie, angst of jaloezie. Ik voel ze én bekijk ze van een afstand. Waarom ben ik zo kwaad en waarom ben ik zo bang? Wat betekent dat dan? Ik ben bijvoorbeeld bang om mijn stem te laten horen, omdat ik bang ben voor het oordeel van een ander. Ik besef me dat als ik die angst niet meer heb, mijn stem pas echt gehoord kan worden.

Want, via mijn energie, voel jij – waarschijnlijk onbewust – aan dat ik onzeker ben, en dat beïnvloedt weer hoe jij op mij reageert. Het is dus belangrijk om niet jou maar mezelf te onderzoeken: hoe ga ik met deze angst om?”

Je eigen wereld creëren

Veel mensen denken dat ze altijd pech hebben en dat het écht niet aan hen ligt als iets niet lukt. Hermelijn gelooft dat je je eigen wereld kunt creëren. “Uiteraard is het leven niet maakbaar en je hebt niet overal invloed op. Maar hoe meer je jezelf gaat voelen, ervaren en zien, hoe meer je gaat ontdekken dat je in verbinding staat met de wereld.

Als je gelooft dat je toch wel in de steek gelaten wordt (zoals ik deed) of denkt dat je niets waard bent en de liefde niet verdient, dan creëer je een self fullfilling prophecy. De ander voelt dit namelijk haarfijn aan. En ik denk dat dat voor heel veel mensen opgaat: dat ze zichzelf saboteren in hun verlangen naar een relatie.

Hedwig Wiebes vertelt wat het betekent om een moderne heks te zijn

De eerste stap is om het te erkennen: ok, ik doe dit – en dit patroon helpt me niet. “En dan moet je gaan voelen wat daaronder ligt. Je kunt dan een wanhoop tegenkomen en een diepe onzekerheid. Misschien heeft de kern van deze onzekerheid te maken met de relatie tot je ouders, waar je niet gezien bent en niet ontvangen bent als het kind dat je was.

Onbewust zorgt dat ervoor dat je van een geliefde hetzelfde verwacht; dat je weer niet zult krijgen wat je nodig hebt. Je kunt jezelf op deze manier letterlijk ziek maken. Hoe langer een overtuiging als ‘ik ben niks waard’ in je energieveld blijft zitten, hoe groter de kans dat zo’n blokkade uiteindelijk ook naar je lichaam toekomt, en leidt tot klachten. Je kunt dit voor zijn. Als je de blokkade in je energieveld gaat onderzoeken, dan kun je het ook oplossen.”

4 niveaus

Oplossen? Hoe doe je dat dan? “Dat is natuurlijk simpel gezegd. Maar ik denk dat het op vier niveaus werkt. Goed voor jezelf zorgen op fysiek niveau door gezond te eten en sporten is de eerste vereiste. Daarna ga je naar het emotionele niveau. Hoe ga je met je eigen gevoel en belevingswereld om? Dit doe je bijvoorbeeld door jezelf goed te voelen en verantwoordelijkheid te nemen voor je emoties; ze niet bij een ander neer te leggen.

Tarotkaarten, hoe werken die nou eigenlijk?

Daarna komt het mentale niveau. Daar spelen je overtuigingen de hoofdrol: ‘ik ben niets waard.’ Vraag jezelf af, ben je echt niets waard? Tot slot kom je op energetisch niveau. Hier kun je aan werken door te mediteren, yoga te doen, healers te bezoeken, je hart te volgen, of homeopathie te raadplegen. Als je op de vier niveaus gezond bent, dan sta je dicht bij jezelf.”

Geluk

Als je op die v4 niveaus in balans bent, ben je dan gelukkig? “Geluk is meer een moment dan een altijd durende staat. Maar hoe meer je je bewust bent geworden van je schaduwcomponenten hoe minder ze je in de weg staan. Ik kan ook niet zeggen dat ik altijd extreem gelukkig ben. Maar ik kan nu wel iets met dit gevoel doen.

Als ik onvrede voel denk ik, ‘ok, ik voel het, wat ga ik hier aan doen?’ Hoe bewuster je wordt van jezelf, en je energie, en de uitwisselingen met anderen en jezelf en je hart, hoe fijner het wordt om te leven. En natuurlijk gaat het leven gewoon door, en kun je bijvoorbeeld iets heftigs meemaken.

Waarom we allemaal Sneeuwwitje willen zijn (het is zoveel meer dan alleen een sprookje)

Maar je houding verandert. ‘Ok, dit is verschrikkelijk, en het brengt veel verdriet met zich mee, maar ik kan dat verdriet voelen en voor mezelf zorgen’. Dat is een fijn gevoel. Het blijft moeilijk, het leven bestaat uit uitdagingen en lessen en daar zo goed mogelijk een houding in vinden.”

Nieuwsgierig geworden? Je vindt hier meer over Hermelijns boek De Droomvrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De Droomvrouw: een radicaal eerlijke versie van de universele reis van de mens en de ziel
Sluiten