Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Editorial 7 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

Charisma kun je leren (ook jij kan een goede spreker worden)

Er zijn van die mensen die op iedereen indruk maken. Zet ze op een feestje neer en iedereen wil met ze praten. Laat ze spreken voor een volle zaal en alle ogen zijn op hen gericht. Wat deze mensen gemeen hebben, is charisma. Helaas is niet iedereen van nature gezegend met een hoge dosis charisma, maar er is goed nieuws: je kunt het wel ontwikkelen. Wij doken de literatuur in en zochten uit wat het magische ingrediënt is voor deze prachtige eigenschap: charisma.

Magische aantrekkingskracht

Charisma is een groot woord. Iedereen wil het hebben. Maar wat is het nu precies? Van oorsprong is charisma een theologisch begrip. Het werd omschreven als een bovennatuurlijke gave van de Heilige geest, die niet kan worden verkregen door bemiddeling van de kerk.

Must read: Deze karaktereigenschap verklapt hoogstwaarschijnlijk dat je een hoog IQ hebt

Vandaag de dag hangen we er een andere betekenis aan, namelijk persoonlijke uitstraling. Charismatische mensen zijn als een menselijke magneet. Ze trekken je aan en laten je niet meer los. We voelen ons prettig bij ze en zouden stiekem een beetje meer willen zijn zoals zij.

Charisma: een handige eigenschap

Logisch, want charisma is een handige eigenschap die je veel voordelen kan brengen. Bijvoorbeeld als je moet presenteren voor een grote groep mensen of voor het eerst op date gaat.

Volgens sommigen is het een eigenschap die je van nature hebt. Gevalletje je hebt het of je hebt het niet. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Meerdere onderzoeken tonen aan dat charisma wel degelijk te trainen valt.

Inspirerende sprekers

Hoe kan het toch dat sommige sprekers de aandacht van het hele publiek vast kunnen houden, terwijl andere sprekers ons nog geen vijf minuten kunnen boeien? Wederom, charisma. Charismatische personen die spreken in het openbaar laten het lijken alsof het ze geen enkele moeite kost.

Dit vind je vast ook interessant: 5 inspirerende vrouwen uit de geschiedenis die een groot voorbeeld zijn

Het is alsof ze nooit iets anders gedaan hebben. Kijk maar naar Barack Obama, een inspirerende spreker en charismatisch persoon ten voeten uit. Charismatische mensen vertellen vol vuur, zijn betrokken bij het publiek en hebben een passie voor wat ze doen.

Wanneer heb je charisma?

En zijn tal van factoren die bepalen of een persoon charismatisch is of niet. Een aantal van deze factoren zijn lichaamstaal, uiterlijke verschijning, woordkeus, de juiste gemoedstoestand, communicatievaardigheden, stemgebruik en lichaamslengte.

Als man ben je in het voordeel als je lang bent. Lange mannen worden over het algemeen als charismatischer gezien dan kleine mannen. In de politiek gaan mannen daarom vaak op een opstapje staan wanneer zij moeten spreken. Dan lijkt het tenminste nog wat. Voor vrouwen maakt lichaamslengte geen verschil.

Onderzoek naar charisma

Volgens een studie van de Universiteit van California moet je tijdens het toespreken van je publiek variëren in toonhoogte om als charismatisch te worden gezien. Door je stem op de juiste manier te gebruiken kan je competenter, machtiger of warmer overkomen.

Tip: We willen geen macht over anderen, maar over onszelf

Ook zijn er een aantal eigenschappen die beïnvloeden of je door andere mensen als charismatisch wordt gezien. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tennessee zijn dit onder andere zelfvertrouwen, enthousiasme en empathie. Stuk voor stuk eigenschappen die je kunt trainen.

Oefening baart kunst

Charisma is een natuurlijke charme, maar met een beetje oefenen kan iedereen dit in zichzelf naar boven halen. Volgens Richard Wiseman – professor in de psychologie aan de Universiteit van Hertfordshire – is charisma ongeveer 50% aangeboren en voor 50% te trainen.

Je hoeft je persoonlijkheid niet te veranderen, je moet alleen nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld meer extravert wilt worden, kan je jezelf aanmoedigen om vaker op andere mensen af te stappen.

Hoe vaker je dit doet, hoe beter je hierin wordt. Onthoud dat het nooit te laat is om iets nieuws te leren. Je persoonlijkheid blijft altijd in ontwikkeling, ook op latere leeftijd.

Zelf aan de slag om je charisma een boost te geven? De volgende tips helpen je op weg.

  • Wees tevreden over jezelf en probeer niet onzeker over te komen.
  • Wees oprecht geïnteresseerd in anderen: probeer echt te luisteren in plaats van alleen te horen wat ze zeggen.
  • Let op je lichaamshouding: gebruik je handen tijdens het praten en sta rechtop.
  • Communiceer overtuigend: praat duidelijk, beheerst en met de juiste intonatie. Kleine nuances in toonhoogte of spreeksnelheid kunnen al een verschil maken.
  • Gebruik humor, subtiel en scherp (geen botte humor of flauwe grappen dus).
  • Varieer met gezichtsuitdrukkingen en glimlach vaker.

Vind je het lastig? Oefen voor de spiegel. Zo zie je hoe je houding eruitziet, maar ook hoe je mond, je wenkbrauwen en je ogen eruitzien als je praat. Goh, en nu je er toch staat: wat een leuk, charismatisch persoon staat daar eigenlijk voor de spiegel. You’ve got this.

Meer lezen over persoonlijkheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Charisma kun je leren (ook jij kan een goede spreker worden)
Sluiten