Vega Vrijdag: yummy charcoal aubergine van restaurant NENI
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fgerookte-aubergine.jpg)
We kunnen dan misschien niet meer uiteten, maar dat betekent niet dat we nu de heerlijke, gezonde en vegetarische gerechten die we daar normaal gesproken eten, hoeven over te slaan. Als jij niet naar het restaurant kan, komt dat nu naar jou (om van het weekend toch nog een klein eet-feestje te maken!). De chef van NENI Amsterdam, deelt zijn recept voor charcoal – ofwel houtskool gerookte – aubergine.
NENI ken je wellicht van het restaurant dat sinds een tijd huisvest in Amsterdam-Zuid. Het familiebedrijf heeft verschillende restaurants door de hele wereld en die bekend staan om de family style gerechten uit de Oost-Mediterraanse keuken.
Van shakshuka tot mezze’s en allerlei specialiteiten in de houtskoolgrill. Dit keer deelt chef Boaz Peled het recept van één van de specialiteiten van het huis.
Charcoal aubergine NENI
Een Mediterraans recept om je vingers bij af te likken! Het recept is in principe veganistisch tenzij je er een gekookt eitje aan toevoegt. Die keuze is aan jou!
Ingrediënten:
- 1 medium formaat aubergine
- ½ kopje rauwe tahini
- Sap van een ½ citroen
- 1 grof geraspte tomaat
- 15 gram verse koriander
- 1 groene chilipeper
- 1 teen knoflook
- Maldon zout
Dit vind je vast ook heerlijk: Vega Vrijdag: kruidige (vegan) falafel van jackfruit
Bereidingswijze:
- Plaats de aubergine direct op brandende kolen en draai de aubergine één keer om totdat de huid zwart is. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Laat de aubergine daarna afkoelen. Alternatief: grill de aubergine met een gasbrander totdat de huid zwart is;
- Zodra de aubergine is afgekoeld, verwijder je de huid en laat je de stengels intact. Daarna plaats je de aubergine een half uur op een rek, zodat het overtollige vocht kan weglopen;
- Meng de rauwe tahini met het sap van een halve citroen. Als het mengsel wat te dik wordt, kun je wat water toevoegen. Voeg naar smaak ook wat zout toe;
- Doe de koriander, knoflook en chilipepers in een keukenmachine of meng het mengsel met een vijzel. Voeg daarna wat olijfolie toe aan het mengsel;
- Voor de opmaak bestrooi je de geschilde aubergine met wat Maldon zout en voeg je wat van het tahini mengsel en de geraspte tomaat toe. Besprenkel de aubergine met korianderpesto en voeg optioneel nog een zacht gekookt eitje toe.
Enjoy!
Meer vegan kookinspiratie?
- Vega Vrijdag: Pindasoep met zoete aardappel en citroengras
- Vega Vrijdag: Turkse rode linzensoep met munt, citroen en pul biber
- Vega Vrijdag: broccolisalade met amandel en miso-sinaasappeldressing