Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Spiritualiteit 3 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

De Dalai Lama’s kijk op Covid-19 – daar kunnen we een hoop van leren

Dat de hele situatie waarin we momenteel alweer ruim een maand leven meer dan bizar is, hoeven we je niet meer te vertellen. We zitten massaal thuis, hebben feestjes en borrels op afstand en leven in een wirwar van emoties. Als ik het even op mezelf mag betrekken: de ene dag zit ik er lekker in, voel ik me goed en heb ik motivatie om een lekker sportlesje te doen; de andere dag kan alles me gestolen worden en twijfel ik over alles.

Het moge duidelijk zijn: aan emoties geen gebrek de afgelopen tijd. Maar gelukkig zijn er manieren om je emoties rondom de pandemie onder controle te houden. En dat hoef je niet alleen uit te vinden. In een artikel op TIME vertelt de Dalai Lama zijn kijk op Covid-19 en vertelt hij waarom we het virus moeten aanvechten met compassie.

Ook interessant: Hoe negatieve emoties je juist gelukkiger kunnen maken

Het boeddhistische perspectief

Elk wezen op deze aardbol is bekend met lijden, ziekte en de dood. Maar elk wezen op deze aardbol is óók in staat om emoties als boosheid, paniek en hebzucht te overwinnen.

De Dalai Lama benadrukt het feit dat het belangrijk is dat we dingen realistisch en helder moeten zien, zonder de verwarring die angst of woede daarin schept.

Hij zegt: als een probleem een oplossing heeft, moeten we die vinden; als een probleem geen oplossing heeft, moeten we onze tijd niet verspillen door erover na te denken.

Met boos zijn schiet je niks op

Je moeder heeft het je vroeger ongetwijfeld meermaals duidelijk gemaakt: met boos zijn schiet je niks op. En zo is het maar net. Jouw boze reactie zorgt er immers niet voor dat je actie onderneemt tegen het virus.

Het is een logische reactie – don’t get me wrong – maar geen bruikbare. Boosheid is in eerste instantie vooral verspilling van je eigen energie. Tenzij je de boosheid kan omzetten in een positieve, probleemoplossende staat van zijn.

Een psycholoog tipt: 20 manieren om je mentale gezondheid te beschermen

Ook paniek werkt niet mee

Een andere emotie die niet meewerkt, is paniek. Wederom is het niet gek dat je van de omstandigheden paniekerig en angstig wordt, we leven immers in een situatie die voor ons allemaal onbekend is (laat staan dat we weten wat de toekomst ons gaat brengen).

Maar ook paniek is geen bruikbare emotie. Het zorgt ervoor dat we willen vluchten of ons willen afsluiten van de situatie, wat maakt dat we niet aanwezig zijn en van nut kunnen zijn.

Laat staan hebzucht

Ook hebzuchtige gevoelens helpen ons niet om Covid-19 te verslaan. Hebzucht zorgt dat we ons focussen op onszelf, in plaats van op ons allen. We zijn gefocust op het verrijken van onszelf; hoe kan ík profiteren van de crisis – wat vaak ten koste gaat van het grotere geheel.

Emotional disarmament

Wat de Dalai Lama probeert te benadrukken, is het feit dat deze emoties ons in de weg zitten om het virus te kunnen aanpakken. Woede, angst en hebzucht helpen niet om helder te blijven denken.

Emotional disarmament – oftewel emotionele ontwapening – maakt dat onze emoties niet de overhand krijgen en dat we goed kunnen oordelen over de situatie én de oplossing.

Universele verantwoordelijkheid

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat de hele wereld afhankelijk van elkaar is, met name in deze tijd. De pandemie is een overduidelijk voorbeeld van het feit dat wat één iemand overkomt, gevolgen heeft op anderen.

Ook lezen: Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Uiteindelijk zijn we allemaal met elkaar verbonden en moeten we dus ook de verantwoordelijkheid over elkaar dragen.

Dat betekent dat we elkaar moeten helpen waar we kunnen. Of dat nu thuis of in het ziekenhuis is. En onthoud dat ook hier dezelfde regel opgaat: ook de goede dingen die iemand overkomt, hebben gevolgen op anderen – in de positieve zin van het woord.

Heb compassie voor elkaar

Wat we dus moeten doen, is elkaar helpen en compassie hebben voor elkaar. Want als er iets is dat deze crisis ons doet inzien, is het wel dat we allemaal één wereld zijn. Ook met 1,5 meter afstand tussen ons in.

Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en geluk, maar ook voor die van een ander.

Dit vind je misschien ook interessant:

  1. De 5 aandachtsoefeningen van zenmeester Thich Nhat Hanh
  2. Net zo gelukkig zijn als de Dalai Lama? Dat kan
  3. De 20 mooiste spreuken van de Dalai Lama

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Dalai Lama’s kijk op Covid-19 – daar kunnen we een hoop van leren
Sluiten