Redactie
Redactie Betere wereld 16 jan 2019
Leestijd: 8 minuten

Circulair leren koken? Met deze 4 gerechten word je een circulaire chef

Gerechten om circulair te koken

Het is de Week van de Circulaire Economie; een week waarin circulaire koplopers jou willen stimuleren én inspireren om circulairder (vanaf nu is dat een woord) te ondernemen. Eén van de onderwerpen is circulair koken, las je al eerder in ons artikel, daarbij horen 5 principes. Om je een handje te helpen, krijg je per principe een recept om als een heuse culinaire uh circulaire chef aan de slag te gaan.  

Dat deze circulaire kunsten in de keuken nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers. Wist je bijvoorbeeld dat we in Nederland per huishouden gemiddeld 41 kilo eten per jaar weggooien? Door bewuster boodschappen te doen en zorgvuldiger met onze ingrediënten om te gaan, kunnen we al een hele hoop voorkomen. Tijd om aan de slag te gaan! 

Verklein je food-voetafdruk

Eerder leerden we van Circular Chefs hoe je in 5 stappen jouw food-voetafdruk kunt verkleinen. Want als je eten weggooit, ben je niet heel circulair bezig. Maar hoe zit dat dan als je het opeet? De grondstoffen voor het eten zijn namelijk alsnog verbruikt en komen niet terug in het voedselsysteem. Juist daarom is het belangrijk om rekening te houden met wát je eet.

Kies voor de ingrediënten met een zo laag mogelijke food-voetafdruk. Zo hebben plantaardige producten een minder grote impact op het milieu dan dierlijke producten. Vervolgens zorg je ervoor dat niets verspild wordt en alles optimaal wordt benut. Kortom: je kookt op een manier die onze planeet zo min mogelijk aantast. De gerechten komen uit het kookboek Circular Chefs van het circulaire restaurant Instock. 

Klik op ‘volgende’ voor de recepten die bij de verschillende principes horen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Circulair leren koken? Met deze 4 gerechten word je een circulaire chef
Sluiten