Kiara Louis
Kiara Louis Featured 9 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Wil je creatiever worden? Deze tips kunnen helpen

Creativiteit: het lijkt iets te zijn wat iedereen wel wil bezitten. Zowel in je carrière als in privésituaties kan een creatieve houding je ver brengen. Veel mensen denken dat je een kunstenaar pur sang moet zijn om je creativiteit te vergroten, maar in feite is het voor iedereen weggelegd: je kunt het gewoon trainen. Met deze tips, bijvoorbeeld.

Ga vooral creëren

Talent is geen must om een enorm goede kunstenaar te worden. Waar het wel om draait, is creëren. Dingen maken. Schrijven, dansen, ideeën verzinnen, oplossingen zien: creativiteit zit echt overal in. Door te creëren kunnen we ons uiten, kunnen we onze verbeeldingskracht kwijt en we stappen even uit het dagelijks leven.

Volgens psycholoog Dean Simonton, expert op het gebied van creatieve productiviteit, hebben hypercreatieve mensen twee kenmerken. Ten eerste kunnen ze slecht inschatten of hun werk een hit wordt. Daarnaast maakt hun productiecapaciteit hen origineel, niet hun uitzonderlijke talent. Bij creativiteit gaat less is more dus niet op.

Dit laten de grootste makers uit de geschiedenis ook zien. Denk aan een Picasso, die maar liefst 50.000 (!) kunstwerken heeft gemaakt in zijn leven. Kunstenaars worden niet zomaar ineens enorm succesvol: ze bepalen hun focus, bepalen hun richting en gaan ongelimiteerd creëren. Die mindset kun je overal toepassen, ook bij bijvoorbeeld brainstorms op je werk of studie.

Creëer zonder oordeel

Een voorwaarde om ongelimiteerd te kunnen creëren is dat je je oordelende stemmetje moet kunnen uitschakelen. Zet het idee dat iets niet goed genoeg kan zijn, compleet aan de kant. Vergeet dingen als perfectie en schoonheid. Oordelen over de dingen die je maakt, zal meer creativiteit doden dan opbrengen – en dat wil je natuurlijk niet. Ook jezelf vergelijken met anderen is funest voor je creatieve proces.

Gun jezelf dus de tijd om te maken wat jij zelf wilt. Natuurlijk zul je fouten maken, maar ook dat is weer onderdeel van je maakproces. Creativiteit is net als leren fietsen: soms val je, soms ga je als een speer. Maar als je volhoudt, kom je uiteindelijk waar je wilt zijn.

Dit vind je ook vast interessant: Ben je creatief? Dit gebeurt er in je brein.

 

Een persoonlijke routine

Als je creatiever wilt worden, kan een goede persoonlijke routine je echt helpen. Als je geen ruimte overlaat voor uitstelgedrag, kun je je beter focussen op je proces. Een persoonlijke routine is iets wat grote makers ook vaak hebben of hadden. Zo was Charles Dickens elke dag om twee uur ‘s middags klaar na een ochtend schrijven, terwijl andere kunstenaars juist de hele nacht doorwerkkten Doe dus vooral wat voor jou werkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Wil je creatiever worden? Deze tips kunnen helpen
Sluiten