Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 23 mrt 2017

De Britse overheid gaat experimenteren met mindfulness op scholen

Eerder schreven we op Bedrock dat kinderen en jongeren angstiger en depressiever zijn dan ooit. Eén van de achterliggende theorieën is dat het huidige schoolsysteem overduidelijk gefocust is op extrinsieke doelen en het behalen van hoge cijfers. De druk ligt hoog.

In Groot-Brittannië zijn ze daarom begonnen met een experiment. De Britse regering wil kinderen op school mindfulness leren om een piek in psychische problemen aan te pakken.

Een rapport uit 2016 van het British Institute for Public Policy Research laat zien dat er gemiddeld drie kinderen per klas zijn met een klinisch diagnosticeerbare psychische gezondheidstoestand. Ook gaf 90 procent van de hoofddocenten aan een toename te zien in psychische problemen bij leerlingen het afgelopen jaar. En daar zien ze graag verandering in.

Mindfulness lessen

Het plan van de Britse regering is om komende zomer preventieve programma’s uit te rollen op meer dan 200 (basis)scholen door het hele land. Ze willen kijken of mindfulness effectief stress vermindert en het welzijn van acht- tot twaalfjarigen bevordert. Aparte programma’s zullen worden opgenomen om jongeren te leren over angst, depressie en andere psychische gezondheidsklachten.

Hoe de lessen eruit komen te zien? De Sunday Times meldt hierover het volgende: “In typische mindfulness lessen wordt aan kinderen geleerd om te denken aan storende gedachten als ‘bussen’ die weer weg zullen rijden. Ze leren ook de 7/11 oefening om angst te verminderen: inademen voor zeven seconden en uitademen voor elf seconden. De ontspannings- en ademhalingslessen zullen ook worden getest.”

Het is nog even afwachten wat de resultaten zullen zijn, maar wij hebben wel een vermoeden. Op Bedrock schreven we al eens waarom mindfulness goed is voor (jonge) kinderen. Volgens jeugdpsycholoog Charlotte helpt het kinderen om zich beter te concentreren, een positiever zelfbeeld te ontwikkelen en emoties beter te begrijpen.

Meer lezen?

Als je kinderen laat mediteren als ze iets stouts gedaan hebben, dan gebeuren er bijzondere dingen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
De Britse overheid gaat experimenteren met mindfulness op scholen
Sluiten