De 3 meest misleidende food producten van 2015

In Nederland hebben we te maken met een ernstig gezondheidsprobleem: 44% van de Nederlanders is te dik. Het maken van een bewuste en verantwoorde keuze wordt de consument nog moeilijker gemaakt door misleidende voedselverpakkingen. “Consumenten hebben het recht op eerlijke informatie maar krijgen deze niet, vanwege gebrekkige wetgeving,” vertelt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. Om hier iets aan te veranderen, organiseert Foodwatch de Gouden Windei verkiezingen. Tijdens deze verkiezingen kan de consument stemmen op de meest misleidende producten. Laat al het andere varen, het is al ingewikkeld genoeg. Dit zijn de belangrijkste producten om op je zwarte lijst te zetten.

Foodwatch heeft onlangs de winnaars van de Gouden Windei verkiezing van 2015 bekend gemaakt. De eerste plaats is vergeven aan de cranberry’s van Albert Heijn. In 2014 won het drankje Capri-Sun het Gouden Windei. In de zakjes van 200 milliliter limonade zit 19 gram suiker, wat overeen komt met maar liefst 5 suikerklontjes.

Winnaar: Albert Heijn Cranberries

De cranberry’s van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product met ruim een kwart (28%) van de stemmen. Albert Heijn prijst het product aan als een ‘superfood’, terwijl het product voor 68% bestaat uit toegevoegde siroop en voor slechts 30% uit cranberry’s. Albert Heijn vertelt de consument dat het een ‘bron van vezels’ en ‘zoet van smaak’ is. De zoete smaak is te danken aan de grote hoeveelheid ananassiroop die Albert Heijn toevoegt. Op deze manier bestaat elke hap van deze cranberry’s voor maar liefst twee derde uit suikers.

Tweede plaats: Liga MilkBreak Melk-Aardbei

Ruim één op de vijf stemmen (21%) is uitgebracht op de Liga MilkBreak Melk-Aardbei. Liga prijst het koekje aan als een ‘verantwoord tussendoortje’ en ‘een goede balans tussen vezels, granen en fruit’. Op de verpakking staan granen en aardbeien afgebeeld. Erg misleidend als je nagaat dat het koekje voor 0,03% uit aardbeienpoeder bestaat en voor één vijfde (20 gram) uit suikers.

Derde plaats: Plus Pindakaas Light

Op de pindakaas van Plus is 21% van de stemmen uitgebracht, een fractie minder dan op de Liga. De pindakaas bevat 30% minder vet, en mag daarom ‘light’ genoemd worden. De daling van het vetgehalte gaat echter gepaard met een stijging van het aantal suikers dat het product bevat; de ‘light’ pindakaas bevat maar liefst 451% meer suikers dan de gewone variant. De pinda’s in de lightversie zijn vervangen door pure gedroogde glucosestroop, met als gevolg dat ook de vitamine E en de vezels uit de lightversie zijn verdwenen.

Genomineerd

De verdere nominaties waren de truffelpasta van de Aldi, die uit 0,0006% truffel bestaat. Appelsientje Halfzoet die met water verdund is, en ook nog eens duurder dan de gewone Appelsientje en de Rude Health Almond Drink, waarvan een pak slechts 1% amandelen bevat, oftewel 2 nootjes per glas (200ml).
Op de website van Foodwatch vind je meer informatie over de Gouden Windei verkiezingen.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
De 3 meest misleidende food producten van 2015
Sluiten