Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 13 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Wordt de Nederlandse jeugd de gezondste ter wereld?

Gezonder leven is voor kinderen en jongeren hard nodig. Als de huidige trend zich voortzet, is volgens het RIVM namelijk in 2040 meer dan de helft van de Nederlanders chronisch ziek. Dat tij moet gekeerd worden en daarom hebben 20 gezondheidsfondsen hun krachten gebundeld en een community opgericht met de naam ‘2K40’.

Deze community is onderdeel van het meerjarenprogramma De Gezonde Generatie dat er de komende 20 jaar voor moet gaan zorgen dat de Nederlandse jeugd de gezondste van de wereld wordt, zowel fysiek als sociaal en mentaal.

Voor en door jongeren

De omgeving speelt een belangrijke rol en kan jongeren helpen om gezond te leven en zo het beste uit zichzelf te halen. Toch ervaren jongeren nu regelmatig dat ze daar niet toe gestimuleerd worden. Terwijl uit onderzoek van MarketRespons blijkt dat jongeren het belangrijk vinden om gezonder te eten en drinken.

Ook mag er mag volgens hen meer aandacht komen voor het voorkomen van pesten en vinden jongeren het belangrijker dan volwassenen dat de samenleving rookvrij wordt gemaakt en dat er harder wordt opgetreden tegen drugs.

Ook lezen: Kinderen en jongeren zijn angstiger en depressiever dan ooit en dit is waarom

Kortom, jongeren willen op een aantal punten meer aandacht voor gezonder leven. Via 2K40 kunnen ze hun stem laten horen en aandacht vragen voor dat wat ze belangrijk vinden.

Bekende gezichten

Om meer aandacht te generen voor de community zien we in de oproepfilm bekende gezichten, onder wie artiesten Delany, Naaz en YouTuber Govert Sweep, die hun ervaringen, dromen en ambities uitspreken. Ze willen social media en de community inzetten om samen een gezonder leven en een gezondere wereld te creëren. Ze roepen andere jongeren op om ook mee te bouwen en ideeën te delen.

“Fysieke gezondheid is zo belangrijk. Ik merk zelf altijd wanneer ik lekker sport, goed opsta en lekker voor mezelf zorg, dat ik mij ook zo veel beter in mijn hoofd voel, met nieuwe ideeën kom, gelukkig ben, fit ben,” aldus Govert (22). Zijn boodschap: “Wij kunnen dit! Jij kan dit, en doe het niet voor mij, doe het niet voor je ouders, maar doe het voor jezelf!”

Alleen samen

Het Aidsfonds, het Diabetesfonds, KWF Kankerbestrijding, ReumaNederland en nog 16 andere gezondheidsfondsen werken voor het eerst samen om jongeren te inspireren tot een gezonder, sportiever en gelukkiger leven. Ze willen dat jongeren zich kunnen ontwikkelen als zelfstandige, gezonde en gelukkige volwassenen.

Daarom investeren ze in de gezondheid van deze toekomstige generaties, ongeacht achtergrond, inkomen, opleiding of beperking, zodat ieder ieder kind de kans en de vrijheid krijgt om het beste uit zichzelf te halen en dromen waar te maken. Want als we de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste van de wereld willen maken, dan lukt dat alleen als we het samen doen.

Alles is bespreekbaar met elkaar

Ook wereldkampioen rolstoelschermen Elke Lale zet zich in voor de community en is één van de gezichten in de campagne. “Als we in 2040 de gezondste generatie willen zijn, moeten we daar nu wat aan veranderen, want verandering kost tijd.”. In deze video legt ze uit waarom zij onderdeel wil zijn van de 2K40 community en hoe belangrijk het is voor jongeren om een plek speciaal voor hen te hebben.

Elke: “Juist door jongeren aan het woord te laten, die hetzelfde hebben meegemaakt, kunnen anderen zien van ‘hé het ligt niet aan mij, ik ben niet de enige’. Op die manier maak je het veel bespreekbaarder en kun je ook anderen vinden die hetzelfde meemaken. Want praten tegen een volwassene kan vaak nog een hele grote stap zijn, want je hebt het gevoel ‘maar die begrijpen mij niet’. Juist door met elkaar te praten, kan je veel verder komen en weet je dat je er niet alleen voor staat.”

Hoe gaan ze dat realiseren?

2K40 werkt aan 3 speerpunten: een gezonde basis (sociaal emotionele stabiliteit en weerbaarheid), een gezonde levensstijl (jeugd die gezond leeft omdat ze het zelf wil) en een gezonde omgeving (een omgeving die verleidt en helpt om gezond te leven).

Must read: Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn

Dit doen ze onder andere door de pleiten voor een leven zonder sigaretten, alcohol, drugs en problematisch gamen, een balans tussen inspanning en ontspanning, voldoende bewegen, gezond eten en drinken, en respectvol en veilig contact (zoals veilig vrijen en niet pesten).

De ouders van de toekomst

De jongeren van nu zijn de ouders van de toekomst. Wanneer zij zelf de voordelen ervaren van een gezonde leefstijl en de juiste kennis en vaardigheden bezitten, dan gaan ze de behoefte aan een gezonder leven ook uiten. Zo veranderen we samen met de overheid in de goede richting en draagt iedereen uiteindelijk bij aan een gezonder Nederland.

Wil je ook meehelpen aan het bouwen van de community? Deel dan jouw idee via TikTok, Instagram of YouTube en gebruik de hashtag #2K40. De mensen met de meest toffe ideeën krijgen hulp en middelen om hun idee uit te werken en het bereik te vergroten. Zo wordt 2K40 een community met content, gemaakt voor én door jongeren.

Meer Bedrock vibes:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Wordt de Nederlandse jeugd de gezondste ter wereld?
Sluiten