Tessa Ham
Tessa Ham Maatschappij 11 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Danielle (28) richtte de eerste Drag Queen Agency van Nederland op

Op Netflix alleen al staan negen programma’s over drag queens. RuPaul’s Drag Race, een soort Holland’s Next Topmodel voor drag queens, is mateloos populair. Danielle Jiskoot (28) was dan ook verbaasd toen ze erachter kwam dat geen enkele drag queen in Nederland wordt vertegenwoordigd door een agent. “Niemand sprong in dat gat. Maar het zijn supersterren: die moeten geholpen worden.”

Eind vorig jaar richtte ze de eerste Drag Agency van Nederland op.

Wanneer besloot je The Drag Agency op te richten?

“Afgelopen oktober organiseerde ik mijn verjaardag en daar kwam een drag queen optreden, Hoax Lebeau. Toen ik workshops over jouw unieke zelf zijn, empowerment en authenticiteit wilde organiseren, dacht ik meteen aan haar. Tijdens het drinken van een kopje koffie kwam ik erachter dat ze helemaal geen agent had. Sterker nog, geen enkele drag queen in Nederland had er één.

En dat terwijl dj’s, modellen en sprekers allemaal aangesloten zijn bij een agency of boekingsbureau. Drag queens zijn de enige performers die geen agent hebben. Ik zag daar enorme ongelijkheid in, want dat betekent ook dat ze zelf moeten onderhandelen en sales contacten moeten onderhouden. We keken elkaar aan: ‘Gaan wij dit samen opzetten?’ In december startten we met drie talenten, inmiddels hebben we er acht.”

Was het spannend om een nieuw bedrijf te starten?

“Ik ben zowel een denker als een doener. Soms kan ik dingen te veel overdenken, maar soms doe ik het gewoon impulsief. Dit was zoiets moois, dat ik er gewoon direct voor ging hollen.

Ik was op dat moment net een bedrijf aan het starten, maar dat kwam niet helemaal van de grond. Er was gewoon nog niet genoeg vraag naar. Dit voelde als zo’n goed idee, dat ik in een flow terecht kwam.”

Is er nog een taboe op drag queens?

“Drag Queens werden voorheen nog ingebeeld als kroeg optredens of side act, maar dat is allang niet meer zo. Wat ze neerzetten is zoveel meer dan dat, het is echt een performance die je event omhoog kan tillen. Wij willen de drag queens uit de underground, een niche, halen en mainstream maken.”

Is het jouw doel om dat taboe te doorbreken?

“Het doel is om een positieve impact te maken. De norm moet zijn dat iedereen zich goed voelt en goed doet. Dat er geen hokjes zijn en iedereen honderd procent zichzelf kan zijn. Daarvoor moeten we eerst taboes doorbreken over wat gender precies inhoudt.

Ik groeide op in een klein dorp. Als je daar de verkeerde kleur Uggs had, lag je eruit, bij wijze van spreken. In Amsterdam kwam ik erachter dat er heel wat meer kleuren van de regenboog zijn. Het is een hotspot voor openheid en voor de LGBTQ community.”

Lees ook: Een pleidooi voor een thuiswerkdag (en hoe je die efficiënt inricht)

Bron: Fotograaf: Aafke de Groot

Merk je dat Amsterdam ook meer open staat voor drag queens dan de rest van Nederland?

“We hebben nu ook gigs in kleinere dorpen en dan moeten mensen wel erg wennen. Ze hebben het gewoon nog niet eerder gezien. Maar ze reageren er eigenlijk niet slecht op.

Wat dat betreft zie je vaker in de stad dat mensen niet accepterend reageren, taxichauffeurs bijvoorbeeld, of als mensen heel erg dronken zijn. We hebben nog heel veel stappen te nemen op het gebied van agressie en discriminatie tegenover de LGBTQ community.”

Ook interessant: De helft van de millennials werkt door op vakantie: slaan we niet een beetje door?

Waarom kunnen drags niet terecht bij een gewoon boekingsbureau?

“Ten eerste zijn er veel drag queens die het nooit gevraagd hebben. Met de gedachte dat ze er toch niet tussen passen. Toch zie je ook dat ze in het hoekje van entertainment werden gestopt als drag queens zich wel aansloten bij agency’s en boekingsbureau’s. Dan stond je tussen de mimespelers en goochelaars. Het werd nooit als performance op zich aangeboden.

Het wordt hoog tijd dat ze behandeld worden als de artiest die ze zijn.”

Hoe ziet de toekomst eruit van The Drag Agency?

“We willen dat alle queens de grootste supersterren van de wereld worden. Om dat voor elkaar te krijgen willen we de grootste agency zijn van Europa. We willen queens het podium geven die ze verdienen voor een veel breder publiek, bijvoorbeeld door presentatieklussen op tv.

Ook willen we het concept veel breder trekken. Wij leren zoveel van de queens. De message die ze uitstralen kan zoveel mensen helpen. We willen daarom in de toekomst consultancy aanbieden met het thema authenticiteit. Er zijn geen hokjes. Zodra je daar achterkomt, komt er een waterval aan creativiteit vrij. Niet alleen bij het individu, maar bijvoorbeeld ook bij teams binnen bedrijven.”

De drag queens van The Drag Agency zijn in te huren als host of performer voor bedrijfsevenementen, privé events, bruiloften, media optredens en marketing campagnes. Kijk voor alle mogelijkheden op de website van de agency.

Meer Bedrock @ Work?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Danielle (28) richtte de eerste Drag Queen Agency van Nederland op
Sluiten