Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 4 jan 2018

Wow! Er komt een climate change-museum in Amerika

Climate change is real, weten we allemaal. Tenminste… bijna allemaal. Want hoe gek het ook lijkt, er zijn nog genoeg mensen die er of niet in geloven, of die simpelweg de urgentie van het probleem niet zien. Eerder gaven we al tips om uit te leggen hoe belangrijk klimaatverandering is, maar hoe fijn zou het zijn als een museum dat gewoon voor ons kon doen? Dat dacht Miranda Massie waarschijnlijk ook, toen ze het idee voor een climate change-museum bedacht. Het museum is vooralsnog een pop-upmuseum (dat op 15 januari wordt geopend) in New York, maar over een tijd hopelijk ook een écht museum.

850 miljoen mensen

Musea kunnen namelijk een enorme invloed hebben, zegt Massie: elk jaar gaan er zo’n 850 miljoen mensen naar een museum in de Verenigde Staten. Dat zijn er meer dan alle bezoekers van grote sportarena’s en de grootste attractieparken opgeteld! ‘Bovendien kunnen multisensorische exposities mensen helpen omgaan met problemen als het broeikaseffect, die gemakkelijk ver weg kunnen voelen’, voegt ze toe.

In het pop-upmuseum, dat kunst, wetenschap en klimaat samen wil brengen, zijn werken van twee kunstenaars te zien. Er staan een enorm schilderij van een smeltende ijskap van Zaria Forman (lijkt net een foto, is het niet), en Peggy Weil maakte een digitale installatie die laat zien hoe mensen de afgelopen 110 duizend jaar de poolkappen hebben beïnvloed.

Informatie en actie

Beide kunstwerken hebben als doel om het bewustzijn en het debat rondom klimaatverandering te stimuleren. Ze geven niet alleen informatie over het smelten van de poolkappen en het tempo waarin dat gaat, maar laten ons ook nadenken over onze eigen beslissingen. Rondom het pop-upmuseum zullen ook allerlei evenementen worden georganiseerd.

Het climate change-museum zal hiermee het tweede museum ter wereld worden dat gewijd is aan deze problematiek: er is ook nog een klein museum net buiten Hong Kong waar je heen kunt gaan. We hopen dat er nog vele zullen volgen!

Meer Bedrock

Zo kun je mensen overtuigen om minder vlees te eten (zonder belerend vingertje).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wow! Er komt een climate change-museum in Amerika
Sluiten